Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης παραπέμπει το θέμα του Αμβρακικού στο Υπουργείο.


ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ ΑΡΤΑΣ: Αυτό το θέμα θα ήθελα να το θίξω γιατί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού έχει υπερβεί τα εσκαμένα και τι θέλω να πω με αυτό. Δεν μπορεί να επικαλείται ως αίτιο την λαθροθηρία, και να ζητάει τη συνδρομή του Υπουργείου για να επιτραπεί ή όχι το κυνήγι στον Αμβρακικό Κόλπο, μιας και υπεύθυνος για την πάταξη της λαθροθηρίας ήταν ο φορέας τα τελευταία τρία χρόνια και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Επίσης αφήνουν να αιωρείται ότι για την λαθροθηρία ευθύνονται οι κυνηγητικές οργανώσεις και τα μελή τους. Ε, όχι λοιπόν δεν είμαστε λαθροθήρες και καταδικάζουμε αυτό το φαινόμενο που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε για να παταχτεί. Καλά θα κάνει λοιπόν ο Φορέας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή να παραιτηθεί διότι από την πολλή “προστασία” ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει μέρα με την μέρα και αυτό δεν οφείλεται μόνο στη λαθροθηρία αλλά και στη ρύπανση από τα υγρά και στερεά λύματα που καταλήγουν καθημερινά στον Αμβρακικό, πράγμα για το οποίο ο Φορέας δεν έχει κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.

Από μελέτες και λόγια έχουμε μπουχτίσει, πράξεις θέλουμε και εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.


Κ.Σ.ΑΡΤΑΣ: Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στις κυνηγετικές οργανώσεις της περιοχής μας, ορισμένα σημεία της επιστολής που διαβίβασε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού κ. Αλμπάνης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση του κυνηγίου του Αμβρακικού.


Η επιστολή η οποία έχει αριθμό πρωτοκόλλου 647/15-6-2011 και την υπογραφή του κ. Αλμπάνη ζητάει από τους αρμόδιους του Υπουργείου «… να συνδράμουν με την παροχή κατευθύνσεων και συγκεκριμένων οδηγιών για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα πολύπλοκου θέματος της ρύθμισης της θήρας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο ίδιος.

Στην ουσία ο Πρόεδρος του Φορέα αποποιείται των ευθυνών κάποιας απόφασης και ρίχνει «το μπαλάκι» στο αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη απόφασης, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις και συζητήσεις με τις κυνηγετικές οργανώσεις, αλλά και τους τοπικούς φορείς.

Εκείνο που δικαιολογημένα ενόχλησε τις κυνηγετικές οργανώσεις της περιοχής και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Τσιλίκης παραχώρησε και σχετική συνέντευξη στα τοπικά μέσα, ήταν η αναφορά του κ. Αλμπάνη για τα περιστατικά λαθροθηρίας τα οποία παραμένουν στην ίδια ένταση, όπως αναφέρει και η αμφισβήτηση της μελέτης Περγαντή, η οποία συντάχτηκε από την ΕΤΑΝΑΜ για τη ρύθμιση του κυνηγίου.

Η λαθροθηρία για τις κυνηγετικές οργανώσεις και τα μέλη τους είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη, κάνει κακό στο περιβάλλον και σε όλους μας, για αυτό διαθέτουμε κάθε χρόνο σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού μας με προσωπικό και μηχανικό εξοπλισμό (σκάφη, αυτοκίνητα κ.λ.π), είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε, όσο υπάρχουν κυνηγετικές οργανώσεις, αφού είναι βασικός σκοπός της λειτουργίας μας.

Η μελέτη που συντάχτηκε από τη ΕΤΑΝΑΜ και αφορά τη χρησιμότητα της άσκησης θήρας στον Αμβρακικό έχει επιστημονική τεκμηρίωση δήλωσε ο κ. Τσιλίκης, ενώ τα τρία χρόνια της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγίου, ο Φορέας δεν εκπόνησε καμία μελέτη και πολλές φορές και από την πλευρά του Φορέα είχε γίνει αναφορά στην συγκεκριμένη μελέτη.

Περιμένουμε το συντομότερο οριστική λύση, η οποία θα επιτρέψει την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Αμβρακικό, η τακτική να αφήνουμε να αιωρείται ότι για τη λαθροθηρία ευθύνονται οι κυνηγοί και συκοφαντικό είναι και εκ του πονηρού, ο κυνηγετικός κόσμος της περιοχής περιμένει πολλά περισσότερα από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και όχι μόνο συσκέψεις, συζητήσεις και αυτές καλές είναι, αλλά θέλουμε τελικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

1 σχόλιο:

katalytikos είπε...

Ένα θέμα που χρήζει προσοχής στο:
http://envthink.blogspot.com/2011/06/blog-post_30.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...