Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΠΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ




ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η λαθροθηρία τον καιρό... της κρίσης  

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στις κορυφαίες κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να συντονισθούν οι προσπάθειες, να επανακαθοριστούν τα πλάνα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των φαινομένων λαθροθηρίας που... γεννάει η ίδια η οικονομική κρίση!

Στους κυνηγετικούς συλλόγους και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις γίνεται σιγά σιγά ορατός ο κίνδυνος «μετάλλαξης» των μορφών λαθροθηρίας που γνωρίζαμε έως σήμερα σε κάτι πιο «σύνθετο», ίσως πιο γενικευμένο και δύσκολο να αντιμετωπισθεί...

Οι φόβοι των κυνηγετικών οργανώσεων έχουν να κάνουν με την πιθανή έξαρση της «λαθροθηρίας» που θα υποκινείται από την οικονομική κρίση και την ανέχεια, θα τροφοδοτείται όπως κάποτε στο παρελθόν από τη φτώχεια πληθυσμών που κατοικούν σε οριακές και μειονεκτικές της χώρας, κάτι που ενδεχομένως και να τη «νομιμοποιεί» ηθικά στα μάτια ενός ντόπιου πληθυσμού που θα δυσκολεύεται να επιβιώσει. 
 
ΠΗΓΗ: diananews.gr
Το τελευταίο διάστημα, οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων έχουν ήδη επιληφθεί περιστατικών και περιπτώσεων που οι λαθροθήρες ουδεμία προηγούμενη σχέση είχαν με το κυνήγι στην «ψυχαγωγική» του διάσταση! Επρόκειτο δηλαδή για ανθρώπους που απλώς αντιμετώπιζαν το θήραμα με... «βιοποριστικό» τρόπο, κάτι που αναχαιτίζει κάθε φραγμό για τον τρόπο, τον χρόνο και το «είδος» που θα προσπαθήσουν να καρπωθούν.

Κάτι ανάλογο, άλλωστε, έχει ήδη συμβεί και με άλλες παραβατικές συμπεριφορές που ήδη «ανθούν» στη φύση και την ύπαιθρο, με κορυφαίο παράδειγμα την ανεξέλεγκτη λαθροϋλοτομία για την εξασφάλιση καυσόξυλων τον φετινό χειμώνα, με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του...

Σε όλο αυτό το κλίμα, βέβαια, βρίσκουν χώρο και «ανθούν» και οι οργανωμένοι σκληροί πυρήνες λαθροθηρίας, που ανέκαθεν αντιμετώπιζαν την πανίδα σε μια... εμπορική διάσταση.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο μόνος «φραγμός» που ακόμα λειτουργεί στη χώρα είναι το σώμα των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων, ακόμα και σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα έσοδα των οργανώσεων και έχει αποδιαρθρώσει αντίστοιχες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και του κράτους.


Σε αυτούς τους καθ' όλα δύσκολους καιρούς κατά τους οποίους η «λειτουργικότητα» του κράτους δοκιμάζεται από την έλλειψη των αναγκαίων πόρων, επιβεβαιώνεται και πάλι η ορθότητα και το βάθος της «επένδυσης» που ξεκίνησαν το 2000 οι κυνηγετικές οργανώσεις, ιδρύοντας το δικό τους ανεξάρτητο σώμα θηροφυλακής.


Τα αναλυτικά στοιχεία που σε καθημερινή βάση συλλέγει η Δ' ΚΟΣΕ για το έργο και την απόδοση των 67 θηροφυλάκων της δύναμής της, είναι αποκαλυπτικά:

Μέσα σε έναν χρόνο, από την 1-1-2011 έως και τις 31-12-2011, οι θηροφύλακες πραγματοποίησαν περισσότερους από 67.000 ελέγχους και διαπίστωσαν συνολικά 756 παραβάσεις του Νόμου περί θήρας, αλλά και άλλα παραπτώματα εις βάρος του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το ίδιο διάστημα 382 άτομα παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη με δικογραφίες που σχηματίσθηκαν εναντίον τους, ενώ, όπως είναι αυτονόητο, εξαιρετικά σημαντικός ήταν και ο αποτρεπτικός και προληπτικός χαρακτήρας των περιπολιών που νύχτα - μέρα πραγματοποιούν οι θηροφύλακες στις περιοχές ευθύνης τους.

Μετά τη γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που τον περασμένο Μάρτιο επαναβεβαίωσε και θωράκισε απολύτως τα δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και τον προανακριτικό ρόλο του προσωπικού της θηροφυλακής, είναι σαφές ότι η δράση των θηροφυλάκων εισήλθε σε μια νέα -πιο αποφασιστική- φάση.
«Παρά τη μείωση των εσόδων της, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος θα συνεχίσει να διατηρεί το σώμα της Θηροφυλακής σε ένα υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, πράγμα που θα εξακολουθήσει να κάνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με τη σιγουριά και την πεποίθηση ότι έτσι διερμηνεύει και ανταποκρίνεται στη βούληση των συλλόγων της και στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυνηγών-μελών της», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος-Κυνήγι» ο πρόεδρός της Ν. Σταθόπουλος.

Στη Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης έχει σημάνει τον ίδιο «συναγερμό»!

Μόνο τον Δεκέμβρη προσέθεσε στο ενεργητικό της ακόμα 48 μηνύσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις συλλήψεων για παράνομο κυνήγι μέσα σε Καταφύγια Αγριας Ζωής, ανάμεσά τους και σε εκείνο του Δέλτα του Νέστου.

Συνολικά για το 2011, οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης υπέβαλαν 379 μηνύσεις για παραβάσεις του νόμου περί θήρας, ενώ ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται στην Πελοπόννησο, στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Αρχιπελάγους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...