Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ταφόπλακα για την Κορώνεια.


Ακυρώνεται η χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την προστασία του πολύπαθου υγροτόπου.

Λίγες εβδομάδες μετά την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την «αμέλεια» της να προστατεύσει τη λίμνη Κορώνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει οσονούπω και επισήμως το ραβασάκι στην Ελλάδα ότι ακυρώνει τη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την προστασία του πολύπαθου υγρότοπου.

Επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, διότι έως τώρα δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας για τη λίμνη, παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των έργων αποκατάστασης και παρεμβάσεων, βάσει του master plan, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, και σήμερα στη λίμνη Κορώνεια, ενώ τον περασμένο Μάιο (2010) διαβιβάστηκε προειδοποιητική επιστολή προς τη χώρα και ακολούθησε η αιτιολογημένη γνώμη (τελικό στάδιο πριν από την παραπομπή). Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος να μπαλώσει τις αδυναμίες τής πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (δασικές υπηρεσίες, περιφέρεια, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δήμος Λαγκαδά κ.ά.), η απάντησή του δεν φαίνεται να έπεισε τους Ευρωπαίους.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να τρέξει τα έργα αποκατάστασης στη λίμνη Κορώνεια (πολλά από αυτά εκκρεμούν στα δικαστήρια λόγω ενστάσεων), ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει κοινοτικά κονδύλια.Αυτή τουλάχιστον ήταν η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου περιβάλλοντος στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν έχει λάβει αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και η χώρα μας δεν καλύπτει τους ειδικούς όρους για την κοινοτική χρηματοδότηση».

ΠΗΓΗ: e-artemis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...