Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

<<Η κρυμμένη προτεραιότητα της διάβρωσης>>


Το μεγαλύτερο, το πιο πιεστικό, το πιο καυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ΕΝΑ: η διάβρωση του εδάφους! Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Ούτως ή άλλως, τα υπόλοιπα προβλήματα αρχίζουν από την υποβάθμιση του εδάφους.
Το πρόβλημα της υποβάθμισης του εδάφους δεν είναι νέο, ούτε μοναδικά ελληνικό. Στη δεκαετία του 1930 οι ΗΠΑ είχαν έντονο πρόβλημα. Ετσι δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Διατήρησης του Εδάφους (Soil Conservation Agency) που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, παράγοντας ένα σημαντικό έργο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Υπηρεσία Διατήρησης του Εδάφους, προηγήθηκε μερικές δεκαετίες της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Λόγω του ανάγλυφου του εδάφους της, το πρόβλημα της διάβρωσης στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο πιεστικό από ό,τι ήταν στην Αμερική του 1930. Ομως οι περιβαλλοντικές προσπάθειες και οι πόροι κατασπαταλώνται σε δευτερεύοντα έργα, πιθανόν επειδή αυτά είναι «πολιτικά» πιο χρήσιμα. Είναι πιο πλεονεκτική η τηλεοπτική απήχηση που προσφέρει ένα μαλλιαρό αρκουδάκι, σε σύγκριση με μια χούφτα χώμα. Ομως χωρίς το χώμα δεν ζει το αρκουδάκι, ούτε και τα θηράματα βέβαια που ενδιαφέρουν τους κυνηγούς.
Η προστασία του εδάφους είναι ουσιαστικά διττή διαδικασία που περιλαμβάνει πρόληψη και ανάπλαση. Η πρόληψη είναι γνωστή διαδικασία, που την ήξεραν καλά οι πρόγονοί μας και έφτιαχναν χιλιάδες χιλιόμετρα αντιδιαβρωτικών αναβαθμίδων στα ημιορεινά και ορεινά εδάφη. Η ανάπλαση είναι πιο περίπλοκη υπόθεση...
Ανάπλαση του εδάφους είναι η τεχνητή επαναφορά του εύφορου στρώματος χώματος που έχει διαβρωθεί. Αυτό που η φύση θέλει χιλιάδες χρόνια να δημιουργήσει, μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια με σύγχρονες τεχνικές. Φυτικά υπολείμματα, απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων καθώς και αστικά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε γόνιμο έδαφος και να αναπληρώσουν τις απώλειες. Ομως πρόκειται για μονότονη, σχεδόν βιομηχανική δουλειά, που δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των δήθεν «οικολογικών οργανώσεων». Αντί λοιπόν να διασπάται το δυναμικό και να σπαταλώνται οι πόροι -ευρωπαϊκοί και εθνικοί- σε κινήσεις αμφιβόλου περιβαλλοντικής αξίας, ίσως να είναι πιο χρήσιμο και μακροχρόνια πιο ουσιαστικό, να συγκεντρωθούμε στο έδαφος που είναι το οργανικό θεμέλιο των πάντων. Είναι ματαιοπονία να μιλάμε για βιοποικιλότητα, αν πρώτα δεν φροντίσουμε το έδαφος.

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...