Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η λύσσα... προ των «πυλών»!

Με κατεπείγουσα ανακοίνωσή της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας πληροφορεί όλους τους κυνηγούς πως σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, εντοπίσθηκε κρούσμα λύσσας σε περιοχή πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας!

Ηταν γνωστό, άλλωστε, πως η νόσος ενδημεί στην άγρια πανίδα αρκετών γειτονικών βαλκανικών κρατών (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία) καθώς και στην Τουρκία, ωστόσο για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια εμφανίζεται προ…των πυλών και της δικής μας χώρας.

Η Διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε την Κ.Σ.Ε ότι επιβεβαιώθηκε ήδη και εργαστηριακά η παρουσία λύσσας σε αλεπούδες, σε απόσταση 300 μόλις μέτρων από τη βόρεια συνοριακή μας γραμμή (Σκόπια).

Επειδή οι κυνηγοί -και οι σκύλοι τους- ανήκουν σε μια ομάδα μεγάλης επικινδυνότητας ως προς την πιθανή έκθεσή τους στον ιό, η Κ.Σ.Ε. σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές συστήνει μια σειρά μέτρων προφύλαξης που συνοψίζονται στα εξής:
 

1. Εμβολιασμός από κτηνίατρο, με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο όλων των κυνηγετικών σκύλων που διαμένουν στις περιοχές των Νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, καθώς και αυτούς που θα μετακινηθούν ή θα διέλθουν απ' αυτούς τους νομούς.

2. Αποφυγή επαφής κυρίως με την αλεπού, τον λύκο και το τσακάλι, που φέρονται ως οι κύριες «δεξαμενές» της λύσσας...

3. Ενημέρωση της οικείας Κτηνιατρικής Διεύθυνσης, σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων που δείχνουν άρρωστα. Σε περίπτωση δαγκώματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμό τους με άφθονο νερό και σαπούνι και να αναζητείται το συντομότερο βοήθεια.

4. Συμμόρφωση με τις τυχόν οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης στα ζώα.

Η Κ.Σ.Ε. βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τη Δ/νση Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την κατάρτιση και υλοποίηση κοινού σχεδίου δράσης, με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση της λύσσας. Το σχέδιο δράσης, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και τη συντονισμένη συμμετοχή των κυνηγών στη συλλογή δειγμάτων, κυρίως αλεπούς, απαραίτητων για την επιτήρηση της λύσσας.

ΠΗΓΗ:
diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...