Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το ΑΝΑΣΑ το μοναδικό Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που ενεργοποιείται

Με ρεαλισμό και ταχύτητα ξεκινά η υλοποίηση του Εδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό. Tο πρώτο βήμα έγινε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, με την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αμφιλοχίας.

Σκοπός, να τεθούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ένταξη των έργων με στόχο σε λιγότερο από ένα μήνα να εγκριθούν από την Επιτροπή Συντονισμού και Εξειδίκευσης τα πρώτα ενδεικτικά έργα.

Σημειώνεται ότι το ΑΝΑΣΑ είναι το μοναδικό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που ενεργοποιείται.


Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Επιτροπής, υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη, που ξεκαθάρισε πως αυτό που ζητούν οι πολίτες, είναι να αφεθούν στην άκρη οι ανέξοδες εξαγγελίες και να υπάρξει αποτελεσματικότητα, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις τολμηρές πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργείο για το ΕΣΠΑ και που είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της πορείας του προγράμματος. Κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να σταματήσουν να γίνονται ημιτελή έργα-φαντάσματα που στερούσαν πολύτιμους πόρους από άλλα, πραγματικά έργα πνοής.


«Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια αλλά και να σχεδιάζουμε σε ρεαλιστικές βάσεις πάνω στη σημερινή πραγματικότητα.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, επισήμανε τον αγώνα δρόμου που προηγήθηκε ώστε να γίνει πειστική η αναγκαιότητα του για την προστασία και ανάδειξη του εθνικής σημασίας οικοσυστήματος του Αμβρακικού: «Ο στόχος είναι να διατεθούν πόροι που αφενός θα επιλύσουν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που χρονίζουν και υποθηκεύουν την αναπτυξιακή διαδικασία και αφετέρου θα δώσουν ώθηση σε παραγωγικές δραστηριότητες που είναι βιώσιμες και θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.»


Όπως τόνισε ο υφυπουργός, απαιτείται ορθολογικός σχεδιασμός ώστε το ΑΝΑΣΑ να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλα έργα και δράσεις που υλοποιούνται στην περιοχή, είτε μέσα από το ΕΣΠΑ, το ΕΠΕΡΑΑ, το «Αλ. Μπαλτατζής» ή τα έργα του Θησέα. Παράλληλα ανέλαβε την δέσμευση «ώστε να διασφαλιστούν στον φετινό προϋπολογισμό οι αναγκαίες πιστώσεις για να ξεκινήσουν εκείνες οι ώριμες δράσεις ή όπου είναι απόλυτα αναγκαίο και οι τεχνικές μελέτες για ιδιαίτερα σημαντικά έργα για την περιοχή.»


Ο κ. Μωραΐτης στην συνέχεια παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν, μέσα από αποφάσεις για την πιστοποίηση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και την διαχείριση του οικοσυστήματος: «Πιστεύω ότι το ΑΝΑΣΑ μπορεί να μας δώσει αυτή την ευκαιρία, αρκεί όλοι μαζί να σταθούμε στο θέμα με όραμα, σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό.» είπε χαρακτηριστικά.


Επανερχόμενος στο θέμα των πόρων ο υφυπουργός είπε πως με μια ετήσια συμβολή της τάξης των 10 εκατομ. ευρώ και με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μπορεί να ξεπεραστεί το ποσό 100 εκατομ. ευρώ, ποσό που δεν απέχει σημαντικά από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του προγράμματος.


Τέλος, ο υφυπουργός αφού περιέγραψε τις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν για την ενεργοποίηση του προγράμματος, κάλεσε δήμους και φορείς να καταθέσουν εντός δεκαημέρου τις αρχικές προτάσεις τους.


«Θέλω να σας καλέσω να δούμε τα έργα ξανά , να δούμε τις πραγματικές ανάγκες, τις πραγματικές ελλείψεις και φυσικά με μια ματιά η οποία θα προτάσσει την συνολική αξία και σημασία του Αμβρακικού. Γιατί είμαστε εδώ σήμερα για να σχεδιάσουμε για όλον τον Αμβρακικό και θέλω να το τονίσω αυτό. Καλούμαστε να υπερβούμε τα μικρά και δούμε τα μεγάλα. Ο Αμβρακικός να ενώσει δυο Περιφέρειες και έξι Καλλικρατικούς δήμους», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υφυπουργός.


Την ικανοποίηση τους για την ενεργοποίηση του προγράμματος εξέφρασαν οι παριστάμενοι περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι δήμαρχοι των δήμων του Αμβρακικού.


«Το πιο σημαντικό απ’όλα είναι πως το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό και προσγειωμένο στα πλαίσια των αναγκών που υπάρχουν και με εξασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθεί.», σημείωσε σε δήλωση του ο βουλευτής Αν. Μακρυπίδης


«Είναι ένα πρόγραμμα στοχευμένο και με προτεραιότητες και τα βασικό είναι να δρομολογηθούν έργα που θα αποδίδουν στους πολίτες και την τοπική οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε πόρους σε δράσεις που δεν υπηρετούν στον σκληρό πυρήνα του προγράμματος», είπε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας


Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης αφού τόνισε την αναγκαιότητα σωστού σχεδιασμού για το ΑΝΑΣΑ, ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την συμβολή του στο ΕΣΠΑ Ηπείρου αλλά και για την εκταμίευση 500 εκατομ, ευρώ που δόθηκαν σε Περιφέρειες και δήμους και που όπως είπε, «έπεσαν στην πραγματική οικονομία και έσωσαν κόσμο.»


«Με έναν σωστό προγραμματισμό και με εντάξεις παραγωγικών έργων, μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι δήμοι είναι έτοιμοι για την αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν» είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ενώ ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης τόνισε: «Τα κριτήρια που τέθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης είναι πολύ σωστά ώστε να στοχεύσουμε σε δυο βασικούς άξονες: Την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της τοπικής οικονομίας»


Στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι Γενικοί/Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (κ.κ. Ευ. Διβάρης, Α. Ανδρεαδάκης), οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου (κ.κ. Κατσιφάρας και Καχριμάνης) και αντιπεριφερειάρχες των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων (κ.κ. Αντωνόπουλος, Ψαθάς και Ιωάννου), οι Δήμαρχοι της περιοχής (κ.κ. Κοιμήσης, Σολδάτος, Παπαλέξης, Γιαννούλης, Μπαϊλης και Γιολδάσης), εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού καθώς και στελέχη του Υπουργείου.


ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...