Συνταγές


Χιβάδια με λαχανικά στην κατσαρόλα

Συστατικά:

Για 4 μερίδες

2 κιλά χιβάδια
2 μεσαίες τσαγιέρες ρύζι
2 κιλά χόρτα (Σπανάκι, σέσκουλο και λάπατο)
3 κρεμμυδάκια χλωρά
3 σκόρδα χλωρά
Λίγο άνηθο, λίγο μαιδανό, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε, τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι, το πιπέρι, το αλάτι και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά και δημιουργούμε ένα μίγμα.
Παίρνουμε τα όστρακα μας και τα πλένουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να τα σκεπάσει. Τα τοποθετούμε στην φωτιά και όταν ζεσταθεί το νερό τα όστρακα μας θα ανοίξουν για να μας δώσουν την δυνατότητα να τα γεμίσουμε με την γέμιση που έχουμε φτιάξει.
Στην συνέχεια στραγγίζουμε τα χιβάδια μας για να φύγει το περιττό νερό από την βράση που έχουμε κάνει και αρχίζουμε να τα γεμίζουμε ένα-ένα με την γέμιση που έχουμε φτιάξει.
Όταν τα γεμίσουμε όλα, τα βάζουμε με την σειρά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο που θα σκεπάσει τα χιβάδια και τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν απορροφηθεί το νερό και μείνει ελάχιστο ζουμί στην κατσαρόλα τα βγάζουμε από την φωτιά.
Το πιάτο μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε αρκετό λεμόνι και τα σερβίρουμε έχοντας ένα καλό λευκό κρασί στο ποτήρι μας.

Καλή σας όρεξη…

.........................................................................................

ΤΡΥΓΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
• 4 - 5 τρυγόνια
• 1 κιλό ντομάτες ώριμες
• 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
• 1 πιπεριά
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 3 κρεμμύδια
• 1 ποτήρι του κρασιού κρασί αρετσίνωτο
• αλάτι, πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Μαδάμε τα πούπουλα από τα τρυγόνια, καθαρίζουμε τις κοιλιές τους, κρατάμε μόνο τα συκωτάκια τους και πετάμε τα υπόλοιπα εντόσθια.
Κατόπιν τα καψαλίζουμε γιά να φύγουν οιτρίχες τους, τα πλένουμε και τα βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Καίμε το λάδι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε.
Ρίχνουμε στη συνέχεια τα πουλιά και αφού τα ροδίσουμε και αυτά, τα σβήνουμε με το κρασί.
Περνάμε από το μύλο των χορταρικών τις ντομάτες και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο και την πιπεριά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν.
Κατά διαστήματα, προσθέτουμε λίγο νερό γιά να μείνουν με αρκετή σαλτσούλα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή άσπρο ρύζι και σαλάτα.

..........................................................................................

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΠΙΑ


ΥΛΙΚΑ
• στήθος πάπιας, ή και ολόκληρη πάπια
• 1 μπουκαλι μαυροδάφνη
• 1 κρεμμύδι σε κομμάτια
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 2 καρότα σε κομμάτια
• 2 κλωνάρια κοτσάνι απο σέλινο σε κομμάτια
• κόκκους μαύρου πιπεριού
• τριμμένο μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
1. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με την πάπια και τα αφήνουμε 24 ώρες να μαριναριστεί η πάπια.
2. Βγάζουμε το κρέας, το βάζουμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμών για 1 περίπου ώρα.
3. Ύστερα ρίχνουμε τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα γυρίζοντας το κρέας που και που.
4. Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας ή και σκέτο. Είναι τέλειο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με αγριογούρουνο ή και χήνα.

..........................................................................................

