Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΜΟΛΟΣΣΟΣ της Ηπείρου.


Μολοσσός της Ηπείρου, είναι η ράτσα των σκύλων, που εδώ και αιώνες, έχουν αποδείξει ότι είναι και πολύ καλοί φύλακες και πιστοί φίλοι του ανθρώπου.

Ο Μολοσσός της Ηπείρου, είναι μια καθαρά ελληνική ράτσα σκύλων, που εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε, από την Αρχαία ελληνική φυλή των Μολοσσών, από όπου προέρχεται και το όνομα της ράτσας(στην περιοχή της σημερινής Ηπείρου), κατά την κλασσική εποχή, άλλα και αργότερα, από τον Μέγα Αλέξανδρο, στις εκστρατείες του...

στην Ανατολή.
Μυθολογικά τώρα, ο Μολοσσός, ήταν ο γιος του Νεοπτόλεμου και της Ανδρομάχης, καθώς και εγγονός του Αχιλλέα και θεωρείται ο γενάρχης των Μολοσσών της Ηπείρου.
Ο Στράβων μας λέει ότι, οι Μολοσσοί μαζί με τους Χάονες και τους Θεσπρωτούς, ήταν οι διασημότεροι μεταξύ των δεκατεσσάρων Ηπειρώτικων φυλών, οι οποίοι για ένα διάστημα επικράτησαν σε ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου. Η άνοδος των Μολοσσών ενισχύθηκε από τους Μακεδόνες βασιλείς με τους οποίους απέκτησαν και συγγενικούς δεσμούς με το γάμο της Ολυμπιάδος, αδελφής του βασιλέως των Μολοσσών Αλεξάνδρου με τον Φίλιππο, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Μολοσσοί τώρα ήταν ξακουστοί για τους σκύλους τους που ήταν άριστοι φύλακες των αιγοπροβάτων και της ιδιοκτησίας τους γενικά.
Έτσι, η ράτσα αυτή, προερχόμενη από τους σκύλους του Αρχαίου Ελληνικού φύλλου των Μολοσσών, πήρε το όνομα Μολοσσός της Ηπείρου. Τα σκυλιά αυτά είναι μεγαλόσωμα, εκπαιδεύσιμα, κοινωνικότατα και αφοσιωμένα στην αγέλη τους, δηλαδή στα άτομα τα οποία θα θεωρήσουν ότι προστατεύουν. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι υπερ-προστατευτικά στα μικρά παιδιά και μάλιστα δείχνουν την ιδιαίτερη τους αγάπη, σε αυτά. Είναι θα λέγαμε ότι λόγω του ενστίκτου και της αντίληψης την οποία έχει, είναι ο ιδανικός φύλακας..
Σήμερα, γίνεται προσπάθεια, μέσα από την διάσωση και αναβίωση, με προσεκτική εκτροφή, να αναδηχθεί το κύρος της φυλής, σαν μια από τις πιο αξιόλογες στην κατηγορία των μαστίφ. (σημειωτέον ότι όλες οι φυλές μαστίφ-μολοσσοειδών, προέρχονται από τον Μολοσσό της Ηπείρου, εξ’ ου και το όνομα).

Ένα πρώτο δείγμα της καθαροαιμίας του Μολοσσού της Ηπείρου, είναι να τηρούνται αυστηρά τα πρότυπα της φυλής, όπως ο Κ.Ο.Ε. έχει ορίσει ως πρότυπο και έχει γίνει κατά F.C.I. η κατάταξη, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Ε..

Ένα δείγμα για το πρότυπο του καθαρόαιμου Μολοσσού της Ηπείρου, είναι και :
ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ:
Ύψος: Αρσενικά: 66-75 εκατ. Θηλυκά: 64-74 εκατ.
Βάρος: σε αρμονία με το μέγεθος του σκύλου, δίνοντας την εντύπωση ενός δυνατού και συμπαγούς ζώου.

ΜΑΝΔΥΑΣ:
Τρίχωμα: Πυκνό, σφικτό, μέσου μήκους και ίσιο. Πολύ κοντό στο κεφάλι, αυτιά και πόδια, μακρύτερο στον κορμό όπου φτάνει περίπου 5-6 εκατ. Στο εσωτερικό μέρος της ουράς είναι ελαφρώς μακρύτερο. Με πλούσιο και μαλακό υπομανδύα.
Χρώμα: Ενιαίοι χρωματισμοί όπως: κόκκινο, ξανθό, κίτρινο, μαύρο, μαύρο-πύρινο, μαύρο-ραβδωτό, ραβδωτό, χρώμα λύκου, χρώμα ελαφιού με τους τόνους και τις αποχρώσεις αυτών. Με ή χωρίς μαύρη μάσκα. Μικρή λευκή κηλίδα στο στήθος και λευκό στις άκρες των δακτύλων αποδεκτή αλλά όχι επιθυμητή. Όσο λιγότερο λευκό, τόσο καλύτερο. (Πάρα πολύ σημαντικό αυτό!)

Παρδαλά, ασπρόμαυρα, ασπροκαφέ και παρόμοια δείγματα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Μολοσσοί Ηπείρου.
Σήμερα, μερικοί φίλοι της υπέροχης αυτής Ελληνικής φυλής, Μολοσσός της Ηπείρου, καταβάλουν μια φιλότιμη προσπάθεια, μέσα από την διάσωση και αναβίωση, με προσεκτική εκτροφή, να αναβιώσουν το κύρος της φυλής, σαν μια από τις πιο αξιόλογες στην κατηγορία των μαστίφ.

Επίσης γίνεται πραγματικά μια πολύ καλή προσπάθεια στο Facebook από Έλληνες και μη, ώστε να διαδοθεί αλλά και να διασωθεί αυτή η φυλή. Στο facebook ο τίτλος της πολύ καλής Σελίδας είναι: Ελληνική Φυλή Μολοσσός της Ηπείρου -Hellenic Molossus Dog Mastiff breed.

Επίσης, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για ένα τέτοιο καθαρόαιμο σκυλί, μπορεί να απευθυνθεί σε αυτό το email: black4akis@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6932651115 κος Νικόλαος Μαυροφοράκης.


Νικόλαος Μαυροφοράκης.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει επίσης η σελίδα :
http://www.molossos.gr

Ανώνυμος είπε...

File 8a e8ela na balis kai ales plirofories gia ekinikes files kai an kseris poses files kai pies einai?efxaristo.

ΘΟΔΩΡΗΣ είπε...

Στο παρακάτω Links
θα βρείτε όλες της Ελληνικές φυλές σκύλων.

http://www.koe.gr/ellinikesfiles.htm

Unknown είπε...

exoyme katharoaimous molossous 2 mpez, enan aspromauro kai ta alla pardala kafe rigota... an nomizete pws den einai kathara eiste gelasmenoi, giauto parakalw diorthose tis plhrofories sou kai mhn grafei o kathenas oti thelei giati etsi den tha anagnwristei pote kamia ellhnikh ratsa!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...