Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ε΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ « Η ΑΡΤΕΜΙΣ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                
Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, με όχι μεγάλη έκπληξη οφείλουμε να ομολογήσουμε, μία διαρκή προσπάθεια ορισμένων κύκλων, να επιρρίψουν δολίως και με πλάγιο πάντα τρόπο, ευθύνες στην οργανωμένη κυνηγετική οικογένεια, για οτιδήποτε άσχημο συμβαίνει ή φημολογείται στην περιοχή του Αμβρακικού.
Κρίνουμε σκόπιμη τη σημερινή μας παρέμβαση, γιατί φοβόμαστε από τη μία, ότι ορισμένοι που έμαθαν να ζουν και να εκμεταλλεύονται τον πλούτο του Αμβρακικού για ίδιον όφελος και από την άλλη κάποιοι που εποφθαλμιούν την περιοχή, περιμένοντας την ανάθεση μελετών επί παντός επιστητού, προσπαθούν με κάθε τρόπο να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της Πολιτείας, για το καθεστώς που θα ισχύσει στην περιοχή, αναφορικά με την άσκηση της θήρας, ύστερα από τη λήξη της περιόδου εφαρμογής της ΚΥΑ, με την οποία ολοκληρώνεται η τριετής απαγόρευση της θήρας.
Όπως έγινε και πριν από λίγες εβδομάδες, έτσι και τώρα, με αφορμή την καταστροφή των φωλιών αργυροπελεκάνων στη νησίδα «Βάλλα», εντός της λιμνοθάλασσας Τσουκαλιό, αφήνεται εντέχνως να διαρρεύσει η πληροφορία, ότι η περιοχή ήταν διάσπαρτη από άδεια κυνηγετικά φυσίγγια. Χωρίς να αμφισβητούμε την αλήθεια και ορθότητα των πληροφοριών, οφείλουμε να επισημάνουμε, για τους μη μυημένους, ότι το συγκεκριμένο είδος ούτε θηρεύσιμο είναι, ούτε και τρώγεται το κρέας τους, ώστε να υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια, ότι κάποιοι κυνηγοί  προσπάθησαν να τους σκοτώσουν για να κερδίσουν από το κρέας τους.
Σε αντίθεση φυσικά με κάποιους άλλους, η ταυτότητα των οποίων είναι γνωστή, και αυτό αναφέρεται ακόμη και σε ανακοινώσεις του Φορέα Διαχείρισης και δηλώσεις του προέδρου του κ. Αλμπάνη, για τα καταστήματα εστίασης της περιοχής όπου πωλούνται τα ψάρια που αλιεύονται και τα πουλιά που θηρεύονται από λαθραλιείες και λαθροκυνηγούς αντίστοιχα.
Όπως και σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στην Άρτα είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε, έτσι και μέσω της ανακοίνωσης αυτής, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ενόψει της συζήτησης για το καθεστώς που θα πρέπει να ισχύσει στο εξής στον Αμβρακικό.
Θεωρούμε ως τη μόνη δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας και απολύτως συμβατή με τους στόχους και τις επιδιώξεις για μία ευαίσθητη οικολογικά και περιβαλλοντικά περιοχή, την ενεργό συμμετοχή μας στη διαχείριση και δη στην θηροφύλαξη της περιοχής.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να επιτραπεί η άσκηση της θήρας, κάτι άλλωστε που δεν το ζητάμε μόνον εμείς, αλλά προτείνει και η σχετική μελέτη Περγαντή για την Αειφορική Διαχείριση της Θήρας στην Παράκτια Ζώνη του Βόρειου Αμβρακικού η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια Δράσεων που αφορούν στη διαχείριση, παρακολούθηση και προστασία των οικοσυστημάτων σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Natura 2000), με έμφαση στα θαλάσσια /παράκτια οικοσυστήματα από την ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. και που έχει στα χέρια του ο Φορέας Διαχείρισης και στην οποία γίνεται λόγος για 7 ζώνες ελεύθερης άσκησης της θήρας, πρόταση που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.
Οι προτάσεις μας είναι γνωστές και κατατεθειμένες από καιρό. Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή είναι στη διάθεση του Φορέα Διαχείρισης να αναλάβει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην προστασία της περιοχής από τους λαθραλιείες και τους λαθροθήρες.
Επαναλαμβάνουμε, πως την ευθύνη για ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα την έχουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί που αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συνεργασία μαζί μας και οι οποίοι προσπαθούν τώρα να κατασκευάσουν και να υποδείξουν εμμέσως ενόχους, ανάμεσα στην κυνηγετική οικογένεια.
Κάθε τέτοια προσπάθεια κατασκευής ενόχων θα μας βρει απέναντι, ειδικά όπου δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Όπως είχαμε επισημάνει και στην ημερίδα που έγινε στην Άρτα, η άσκηση της θήρας δεν είναι μέρος των περιβαλλοντικών προβλημάτων στον Αμβρακικό, αλλά μέρος της λύσης των προβλημάτων αυτών.
Είμαστε τέλος ιδιαίτερα ευτυχείς, που η αναγκαιότητα της συμμετοχής της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στη θηροφύλαξη του Αμβρακικού αναγνωρίζεται και από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2011.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...