Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση Ελαιοτριβέων Νομού Άρτας

Ατυχείς οι δηλώσεις του Βουλευτή Άρτας κ. Παπασιώζου

«Με αφορμή τις πρόσφατες ατυχείς δηλώσεις του Βουλευτή Άρτας κ. Παπασιώζου με τίτλο «Παράνομη έκταση εναπόθεσης λυμάτων» οι ελαιοτριβείς του Νομού θεώρησαν απαραίτητο να προβούν στην παρακάτω ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας:

«Η υποτιθέμενη «παράνομη έκταση λυμάτων» διαθέτει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου στο Νομό Άρτας.

Σκόπιμα και έντεχνα παρουσιάστηκε τηλεοπτικά το θέμα με παραποίηση των γεγονότων.

Συγκεκριμένα:


Προβάλλουν πρώτα τη δεξαμενή, μετά τους σωλήνες και στο τέλος ένα ποτάμι δημιουργώντας την λανθασμένη εντύπωση στον τηλεθεατή ότι τα απόβλητα από τη δεξαμενή διοχετεύονται με τους σωλήνες στο ποτάμι και όχι ότι οι σωλήνες βρίσκονται εκεί για να αδειάζει το βυτιοφόρο.

Μετά την άμεση εποπτεία των δεξαμενών από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή ρύπανση στον περιβάλλοντα χώρο και φυσικά στο παρακείμενο ποτάμι.

Όλα τα ελαιοτριβεία στο Νομό Άρτας αλλά και πανελλαδικά διαχειρίζονται τα απόβλητά τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο πέρα τις εικοσαετίας, χωρίς να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό θέμα.

Επίσης σε πολλές περιοχές αγρότες ελαιοπαραγωγοί στα κτήματά τους έχουν μικρές δεξαμενές αφού με την ζύμωση των λυμάτων, τη προσθήκη φύλλων ελιάς και ποσότητας χώματος δημιουργείται ένα πολύ καλό βελτιωτικό εδάφους (λίπασμα).

Στην Ευρώπη (Ιταλία-Πορτογαλία) υπάρχει ισχύουσα σχετική νομοθεσία. Οι ελαιοτριβείς του Νομού αισθάνονται ότι διαπομπεύονται άδικα αφού με λύπη διαπιστώνουν ότι οι θεσμικοί παράγοντες αντί να σταθούν αρωγοί στην επιχειρηματική ανάπτυξη του Νομού και βελτίωση των συνθηκών με προτάσεις δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, ίσως εσκεμμένα, ίσως από άγνοια, όπως και πιθανές αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο.

Ο κλάδος μας είναι γνωστό ότι συμβάλλει άμεσα στην αύξηση του τοπικά παραγόμενου προϊόντος και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης»

ΟΙ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ

ΑΦΟΙ Κ. ΖΙΩΡΗ, ΒΙΤΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΖΑΜΠΑ ΚΩΝ/ΝΑ – ΦΩΤΗΣ ΧΡ. Ο.Ε., ΛΑ-ΔΗ ΠΑΝΗΣ, ΣΕΡΓΙΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝ. – ΑΘΑΝ. Ο.Ε.».

ΠΗΓΗ:
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο χείμαρρος που κατέκλυσε την ήσυχη θάλασσα του Αμβρακικού εκείνο το βράδυ είναι βέβαια η αφορμή για την καταστροφή, η αιτία όμως είναι η προϋπάρχουσα ρύπανση», διευκρινίζει ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Ο θάνατος των ψαριών, σύμφωνα με όλες τις εκδοχές, οφείλεται σε ασφυξία λόγω έλλειψης οξυγόνου. Σε μετρήσεις που έγιναν την επόμενη μέρα η ποσότητα οξυγόνου ξεκινούσε από 40% για να φτάσει σε μηδενικές τιμές στο βυθό. Η έλλειψη οξυγόνου συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο ευτροφισμού, την υπέρμετρη αύξηση των φυκιών. Τα νιτρικά και φωσφορικά ιόντα από λιπάσματα και απορρυπαντικά αυξάνουν το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που προκαλούν τον ευτροφισμό. «Η επιβάρυνση από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες γύρω από τον Αμβρακικό είναι τεράστια και δεν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες πηγές ρύπανσης» εξηγεί ο καθηγητής, «η γεωργία χρησιμοποιεί χημικά μέσω των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Οσα δεν απορροφούνται από το φυτό, ξεπλένονται στον κόλπο». Σε εκτεταμένη μελέτη που εκπόνησαν τα ΤΕΙ Αρτας με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Καρρά και θέμα την επίδραση πέντε φυτοφαρμάκων στο φυτοπλαγκτόν, το ζωοπλαγκτόν και τα ψάρια του Αμβρακικού, καθίσταται σαφές ότι τα χημικά των φυτοφαρμάκων έχουν καταλυτική επιρροή στην τροφική αλυσίδα.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_04/04/2008_1287330

Ανώνυμος είπε...

Ο Κατσίγαρος ειναι το οξύ στά απόβλητα ελαιοτριβείων αποθηκεύεται σε δεξαμενές κι οταν σουρουπώνει το πάνε βόλτα.Πολύ εύκολα ανιχνεύεται,κι ολα πέριξ το μαρτυράνε πολύ σύντομα.


http://www.moa.gov.cy/moa/agriculture.nsf/All/D1DCF4C8A6F4DFE8C22573D9006C65B4/$file/%CE%91%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7%20(%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CF%82%20%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%20717%20%CE%9A%CE%92).pdf?OpenElement

Ανώνυμος είπε...

Αν θελετε να δειτε τα αποβλητα απο τα ελαιοτριβεια τα οποια ριχνουν στο χειμαρο Ζουτου του Δημου Νικολαου Σκουφα μπορω να σας στειλω τις φωτογραφιες στο mail σου αρκει να δημοσιευθουν. [εχω φωτογραφιση πριν δεκα μερες]

Ανώνυμος είπε...

αν εχεις φωτογραφιες αξιολογες για το συγκεκριμενο θεμα (Ανωνυμε 10.15) μπορεις να τις στειλεις εδω για αμεση δημοσιευση -ευχαριστω

osxeofylakio@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΔΩ

http://kataggeliessos.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...