Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Συνέλευση μελών του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας

Προς αναζήτηση άσυλου για τα αδέσποτα
 

Καταγγελίες για εγκατάλειψη ζώων τα οποία «ξεφορτώνονται» μαζικά στην Κορωνησία
 

Τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται προσωρινά αδέσποτα ζώα τα οποία έχουν κακοποιηθεί, έχουν τραυματιστεί ή αντιμετωπίζουν κάποια ασθένεια και απαιτείται ένας ορισμένος χρόνος αποθεραπείας προτού προωθηθούν για υιοθεσία, ζητάει το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας και σ’ αυτή την προσπάθεια ελπίζει στη συμπαράσταση φορέων και πολιτών. Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» του εκθεσιακού χώρου του Δήμου Αρταίων, συνέλευση των μελών του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας.


ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου κυρία Μαρία Τζουβάρα, η συνέλευση είχε σκοπό να ενημερωθούν καλύτερα τα μέλη για τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση προστασίας των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν στην περιοχή μας αλλά και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα. Επίσης σκοπός ήταν η καλύτερη γνωριμία των μελών μεταξύ τους.
Το Φιλοζωικό Σωματείο δέχεται καθημερινά καταγγελίες για κακοποίηση καθώς και για εγκατάλειψη ζώων τα οποία μεταφέρονται μαζικά στην Κορωνησία.
 

Μ. Τζουβάρα: «Δράμα για τα αδέσποτα, κίνδυνος για τους ανθρώπους»

Αναφερόμενη στα προβλήματα που υπάρχουν και στις μέχρι τώρα δραστηριότητες του σωματείου η κυρία Τζουβάρα είπε: «Έχουμε έρθει σε επαφή και με άλλα Φιλοζωικά Σωματεία. Έχουμε μπει και στο Πρόγραμμα Υιοθεσίας ζώων της PEDIGREE, που αν κάποιος από μας υιοθετήσει κάποιο κατοικίδιο έχει 6 μήνες δωρεάν τροφή και θέλουμε να προσπαθήσουμε να τελειώσει αυτό το δράμα των αδέσποτων στο δρόμο, που είναι και δράμα για τα ίδια και κίνδυνος για τους ανθρώπους.
Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τα αδέσποτα στην Άρτα, τα αδέσποτα στην Κορωνησία που απ’ ότι μαθαίνουμε το πρόβλημα έχει κορυφωθεί. Υπάρχουν καταγγελίες για σκυλιά που είναι σε πολύ άθλια κατάσταση. Υπάρχουν καταγγελίες για φορτηγάκια τα οποία πηγαίνουν στην Κορωνησία και ξεφορτώνουν - λες και είναι κολαστήριο εκεί - σκυλιά που είναι πλέον ανεπιθύμητα.
Εάν μπείτε στην σελίδα μας θα δείτε δημοσιεύσεις για σκυλιά που είναι σε άθλια κατάσταση και πλέον το πρόβλημα έχει γίνει γνωστό στο πανελλήνιο οπότε πρέπει εμείς να δούμε πώς θα κινηθούμε και φυσικά να πιέσουμε και το Δήμο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Όσο δεν δημιουργείται άσυλο και όσο δεν γίνεται η στείρωση τα προβλήματα διογκώνονται. Το θέμα του ασύλου το συζητάμε συνεχώς τους τελευταίους 8 μήνες και θέλουμε να δούμε τι βήματα έχουν γίνει επίσημα πλέον».
 

