Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΠΑΪΡΑΚΙ Οι Natura... ξεσηκώνουν δημάρχους και περιφερειάρχες


Εκτός Βουλής επεκτείνονται οι αντιδράσεις για τις περιοχές Natura και τους περιορισμούς που προβλέπονται γενικά για τις «προστατευόμενες περιοχές», γεγονός που κάνει ακόμα μεγαλύτερο το πολιτικό πρόβλημα της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη και της κυβέρνησης, που είναι πια δύσκολο να της παρέχει «κάλυψη»...
Οσο οι διαφωνίες περιορίζονταν στον κύκλο των επιτροπών του Κοινοβουλίου υπήρχε πάντα η πιθανότητα κάποιου «συμβιβασμού» στο επίπεδο των βουλευτών, ώστε να λήξει ομαλά η περιπέτεια του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, που συνεχώς αποσύρεται και ξαναγράφεται...
Τώρα όμως όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει πλέον... εξαχθεί στην περιφέρεια, όπου οι δήμαρχοι και οι νέοι περιφερειάρχες δεν έχουν σκοπό να συναινέσουν σε περαιτέρω περιορισμούς ή απαγορεύσεις που απειλούν την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών τους, ενώ ολόκληρες κοινωνικές ομάδες αυτών των περιοχών βρίσκονται... σε κατάσταση βρασμού.
  • «Αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Περιφέρειας δεν μπορούν να λαμβάνονται ερήμην μας από γραφεία της Αθήνας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, που έκανε και τη σχετική εισήγηση για το θέμα στη συνεδρίαση των περιφερειαρχών τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα.
Η γενική εκτίμηση των περιφερειαρχών είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει τις προστατευόμενες περιοχές χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις επιμέρους παραμέτρους κάθε περιοχής, με παντελή άγνοια των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και αδιαφορώντας για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων τους...
  • «Το νομοσχέδιο προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιδιώκει να λύσει» είναι εν ολίγοις η γενική άποψη των περιφερειαρχών... του «Καλλικράτη»!
  • «Η οργάνωση του εξωαστικού χώρου πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των τοπικών εξειδικευμένων προβλημάτων» σημειώνει ο κ. Καχριμάνης, που βλέπει πλέον ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων να μεταβάλλεται σε... Natura.
Από κοντά στους περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι εκατοντάδων περιοχών της χώρας, μαζί με την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας).
Πρόσφατη μελέτη της ΚΕΔΚΕ αποκαλύπτει ότι από τους 325 νέους Δήμους της χώρας οι 263 έχουν και μια τουλάχιστον περιοχή Natura, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που αποτελούν... προστατευόμενη περιοχή στο 100% της έκτασής τους!
Και όπως είναι αυτονόητο, οι δήμαρχοι όλων αυτών των Δήμων δεν θέλουν να τους δουν να μεταβάλλονται σε... μουσεία της φύσης, με τα περιθώρια ανάπτυξής τους να καθορίζονται από τους... μελετητές των διαφόρων ΜκΟ που εισηγήθηκαν το νομοσχέδιο στην κ. Μπιρμπίλη.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΚΕΔΚΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οι περιοχές Natura καταλαμβάνουν το 31.45% της έκτασής της, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 33,8%, και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το 15,25%...
Στη Στερεά Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17,85%, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 18,05%.
Στην Περιφέρεια Αττικής οι περιοχές Natura καλύπτουν το 11,49% της έκτασής της, στα Ιόνια νησιά το 18,75%, ενώ στην Ηπειρο – την πιο φτωχή Περιφέρεια της Ελλάδας - ...φτάνει το 34,80%!
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσωπείται στις περιοχές Natura με το 35,09% της έκτασής της, η Κρήτη με το 31,11%, το Βόρειο Αιγαίο με το 39,63%, η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με το 31,8%, ενώ η Πελοπόννησος είναι «προστατευόμενη περιοχή» σε ένα ποσοστό κοντά στο 16%.
Ο πληθυσμός αυτών περιοχών – αγρότες, κτηνοτρόφοι, ακτήμονες, κάτοχοι ή χρήστες γης - μόλις τώρα άρχισε να καταλαβαίνει πόσες «απαγορεύσεις» και περιορισμούς θα πρέπει να επωμισθεί αν κατοικεί και δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές και λόγω της οικονομικής κρίσης η... στιγμή δεν ήταν βέβαια και η καλύτερη!
Τα 10 στρέμματα εμφανίζονται σήμερα ως «κορωνίδα» του θέματος που έχει ανακύψει, αλλά δεν είναι... Οσοι παρακολουθούν το «Εθνος - Κυνήγι» τα τελευταία 5-6 χρόνια, ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται.
Οι υπόλοιποι – συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών - θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν περισσότερα... εν καιρώ!

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...