Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Την παρέμβαση εισαγγελέα, ζητά ο Κ. Παπασιώζος

Για το θέμα των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου στο Κομπότι

«Είδαμε έναν δήμαρχο να έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση υπόθεσης ιδιώτη» δηλώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Άρτας


Την παρέμβαση εισαγγελέα, καθώς επίσης και την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της κ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα και την παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της αιρετής Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ζήτησε με δηλώσεις του ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Παπασιώζος, αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της απόρριψης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου σε έκταση εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Κομποτίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά, δίπλα στο Βωβό ποταμό και κοντά στον Αμβρακικό.

Ο κ. Παπασιώζος δήλωσε θιγμένος από όσα ειπώθηκαν αναφορικά με πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από την καταγγελία την οποία έκανε την περασμένη Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, για την ύπαρξη αυτής της έκτασης.


Ο κ. Κώστας Παπασιώζος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να θίξει το Δήμο και τον δήμαρχο Ευστάθιο Γιαννούλη αλλά μετά από τις προχθεσινές του δηλώσεις, όπως και την άγνοια την οποία εμφανίστηκαν να έχουν για το όλο θέμα οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, σκοπεύει στο εξής να αναζητήσει την πλήρη διαλεύκανση του θέματος. Ο ίδιος άλλωστε πρόσθεσε, πως από την αντίδραση την οποία εισέπραξε προς το πρόσωπό του από πλευράς του δημάρχου Ευστ. Γιαννούλη, προχώρησε και σε αναζήτηση περισσότερων στοιχείων, «προκειμένου να προστατέψω τον εαυτό μου από αυτή την επίθεση και που με κάνουν πλέον να υποθέτω ότι κάτι περισσότερο κρύβεται στην εν λόγω υπόθεση και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση εισαγγελέα, ΣΔΟΕ και όλων των υπολοίπων περιφερειακών και τοπικών εμπλεκόμενων υπηρεσιών», όπως είπε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Το παίζουν Αμερικάνοι

Αναλυτικότερα ο κ. Παπασιώζος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην στάση της Δημοτικής Αρχής Νικολάου Σκουφά απέναντί του για το γεγονός ότι μετέφερε την καταγγελία στα ΜΜΕ, λέγοντας: «Εγώ από τη στιγμή που ενημερώθηκα όφειλα να σας ενημερώσω πάνω στο πιθανό πρόβλημα που υπάρχει σε αυτή την περιοχή. Και λέω πιθανόν διότι εγώ ούτε καταδίκασα ούτε γνώριζα καταστάσεις, αλλά απεναντίας τι είδαμε; Ότι μια υπόθεση που αφορά ιδιώτη και που κατά τα λεγόμενα του κ. Γιαννούλη μετέβη στο γραφείο του και του έδωσε εξηγήσεις και την ίδια ώρα με εκπλήσσει η στάση του αντιπεριφερειάρχη που λέει ότι θα κάνουμε έρευνα θα δούμε σε ποιόν ανήκει η έκταση, όταν την ίδια στιγμή θα μπορούσε να γνωρίζει από το Δήμο ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και να όλα έχουν καλώς.

Επιπλέον ο ιδιώτης εφόσον έχει όλα τα νόμιμα παραστατικά θα μπορούσε να εμφανιστεί και στα Μέσα Ενημέρωσης και να πει ότι αυτό που κατήγγειλε ο βουλευτής δεν ισχύει γιατί είμαι καθ’ όλα νόμιμος και έχω τις αδειοδοτήσεις μου και να κλείσει το θέμα. Αντ’ αυτού τι είδαμε όμως; Έναν δήμαρχο ο οποίος είναι μεν η έκταση στην περιοχή του αλλά δεν είναι στην ιδιοκτησία του να έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση υπόθεσης ιδιώτη, χωρίς να ξέρουμε ακόμη έως σήμερα το όνομα του ιδιώτη. Και την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης θα μπορούσε να ενημερωθεί από τον δήμαρχο να φωνάξει τον ιδιώτη στο γραφείο του με τα παραστατικά του και να λήξει η υπόθεση. Γιατί γίνεται όλο αυτό; Γιατί ο δήμαρχος αντί να ευχαριστήσει για την αναφορά σε μια έκταση που βρίσκεται στη περιοχή του, και θα μπορούσε να μην είναι νόμιμη η απόρριψη λυμάτων και αντί αυτού να δεχθώ μια επίθεση προς το πρόσωπό μου από τον δήμαρχο και ούτε καν από τον ιδιώτη;.

Δεν ξέρει ένας Δήμαρχος 10 χρόνων όλη την έκταση της περιοχής του; Και το παίξανε όλοι Αμερικάνοι σ’ αυτή την ιστορία; Τι πράγματα είναι αυτά; Αυτά είναι πρωτάκουστα!».

Παίζουν την κολοκυθιά!