Γρ. Βλάρας: «Θα κάνουμε την προσπάθεια αλλά πρέπει να ανταποκριθούν και οι πολίτες»

Στη συνέλευση παραβρέθηκε εκ μέρους του Δήμου Αρταίων, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Βλάρας και ο κ. Βασίλης Γέμος. Ο κ. Βλάρας μετέφερε τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να συμβάλει στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος λέγοντας: «Εμείς έχουμε τη βούληση. Έχουμε εγγράψει ένα ποσό στον προϋπολογισμό. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, με τη βοήθεια των πολιτών, θα έχουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας γιατί αγαπάμε τα σκυλιά και όλα τα ζώα, γι’ αυτό θέλουμε ό,τι κάνουμε να είναι καλό και για αυτά και για την πόλη της Άρτας.
Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα χώρο ο οποίος να είναι κάπου μακριά, να μην ενοχλεί. Πέρα από κει όμως θα πρέπει και ο κόσμος να αποκτήσει κάποια παιδεία σε αυτά τα θέματα. Εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν και οι πολίτες γιατί πιστεύω ότι ο πολύς ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος με τα ζώα».
 

«Η ανθρωπιά δεν τελειώνει στην κρίση»
 

«Η ανθρωπιά δεν τελειώνει στην κρίση» σημείωσε η κυρία Τζουβάρα απαντώντας σε όσους τυχόν θα θελήσουν να υποβαθμίσουν ή και να χλευάσουν το ενδιαφέρον για τα ζώα στην εποχή της κρίσης. «Πιστεύω ότι ο κοινωνικός ιστός δεν πρέπει να διαλύεται, πρέπει ίσα-ίσα να γίνεται πιο ανθεκτικός και πιο ενωτικός. Και εκεί δείχνουμε την ανθρωπιά μας. Δεν είναι δυνατόν πάντα να περιμένουμε από κάποιον άλλον να κάνει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς με ελάχιστο κόστος» σημείωσε.


Χωρίς πόρους

Η κυρία Τζουβάρα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της έλλειψης πόρων που εμποδίζει το Φιλοζωικό Σωματείο από το να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ήθελε, λέγοντας: «Στην ουσία δεν έχουμε πόρους. Με τους λιγοστούς πόρους που είχαμε, καταφέραμε να δώσουμε για υιοθεσία σε καλές οικογένειες 6 αδέσποτα, να σώσουμε από βέβαιο θάνατο δύο σκυλιά τα οποία βρέθηκαν σε άθλιες συνθήκες στη μέση του δρόμου, με πολύ κόστος όμως.
Για να καταλάβετε κάθε μία από αυτές τις προσπάθειες κόστισε γύρω στα 1.000 ευρώ γιατί στην Άρτα δεν έχουμε υποδομές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε και μια βάση υποδομών ώστε να υπάρχουν κάποια μέλη που να μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά τραυματισμένα ζώα και να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αν γίνει κάποιο ατύχημα με κάποιο ζώο αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε στα Γιάννενα και να φιλοξενείται με επιπλέον κόστος σε πανσιόν εκεί. Στο σωματείο μας δεχόμαστε καταγγελίες καθημερινά για ζώα που κακοποιούνται και υπάρχουν προβλήματα. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως όταν δεν έχουμε ένα άσυλο; Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα με ένα ζώο, πού θα το πάμε το ζώο να το φιλοξενήσουμε; Στο δρόμο; Υπάρχει κάτι καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε;».
 

Επιμόρφωση στα σχολεία

Για να έχουν αποτελέσματα οι όποιες παρεμβάσεις, θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξει η νοοτροπία για τα ζώα και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, από τη μικρή ηλικία των παιδιών. Προς αυτή την κατεύθυνση το σωματείο θα οργανώσει τις δραστηριότητές του, είπε η κυρία Τζουβάρα.
Ειδικότερα ανέφερε: «Τον τελευταίο καιρό δουλεύει στο Facebook μια ομάδα Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας και βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά και να οργανώσουμε πιο καλά τις δραστηριότητές μας. Έχουμε έρθει σε επαφή και με τοπικά σχολεία και θέλουμε να κάνουμε και μια επιμόρφωση. Πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τη μικρή ηλικία των παιδιών ώστε να μάθουν τι εστί κατοικίδιο ζώο και γενικά ζώο, ότι και αυτό μοιράζεται τον ίδιο πλανήτη μαζί με μας και πρέπει να το σεβόμαστε. Ν’ αλλάξει η νοοτροπία και να γίνουν κάποια σοβαρά βήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...