Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

«Στενάζουν» τα ποτάμια της Ηπείρου.


Η μόλυνση από τα χημικά λιπάσματα και τα αστικά ή βιομηχανικά απόβλητα, έχει πλέον προσβάλει τα περισσότερα ποτάμια της Ηπείρου.
Αυτό δείχνουν οι μελέτες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους ποταμούς Λούρο και Καλαμά, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις εκτεταμένης μόλυνσης. Μάλιστα, η υπεράντληση που γίνεται το καλοκαίρι για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων, επιτείνει το πρόβλημα.
Τα νερά των περισσότερων ποταμών κοντά στις πηγές τους είναι καθαρά, από τον μέσο ρου έως τις εκβολές όμως, θολώνουν, αλλάζουν χρώμα και σύσταση καθώς δέχονται ανεξέλεγκτα αστικά, βιομηχανικά και γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα. Ο ανθρώπινος παράγοντας δρα ανεξέλεγκτα.
-«Πριν από 20 χρόνια ο Λούρος ήταν γεμάτος από κόκκινες καραβίδες, πέστροφες και βέβαια βατράχια», αναπολούν οι κάτοικοι, που σήμερα βλέπουν ένα ποτάμι χωρίς καθόλου ζωή.
Το πρόσφατο πόρισμα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών είναι αποκαλυπτικό: η περιοχή είναι γεμάτη χοιροστάσια, τα λύματα των οποίων ρίχνονται ανεξέλεγκτα στο ποτάμι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα απόβλητα των πτηνοτροφείων και σφαγείων.
Παράλληλα, οι γύρω πόλεις δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, με αποτέλεσμα αστικά λύματα να καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο Λούρο, ένα ποτάμι που εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο, μια κλειστή δηλαδή θάλασσα με ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαρκώς αυξανόμενη ρύπανση του Αμβρακικού συνδέεται άμεσα με τα απόβλητα του Λούρου. Δεν είναι τυχαίο ότι γύρω από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου δυστυχώς υπάρχουν παντού ταμπέλες με μεγάλα γράμματα. «Εδώ δεν πίνουμε νερό». Ο Καλαμάς δέχεται απόβλητα οικισμών από όπου διέρχεται, και σε πολλά σημεία οι όχθες του μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...