Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ


Το κυνήγι... «αντίδοτο» στη λαθροθηρία

ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ: Καιρός ήταν … Πέρασαν τρία χρόνια απαγόρευσης του κυνηγίου στων Αμβρακικό Κόλπο, για να γίνει αντιληπτό το αυτονόητο… Πώς το κυνήγι με των παραδοσιακό και νόμιμο τρόπο δεν μπορεί να αφανίσει την πανίδα μιας περιοχής. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά στων Αμβρακικό Κόλπο είναι η λαθροθηρία και η μόλυνση από λύματα κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις λένε «κάλιο αργά παρά ποτέ»! Πάντως στην εκδοχή να επιτραπεί το κυνήγι σε κάποιες περιοχές, ο Κυνηγητικός Σύλλογος και οι κυνηγοί θα σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια προστασίας του ανεκτίμητου Αμβρακικού Κόλπου.

«Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των κυνηγών για ορισμένες περιοχές του Αμβρακικού, μπορούμε να επιτρέψουμε τη νόμιμη θήρα με τον όρο όμως ότι οι κυνηγετικού σύλλογοι και η Ομοσπονδία θα συμβάλλουν στην πάταξη της λαθροθηρίας, η οποία οδηγεί σε αποδεκατισμό του πληθυσμού συγκεκριμένων ειδών που έχουν... μεγάλο εμπορικό κέρδος».
Η παραπάνω πρόταση ανήκει στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, και διατυπώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον Φορέα, με επίκεντρο τα ανεξέλεγκτα κρούσματα λαθροθηρίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην... «προστατευόμενη» έκταση του Αμβρακικού.
Είναι μια πρόταση τολμηρή και γενναία αν ληφθούν υπόψη τα «ταμπού» και τα πλαστά θεωρητικά «δίπολα» που συνήθως επικρατούν και συσκοτίζουν την πραγματικότητα στις «προστατευόμενες περιοχές»...
Ο καθηγητής κ. Αλμπάνης αντιθέτως, αντί να υποκύπτει σε βολικές ευκολίες, είναι ο πρώτος πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης που επιχειρεί να χαράξει προοπτικές ουσιαστικής προστασίας για την περιοχή που εποπτεύει, να συγκροτήσει κοινωνικές συμμαχίες και να αποσυνδέσει τη δουλειά του Φορέα από γενικεύσεις ή υπεραπλουστεύσεις που κρατούν «στάσιμα» τα πράγματα...
Οι φωτογραφίες και τα υπόλοιπα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επιβεβαίωναν αυτό που για χρόνια τώρα έλεγαν και οι κυνηγετικές οργανώσεις της περιοχής:
Ότι δηλαδή, η λαθροθηρία στον Αμβρακικό δεν έχει να κάνει με το κυνήγι ως «ψυχαγωγική δραστηριότητα»,  αλλά με... την επαγγελματική ενασχόληση ενός παραβατικού κυκλώματος που αποκομίζει κέρδη από την αγοραπωλησία των θηραμάτων.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλμπάνης, «η λαθροθηρία και η λαθραλιεία στον Αμβρακικό είναι δυο φαινόμενα αλληλένδετα που λειτουργούν ενιαία»!
Αυτή τη στιγμή ο Φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού έχει 7 φύλακες που πρέπει να ελέγξουν μια τεράστια έκταση, με συνολικό μήκος μεγαλύτερο... των 300 χιλιομέτρων.
Ωστόσο, η αρμοδιότητά τους σταματάει μόνο στον εντοπισμό και την καταγραφή των παραβάσεων, οπότε σε όλες τις περιπτώσεις λαθροθηρίας ή λαθραλιείας, όλα σταματούν... στο στάδιο των διαπιστώσεων.
Όπως σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Φορέα Δ. Μπαρέλλος, η συχνότητα κρουσμάτων λαθροθηρίας στον Αμβρακικό έχει φτάσει στα 20 τον μήνα και αποτελεί καθημερινή απασχόληση για όσους την επιλέγουν.
