Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Χωρικός λαθροθήρας...φονεύει αρκούδα.

"ΕΘΝΟΣ" 17/6/2011 
Ρεπορτάζ Μαρία Ριτζαλέου

Η ανώνυμη καταγγελία έφτασε στον «Αρκτούρο» με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και συνοδευόταν από σχετική φωτογραφία: σύμφωνα με αυτήν κάτοικος του χωριού Αγιος Γεώργιος Βέροιας, που κατονομάζεται στο e-mail, σκότωσε αρκούδα πριν από περίπου 20 ημέρες στην ευρύτερη δασική περιοχή του Βερμίου. Στο φωτογραφικό τεκμήριο φαίνεται ο φερόμενος ως δράστης να ποζάρει με ευαρέσκεια δίπλα στο κουφάρι του άτυχου ζώου, υπερήφανος για το «κατόρθωμά» του. Ο «Αρκτούρος» διαβίβασε το έγγραφο και τη φωτογραφία στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και στο Δασαρχείο της περιοχής και στη ΣΤ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το συμβάν και να κινηθούν οι διαδικασίες για τη δίωξη του δράστη. Η αρκούδα επανεμφανίστηκε στο όρος Βέρμιο τα τελευταία χρόνια κατά τους θερινούς μήνες, ύστερα από απουσία περίπου 50 ετών του είδους από την περιοχή. Το ίδιο συνέβη στον Ολυμπο, στα Πιέρια, στα Βαρδούσια και στην Οίτη. Το γεγονός καθιστά ακόμα πιο σημαντική την προστασία του απειλούμενου σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη είδους.


Απειλές

Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς απειλές για την αρκούδα παραμένουν, ο πληθυσμός της δεν σταθεροποιήθηκε και οι βιότοποι παραμένουν κατακερματισμένοι και υποβαθμίζονται, γίνονται δηλαδή πιο επικίνδυνοι, όπως υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση. Ο «Αρκτούρος» είχε ενημερωθεί από κατοίκους για την εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή Ξηρολίβαδου, χωρίς, ωστόσο, να έχει δεχτεί καταγγελίες για ζημιές από αρκούδα. «Είναι η πρώτη φορά, μετά 15 χρόνια, που έχουμε κάποιο πειστήριο για τον φόνο αρκούδας. Σε αυτή φαίνεται ένα νεκρό ζώο και ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ξέρουμε αν είναι αυτός που το σκότωσε. Ο εισαγγελέας έχει όλα τα στοιχεία για να το διερευνήσει», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος δράσεων του «Αρκτούρου», Λάζαρος Γεωργιάδης.

Στις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την δίωξη του δράστη προχώρησε ο «Αρκτούρος»

Η αρκούδα
Αυστηρά προστατευμένο από τον νόμο είδος


Η αρκούδα 

Είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, την κοινοτική (είδος προτεραιότητας) και την ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρόλο, όμως, που οι παράνομοι φόνοι αρκούδας παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για το είδος στη χώρα μας, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ κάποιος για φόνο αρκούδας.

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο του λαθροκυνηγού, ο οποίος «ποζάρει» με καμάρι με το θήραμά του. Η αρκούδα ξαναεμφανίστηκε στο Βέρμιο ύστερα από 50 χρόνια

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...