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ

Υλικά (4-6 μερίδες)


1 1/2 κιλό αγριογούρουνο
1 κούπα λάδι
2 κούπες μαυροδάφνη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι και 2 δαφνόφυλλα

Για τη σάλτσα:
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας corn flour και ζουμί από το κρέας
 

Εκτέλεση
Αποβραδίς μαρινάρουμε το κρέας με κόκκινο κρασί. Δηλαδή το περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και το διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να το μαγειρέψουμε. Την άλλη μέρα βάζουμε λάδι στη κατσαρόλα, όσο να σκεπαστεί ο πάτος και λίγο παραπάνω. Μόλις αρχίσει να καίει, σοτάρουμε το κρέας, για να «θωρακιστεί». Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ολύμπου και μπαχάρι. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και «σβήνουμε» το φαγητό με μαυροδάφνη. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει στο κρασί του για 2 ώρες περίπου.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και παίρνουμε αρκετό ζωμό, για να φτιάξουμε τη σάλτσα σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι.
Διαλύουμε μια κουταλιά κορν φλάουρ σε λίγο κρασί και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, μαζί με το ζουμί του αγριογούρουνου. Ανακατεύουμε διαρκώς, για να μη σβολιάσει. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίχνουμε το κρέας και τ? αφήνουμε να βράσουν ακόμη 10 λεπτά όλα μαζί.
Σερβίρουμε και τρώμε δίπλα στο τζάκι, με θέα το δάσος του Ολύμπου ή κάποιο άλλο όμορφο φυσικό τοπίο. Καλή όρεξη!

..........................................................................................

ΟΡΤΥΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Συστατικά: 4 ορτύκια

4 μελιτζάνες ανάλογες με το μέγεθος των ορτυκιών
1 + 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
0,15 λίτρα κόκκινο κρασί
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα κομμένες στη μέση
θυμάρι αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα ορτύκια. Αφαιρούμε τα εντόσθια. Κρατάμε και ψιλοκόβουμε το συκώτι τους.
Πλένουμε και αφαιρούμε το κοτσανάκι των μελιτζανών. Χαράσσουμε κατά μήκος μέχρι τα 3/4 του ύψους. Αφαιρούμε από κάθε μελιτζάνα τόση από τη σάρκα ώστε να δημιουργηθεί μια τσέπη που να χωρέσει μέσα ένα ορτύκι. Αλατίζουμε εσωτερικώς κι αφήνουμε τις μελιτζάνες ανάποδα στο σουρωτήρι για ν' αφήσουν τα υγρά τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο σroυς 180 C.

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 2 κ. σ. ελαιόλαδο. Ροδίζουμε τις πιπεριές και το σκόρδο επί 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ορτύκια και το συκώτι τους. Αλατοπιπερώνουμε. Αναμιγνύουμε. Ροδίζουμε επί 7 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Μόλις το κρασί εξατμισθεί κατά το ήμισυ βγάζουμε τα ορτύκια από την κατσαρόλα.

Λιώνουμε τα συκωτάκια και το σκόρδο με το πηρούνι. Γεμίζουμε την κοιλίτσα των ορτυκιών με τις πιπεριές. Αλείφουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας με το μίγμα σκόρδου-συκωτιού. Τοποθετούμε τα ορτύκια μέσα στις μελιτζάνες. Αν χρειαστεί, δένουμε κάθε μελιτζάνα με σπάγγο. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με 1 κ. σ. ελαιόλαδο.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες μέσα στο πυρίμαχο. Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένη πάνω από τις μελιτζάνες-φωλιές. Περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας. Ψήνουμε επί 130 λεπτά περίπου, κατά την πρώτη ώρα σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο και εν συνεχεία το αφαιρούμε. Κρίνοντας αν είναι απαραίτητο, θα προσθέσετε ελάχιστο ελαιόλαδο κατά το ψήσιμο. Σερβίρουμε αμέσως.

Πρόκειται για πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς και σπανιότητας.Εποχιακό έδεσμα του φθινοπώρου όταν οι μελιτζάνες φθάνουν στο μέγιστο της νοστιμιάς τους, μπορεί να εκτελεσθεί και με πιτσούνια ή σε μια ελαφρύτερη ακόμη παραλλαγή με μικρά ατομικά κοτοπουλάκια.

..........................................................................................


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...