«Όσοι λαθροθηρούν δεν το κάνουν από χόμπι, αλλά για εμπορικούς λόγους... Ήδη σχετική λίστα με τα σημεία πώλησης των θηραμάτων έχει σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προβούν σε μηνύσεις και πρόστιμα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα» αναφέρουν στην εισήγησή τους οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού.
Σε φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εμφανίστηκαν οπλοφόροι με κουκούλες (για να μην αναγνωρίζονται) και βάρκες χωρίς διακριτικά, να πυροβολούν υδρόβια πουλιά, ενώ μέσα στο Πάρκο ξεφυτρώνουν παράγκες όπου ελλιμενίζονται οι βάρκες και σταθμεύουν ή ξεφορτώνουν το παράνομο «φορτίο» τους οι επαγγελματίες λαθροθήρες.
«Πουθενά σε προστατευόμενες λιμνοθάλασσες δεν υπάρχουν σκάφη χωρίς σήμανση, χωρίς διακριτικά, χωρίς άδεια, αυτό παρατηρείται μόνο στον Αμβρακικό» σχολιάζει ο κ. Αλμπάνης...
Ο Φορέας έχει ζητήσει να έχουν ειδική άδεια τα σκάφη που εισέρχονται στην προστατευόμενη ζώνη, ώστε να μπορεί να «ταυτοποιηθεί» από το Λιμεναρχείο ή τον Φορέα η ταυτότητα των ιδιοκτητών.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της ασυδοσίας, ο Φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού συνεχίζει φυσικά να αντιμετωπίζει τα... διαλυτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όλοι οι άλλοι αντίστοιχοι φορείς στη χώρα μας, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος τους ιδρύει... μόνο στα χαρτιά!
Χωρίς χρηματοδότηση, με καθυστερήσεις μισθών και πληρωμών, με ανυπαρξία μέσων και κονδυλίων, οι ήδη υφιστάμενοι Φορείς αδυνατούν να λειτουργήσουν, ενώ κάθε μέρα... το υπουργείο ιδρύει και νέους!
Στον Αμβρακικό, ο υπεύθυνος Φορέας κάνει μια προσπάθεια για να αξιοποιήσει την κοινωνία των κυνηγών στην υπόθεση της προστασίας, αποσυνδέοντας το ερασιτεχνικό κυνήγι από το ιδιότυπο καθεστώς λαθροθηρίας που επικρατεί εκεί...
Το σκεπτικό είναι ότι αν οι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους ενδιαφερθούν και λειτουργήσουν «ανταγωνιστικά» με τα παράνομα κυκλώματα, τα «κέρδη» θα είναι μεγάλα και για το περιβάλλον και για το κυνήγι ως νόμιμη δραστηριότητα...
Είναι ένα «πείραμα» με ενδιαφέρον και με προοπτικές, αρκεί να μην υπονομευθεί εν τη γενέσει του… 
Η περιοχή του Αμβρακικού κόλπου είναι μια σχεδόν κλειστή προστατευόμενη θαλάσσια έκταση, που επικοινωνεί με λιμνοθάλασσα μέσω ελεγχόμενων στομίων. Στον κόλπο εκβάλλουν δύο σημαντικοί ποταμοί, ο Λούρος και ο Αραχθος. Οι χαμηλές εκτάσεις που περιβάλλουν τον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες στα βόρεια, συνίστανται από αλατούχα εδάφη πέρα από τα οποία εκτείνονται γεωργικές εκτάσεις εντατικά καλλιεργούμενες με βαμβάκι και εσπεριδοειδή.
Η οικονομική δραστηριότητα στο μη γεωργικό μέρος της περιοχής βασίζεται στην αλιεία στον κόλπο και ιχθυοκαλλιέργεια στις λιμνοθάλασσες. Η γεωργία μαζί με την αλιεία και ιχθυοτροφία εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης στην περιοχή, ενώ το υπόλοιπο εξασφαλίζεται από τη βιομηχανία, την παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο. Ο Αμβρακικός κόλπος προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ιχθυοκομικής εκμετάλλευσης λόγω των ιδιαίτερων φυσικοχημικών συνθηκών που επικρατούν.

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...