Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«ΟΙ ΦΩΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΩΝ» Υπερβολή ή παραπληροφόρηση η ανακοίνωση για καταστροφή τους;



Στο μυοκάστορα γιατί δεν γίνεται αναφορά;

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις σχετικά με καταστροφή φωλιών αργυροπελεκάνων στη νήσο «Βάλλα» της λιμνοθάλασσας Τσουκαλιό  και τον διωγμό των αργυροπελεκάνων από την περιοχή.
Ειλικρινά δεν έχουμε ανάγκη να απολογηθούμε για κάτι, αλλά όλος ο ντόρος που έγινε για άλλη μια φορά σχετικά με τον Αμβρακικό κατά τη γνώμη μας αποσκοπεί στην υπερβολή ή δυστυχώς στην παραπληροφόρηση, το οποίο είναι και το χειρότερο, αφού οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από ορισμένες φωλιές παρουσίαζαν μόνο κατεστραμμένες φωλιές και διάσπαρτους κάλυκες φυσιγγίων.
Κατ’ αρχάς όπου υπάρχει κάλυκας δεν σημαίνει ότι πίσω από τον κάθε οπλοφόρο κρύβεται και κάποιος «κυνηγός». Τεχνηέντως κάποιοι προσπαθούν να επιρρίπτουν ευθύνες για όλα τα δεινά του Αμβρακικού στην κυνηγετική οικογένεια. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο όλα τα χρόνια να διαφυλάξουμε το θήραμα και φυσικά δεν έχουμε απαίτηση για να μας βραβεύσουν, αλλά έλεος πια! Στο θέμα της φύλαξης ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας με τους Θηροφύλακες ακολουθεί χρόνια τώρα μοναχική πορεία, όμως κανένας μας δεν είπε ότι όλα στον Αμβρακικό είναι τέλεια.
 Άλλο πράγμα όμως είναι η λαθροθηρία και άλλο το θέμα των φωλιών. Όντως ίσως υπήρξαν ορισμένες φωλιές κατεστραμμένες, γιατί όμως, οπωσδήποτε να έχουν καταστραφεί από ανθρώπινη υπαιτιότητα, έστω από λαθροθήρες; Ποιος ο λόγος να το κάνει αυτό ο λαθροθήρας; Να καταστρέψει τις φωλιές και να χτυπήσει τους αργυροπελεκάνους; Για ποιο λόγο: Και γιατί κάποιοι αφειδώς και εντελώς απερίσκεπτα βγάζουν ανακοινώσεις; 
Οι θηροφύλακες έφτασαν μέχρι τη νήσο «Βάλλα» την αμέσως επόμενη της καταγγελίας και φωτογράφισαν  φωλιές αργυροπελεκάνων με τα αυγά τους,  αλλά και κάποιες που εγκαταλείφτηκαν και διάσπαρτα τσόφλια από τα σπασμένα αυγά, που ο τρόπος πραγματικά που έχουν διασπαρθεί παραπέμπει περισσότερο σε κάποιο άγριο ζώο ή και πουλί παρά σε άνθρωπο.
Και εύλογα τα ερωτηματικά μας, όπως, γιατί δεν  γίνεται καμία αναφορά στο σοβαρό θέμα της παρουσίας του μυοκάστορα στον Αμβρακικό και στις επιπτώσεις του; Ήδη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας έχει αρχίσει μέσω της εφημερίδας μας μια έρευνα, η οποία αποδεικνύει και την πραγματικότητα. Ο μυοκάστορας έχει εγκατασταθεί στον υγροβιότοπο και ειδικά στην περιοχή «Τσουκαλιό» και του «Βάλτου Πέτρας – Στρογγυλής», αλλά και στον αύλακα της Σαλαώρας βρέθηκε νεκρό και φωτογραφίσαμε και στην περιοχή επίσης του Κομμένου.     
Ειλικρινά λυπούμαστε άνθρωποι που εκπροσωπούν επίσημους φορείς, σε τόσο σοβαρά θέματα, τα οποία απαιτούν ειδική και επιστημονική προσέγγιση να αντιμετωπίζουν με τόση ευκολία και να επιρρίπτουν ευθύνες, ως συνήθως γίνεται στην κυνηγετική οικογένεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2011.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...