Ο κ. Παπασιώζος αναφέρθηκε και στην στάση της Περιφερειακής Ενότητας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη στα τοπικά ΜΜΕ, λέγοντας συγκεκριμένα: «είναι δυνατόν να μιλάει ο κ. αντιπεριφερειάρχης και να λέει ότι δεν γνωρίζει σε ποιόν ανήκει η ιδιοκτησία; Δεν έχει τοπογραφική υπηρεσία; Δεν έχει υπηρεσίες; Τι δηλαδή θα βάλουμε ντετέκτιβ να ψάξουμε σε ποιόν ανήκει; Δεν υπάρχει η έκταση; Δεν έχει λύματα από ελαιοτριβείο; Πόσα ελαιοτριβεία είχε αυτή η περιοχή 500; Κι όταν ο δήμαρχος λέει ότι ενημέρωσε την Περιφέρεια και υπάρχουν χαρτιά; Ποιους κοροϊδεύουν; Τι παίζεται σε αυτή την υπόθεση; Εγώ αναλαμβάνω και την ευθύνη των λόγων μου. Τον ιδιώτη δεν τον ξέρω ποιος είναι αλά νομίζω ότι τώρα φωτογραφίζεται μέσω του δημάρχου και για αυτό αντιδρά έτσι. Δεν ξέρω πολλά πράγματα αλλά έχω να πω το εξής εν συντομία και δεν θέλω να δώσω άλλη διάσταση, σας λέω ότι: Η κυρία εισαγγελέας σήμερα και με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου οφείλει να προχωρήσει σε έλεγχο. Να δει να και κατά πόσο αυτή η χωματερή λειτουργεί νόμιμα. Δεύτερον θα πρέπει η αποκεντρωμένη Περιφέρεια, η κ. Μπάστα στην οποία υπάγονται πλέον οι Δήμοι, δεν ξέρω αν έχουν μετατεθεί οι αρμοδιότητες, να διενεργήσει κι αυτή έλεγχο με τις υπηρεσίες να δει κατά πόσο ο Δήμος ή η Κοινωφελής Εταιρεία του, ή σε όποιον ανήκει η αρμοδιότητα μεταφοράς των λυμάτων και πως γίνονταν η μετακίνησή τους στο σημείο αυτό. Τρίτον το ΣΔΟΕ να στείλει υπάλληλο και ελέγξει άμεσα οι κινήσεις που γίνονταν με τι όχημα γίνονταν ιδιωτικό ή δημοτικό και ποια είναι τα παραστατικά και να ήταν ο ορθώς τρόπος μετακίνησης. Τέταρτον η Περιφέρεια, και επειδή με προσβάλουν τα όσα ειπώθηκαν θα πω ξεκάθαρα, ότι αν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο κ. αντιπεριφερειάρχης σε αυτό το χειρισμό μιας μικρής υπόθεσης μόλυνσης, να υποτεθεί ότι είναι υπόθεση μόλυνσης μιας περιοχής, ας αναλάβει ο κ. Καχριμάνης το θέμα, γιατί εδώ παίζουμε την κολοκυθιά!

Ποιος είναι ο ιδιώτης;


Όταν έχει ενημερωθεί από το δήμαρχο ο κ. αντιπεριφερειάρχης και λέει ότι ψάχνουμε να βρούμε και ΘΑ κάνουμε έρευνα και συγκεκριμένα αναφέρει, «Ψάχνουμε να βρούμε σε ποιόν ανήκει, αν ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, αν υπάρχει άδεια, μπορεί να είναι και παράνομη άδεια…». Τι πράγματα είναι αυτά; Τι πράγματα είναι αυτά; Μας προσβάλει όλους σαν πολίτες!».

Ο ίδιος σε συνέχεια των δηλώσεών του επισήμανε ότι «Το λάθος του ιδιώτη είναι ότι δεν βγήκε μπροστά να δώσει τα στοιχεία και τις αδειοδοτήσεις του και ακόμα- ακόμα να καταφερθεί εναντίον του βουλευτή αν θεωρεί ότι τον προσέβαλα και ο χώρος είναι νομίμως οροθετημένος και λειτουργεί με κάθε σχετική άδεια και νόμιμη διαδικασία. «Τώρα άφησε να το χειριστούν το θέμα 5-10 άνθρωποι κι ακόμα δεν γνωρίζει η κοινωνία της Άρτας ποίος είναι ο ιδιώτης και επιπλέον τα στόματα της τοπικής κοινωνίας είναι κλειστά όλα. Εγώ μαθαίνω ότι όλοι γνωρίζουν και όλοι σιωπούν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγω την καταγγελία την έδωσε στα ΜΜΕ και δεν απευθύνθηκε σε υπηρεσίες ή φορείς.

