Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Τα χιβάδια του Αμβρακικού


Τα χιβάδια είναι οστρακοειδή που υπάρχουν σε ικανοποιητικό πληθυσμό ακόμα στον Αμβρακικό Κόλπο μιας και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε βρόμικα νερά. Τα χιβάδια τρέφονται και ζουν σε πολύ ρηχά νερά, περίπου στα δέκα έως τριάντα εκατοστά νερού και τα βρίσκουμε στις λιμνοθάλασσες Λουγαρού, Τσουκαλιό και στα ιβάρια της περιοχής. Οι μήνες που γίνεται η αλίευση τους είναι ο Φεβρουάριος και Μάρτιος. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης περιόδου γίνονται επικίνδυνα για το τραπέζι μας  γιατί μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Ο τρόπος μαγειρέματος των συγκεκριμένων οστρακοειδών είναι ένας και μοναδικός, συγκεκριμένα βράζονται σε αρκετό νερό έως ότου ανοίξουν και μετά τα γεμίζουμε με σπανάκι, κρεμμύδι χλωρό, ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε αρκετό νερό και σκεπάζουμε (πετρώνουμε) με ένα πιάτο ή μεταλλικό καπάκι. Μετά από περίπου μια ώρα μαγειρέματος τα χιβάδια μας είναι έτοιμα. Είναι όμως και εκλεκτός μεζές ωμά ή ελάχιστα βρασμένα με πολύ λεμόνι και καλό τσίπουρο της περιοχής ή ουζάκι. Ξέρω ότι σας έχω ανοίξει την όρεξη για ‘υτο όταν βρεθείτε στην Άρτα μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε.  

1 σχόλιο:

ΧΑΡΑ είπε...

Κάποτε ήμουν στην Άρτα, αγάπησα την Περάνθη και δεν την ξεχνώ, είναι όμορφος Τόπος, χάιρομαι που σε βρήκα,μαζί με τις νεανικέ ςμου αναμνήσεις και τα χάβαρα του Αμβρακικού, που κάποτε έρχονταν με τα σακιά στην υπόλοιπη Ελλάδα και τώρα έγιναν δυσέύρετα...
Καλές Απόκριες!
Παίζετε ακόμα τη "χάσκα" την Κ.Δευτέρα (ή κάνω λάθος;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...