Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Σπορές. Εμπλουτισμοί και Φύλαξη

ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι κυνηγοί της Άρτας κοιτάζουν μπροστά (Φωτο: Οι θηροφύλακες του Συλλόγου με τον Υπεύθυνο Θήρας Δημήτρη Τσουμάνη και το Γεν. Γραμματέα Χρ. Αποστόλου)

ΣΠΟΡΕΣ ΑΓΡΩΝ
Περίπου 300 στρέμματα αγρών σπάρθηκαν από τους κυνηγούς της Άρτας με την αρωγή των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Τα χωράφια αυτά δεν θα καλλιεργούνταν διαφορετικά τα περισσότερα εξ' αυτών έχουν ήδη εγκαταλειφθεί, καλλιεργήθηκαν για ένα και μοναδικό σκοπό, την τροφή των αγρίων ζώων και σημειωτέον η ανταπόκριση των κυνηγών ήταν πολύ μεγάλη. Βίκος, σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβύθια, φακές κ.λ.π. για την τροφή των θηραμάτων της ημιορεινής και ορεινής περιοχής, ενώ και φέτος σπάρθηκαν λίγα στρέμματα με ηλίανθο στον κάμπο της Άρτας.

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΙ
Εγκρίθηκαν οι τεχνικές εκθέσεις εμπλουτισμών του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» από την Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου και άρχισε η διαδικασία του εμπλουτισμού, σύμφωνα με αυτές.
Οι μελέτες συντάχτηκαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ε΄ Κ.Ο.Η Ηλία Παππά και Σπυρίδωνα Μπαλαμπέκο και αφορούν τις απελευθερώσεις φασιανών, αγριογούρουνων και λαγών σύμφωνα με την αριθ. 98161/4136/29-9-2008 και για θηράματα που έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο υγειονομικό και γενετικό έλεγχο.
Οι απελευθερώσεις είναι ένα μέτρο που ίσχυε και παλιά, αλλά μόλις πριν δυο χρόνια επιτράπηκαν ξανά και με νέα δεδομένα επιστημονικά, κυρίως τα απελευθερωμένα είδη να μην προκαλούν εκφυλισμό της άγριας ζωής του κάθε τόπου. Οι κυνηγοί και όχι μόνο χαίρονται ιδιαίτερα το γεγονός να βλέπουν άγρια ζώα να φεύγουν προς το φυσικό τους περιβάλλον γι' αυτό την κρίσιμη περίοδο της προσαρμογής και εγκλιματισμού τους, όλοι θα πρέπει να τα προσέχουμε και να φυλάμε.

ΦΥΛΑΞΗ
Όλες οι φιλοθηραματικές και οι περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιούνται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο για να έχουν ανάλογη επιτυχία και επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και η ανάλογη φύλαξη, η οποία είναι και το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο όλων των μέτρων.
Πρόσφατα συναντήθηκαν στο γραφείο του Συλλόγου οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες του Συλλόγου Φάνης Κολοβός, Νίκος Σφήκας και Νίκος Διγώνης με το νέο υπεύθυνο θήρας κ. Δημήτρη Τσοιμάνη, συζήτησαν το πρόγραμμα και το συντονισμό της δράσης της θηροφυλακής, ειδικά για το επόμενο διάστημα και ενόψει της θερινής περιόδου, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας και κάθε μορφή λαθροθηρίας αυτή την εποχή είναι άκρως καταστρεπτική. Επειδή δεν επαναπαυόμαστε, και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος για κάθε περιστατικό οργανωμένο ή τυχαίο που μπορεί να συμβεί, γι' αυτό «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...