«Μου ήρθε μια καταγγελία με την αναφορά ότι όλοι γνωρίζουν και κανείς δεν μιλάει. Εγώ τι έπρεπε να κάνω ως βουλευτής να την αποκρύψω;» είπε ο κ. Παπασιώζος απαντώντας και στις αναφορές του δημάρχου σχετικά με το ότι δεν επικοινώνησε ως βουλευτής με το Δήμο ή την Περιφερειακή Ενότητα. «Να το πάμε ανάποδα. Γιατί ο κ. Γιαννούλης μετά την καταγγελία αυτή δεν επικοινώνησε εκείνος με εμένα, να ρωτήσει περισσότερες πληροφορίες εφόσον η έκταση αφορά στα διοικητικά του όρια παρά μου έκανε μια τόσο σκληρή επίθεση περί σκοπιμότητας;» είπε ο κ. Παπασιώζος, προσθέτοντας ότι «Μετά από αυτή την εξέλιξη και την ροπή που πήρε το συγκεκριμένο θέμα εγώ θα επιμείνω και θα ζητήσω έλεγχο σε βάθος. Επιμένω στην παρέμβαση εισαγγελέα και θα επιμείνω μέχρι την τελική ανακοίνωση όλων των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτή την υπόθεση».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ποσότητα ελαιολάδου που παράγεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, κυμαίνεται ανάμεσα στους 350.000 και 400.000 τόνους.
Η κατεργασία του ελαιοκάρπου στα λιοτρίβια, παράγει ως κύριο προϊόν το ελαιόλαδο και ως βασικό απόβλητο τις μούργες ή τον κατσίγαρο.
Ο κατσίγαρος παράγεται από το υδατικό κλάσμα του ελαιοκάρπου και από το νερό που χρησιμοποιείται στις διάφορες φάσεις παραγωγής του λαδιού στο λιοτρίβι. Στον κατσίγαρο είναι διαλυμένες κυρίως υδατοδιαλυτές ουσίες όπως σάκχαρα, αζωτούχες ενώσεις, οργανικά οξέα, πολυαλκοόλες, πολυφαινόλες αλλά και επιπλέοντα υπολείμματα ελαίου.
Εξ αιτίας των παραπάνω συστατικών το ρυπαντικό φορτίο του κατσίγαρου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η τιμή του οξυγόνου που απαιτείται για τη χημική διάσπαση του οργανικού φορτίου (COD) κυμαίνεται από 90.000 – 170.000 mg/L. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των παραπάνω τιμών με τις αντίστοιχες των οικιακών λυμάτων, οι οποίες κυμαίνονται από 250 – 1000 mg/L.
Από τα συστατικά που περιέχονται στον κατσίγαρο, οι πολυφαινόλες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αφ’ ενός λειτουργούν ως φυσικό συντηρητικό του λαδιού και διατηρούν τη χαμηλή του οξύτητα και αφ’ ετέρου προσδίδουν στα απόβλητα φυτοτοτοξικές ιδιότητες, αποδομούνται με αργό ρυθμό μόνο από εξειδικευμένες ομάδες μικροοργανισμών και – σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ρυπαντικό φορτίο - καθιστούν απαγορευτική την επεξεργασία του κατσίγαρου σε κλασικές μονάδες βιολογικής επεξεργασίας.
Οι επιπτώσεις της απ’ ευθείας διάθεσης του κατσίγαρου στο περιβάλλον είναι:

έντονη δυσοσμία, εφ’ όσον διατίθεται σε ανοιχτούς λάκκους ή λίμνες εξάτμισης,
ρύπανση εδαφών, επιφανειακών και υπόγειων νερών
δημιουργία ευτροφικών φαινομένων, σε περιπτώσεις που καταλήγει σε αποδέκτες με μικρή ανακυκλοφορία νερών.
Όπως ήδη αναφέρθηκε τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων λόγω του πολύ υψηλού ρυπαντικού φορτίου και των πολυφαινολών, χαρακτηρίζονται ως “δύσκολα” απόβλητα. Στις ελαιοπαραγωγές χώρες τις Μεσογείου, τις οποίες αφορά κυρίως το πρόβλημα, έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι για την επεξεργασία και διάθεση τους, σε εργαστηριακή και πραγματική κλίμακα. Συγκεκριμένα, σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και χαμηλά ύψη βροχόπτωσης (Κρήτη, Νησιά Αιγαίου, Κύπρος) έχει εφαρμοστεί η διάθεση του κατσίγαρου σε λίμνες εξάτμισης, σε λάκκους ή στο έδαφος. Επίσης έχει δοκιμαστεί η χημική επεξεργασία, η αναερόβια βιολογική επεξεργασία, η συνεπεξεργασία με υγρά απόβλητα σε τεχνητούς υγρότοπους. Τέλος τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια ανάκτησης πολυφαινολών από τον κατσίγαρο με χρήση μεμβρανών, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία αρωμάτων και φαρμάκων.
Παρ’ όλα αυτά όμως δεν έχει προταθεί μέχρι σήμερα μια ολοκληρωμένη μέθοδος επεξεργασίας και διάθεσης των συγκεκριμένων αποβλήτων, με αποτέλεσμα κάθε ελαιοτριβείο να προσπαθεί να “ξεφορτωθεί” τις μούργες του είτε σε παρακείμενα ρέματα ή σε ανοιχτούς λάκκους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...