Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας για περιστατικό λαθροθηρίας στον Αμβρακικό Κόλπο


ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
 ΑΡΤΑΣ «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»

                                            
Τηλ. 2681-0-73804, fax: 2681-0-28472
 Αρ. Πρωτ. 2
ΑΡΤΑ 21/1/2011ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

   Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο, καταγγελίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εαιρείας για σοβαρό επεισόδιο λαθροθηρίας στις 15 Ιανουαρίου 2011 στον Αμβρακικό του οποίου έγιναν μάρτυρες.
Παράλληλα από όσα γνωρίζουμε υποβλήθηκαν και μηνύσεις από την Ορνιθολογική Εταιρεία κατά αρμοδίων υπηρεσιών για αδράνεια.
   Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρχε περιπολία του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας στην περιοχή έως το μεσημέρι και το πιθανότερο είναι ότι έγιναν αντιληπτοί οι θηροφύλακες από τα μέλη της Ορνιθολογικής και βεβαίως από φύλακες του Φορέα με τους οποίους έχουμε στενή συνεργασία. Βεβαίως όταν συνέβη το περιστατικό (16.30 ώρα) δεν ενημερώθηκε κανείς μας ούτε η Δ/νση Δασών, ούτε ο Κυνηγετικός Σύλλογος, ούτε και κανείς θηροφύλακας, ενώ τα τηλέφωνα όλων μας είναι γνωστά.
   Κατ’ αρχάς εμείς ως Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας πρώτοι αναγνωρίσαμε το πρόβλημα και για αυτό παλεύουμε με όσα μέσα και δυνατότητες έχουμε και φυσικά σε στενή συνεργασία με την Δ/νση Δασών Άρτας και περιπολούμε  τον υγροβιότοπο τακτικότατα, καταστέλλουμε περιστατικά, αλλά τις περισσότερες φορές δυστυχώς οι λαθροθήρες καταφέρνουν να διαφεύγουν λόγω της ιδιαιτερότητας του υγροβιότοπου και της δικιάς αδυναμίας, λόγω της έλλειψης των καταλλήλων μέσων.
   Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας διαθέτει βεβαίως και σκάφος, αλλά στα αβαθή δεν μπορεί να πλεύσει, οι θηροφύλακες με τους δασικούς υπαλλήλους χρησιμοποιούν και άλλα σκάφη όταν και όπου χρειάζεται και πολλές φορές έχουν συνεργαστεί και με το Λιμεναρχείο για το σκοπό αυτό. Πολλές φορές δε, και με κίνδυνο της ζωής του σε ένα πολύ επικίνδυνο υγροβιότοπο, έρχονται αντιμέτωποι με αδίστακτους επαγγελματίες λαθροθήρες και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πως σκέφτονται και πως μπορεί να αντιδράσουν. Πολλά κρούσματα επιθέσεων έχουν υπάρξει εναντίον των θηροφυλάκων και των υπαλλήλων και πολλές φθορές στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα     
   Οι κυνηγοί της Άρτας με δικά τους χρήματα πληρώνουν το κόστος της φύλαξης όχι μόνο του Αμβρακικού, αλλά ολόκληρου του Νομού όλες τις εποχές του χρόνου, γιατί η λαθροθηρία ζημιώνει και το περιβάλλον και το κυνήγι και όλους μας εξοργίζει.
   Και όσο για τη Δ/νση Δασών Άρτας οι υπάλληλοι της οποίας κινούνται συχνότατα και με τα δικά μας αυτοκίνητα και τους δικούς μας θηροφύλακες, να μην ξεχνάμε ότι οι κινήσεις τους τις περισσότερες φορές έγκειται στο φιλότιμο και την ευαισθησία τους. Αφού είναι γνωστά τα προβλήματα, αποδυναμωμένες από προσωπικό υπηρεσίες, έλλειψη κονδυλίων και τους αναθέτουν και τη φύλαξη χωρίς να υπάρχουν  μέσα.
   Είναι λοιπόν πάρα πολύ εύκολο να επιρρίπτουμε ευθύνες, αλλά μήπως είναι καιρός να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και προπάντων να συνεργαστούμε, έστω και αργά, γιατί το ευκολότερο είναι να κάνει κάποιος εκ του ασφαλούς κρίσεις και καταδίκες, ενώ στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
   Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου και πριν συμβεί το συγκεκριμένο  επεισόδιο της λαθροθηρίας είχαμε επισημάνει το πρόβλημα της λαθροθηρίας στον Αμβρακικό και παράλληλα αναφερθήκαμε και στον άδικο αποκλεισμό των  νομίμων κυνηγών από το φυσικό τους χώρο, αφήσαμε τους λαθροθήρες να λυμαίνονται τον υγροβιότοπο και ιδού τα αποτελέσματα.
   Οι ολοκληρωτικές απαγορεύσεις του κυνηγίου μας βρίσκουν αντίθετους και εκ των πραγμάτων κρίνονται και άδικες και αναποτελεσματικές, εάν υπήρχε και σε ορισμένες περιοχές επιτρεπόμενο κυνήγι και παρουσία κυνηγών, δεν θα είχε γίνει ο Αμβρακικός άσυλο παρανόμων.
   Στο θέμα λοιπόν της προστασίας του περιβάλλοντος ευαισθητοποιημένοι είμαστε όλοι μας, κυνηγοί, ψαράδες, αγρότες, ντόπιοι και πολλοί άλλοι, γι’ αυτό ας μην είναι μερικοί απόλυτοι στις απόψεις τους και μπορούμε όλοι μαζί εάν το θέλουμε να βοηθήσουμε και να προστατέψουμε τον Αμβρακικό, χωρίς να διώξουμε τον άνθρωπο και τις ήπιας μορφής δραστηριότητες.     

                                                         Εκ του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας

                                                                        Ο  Πρόεδρος
                                                                                                                 
                                                                     Κων/νος Μπέλλος

1 σχόλιο:

Λάμπρος Μπάτλας είπε...

αγαπητε κυριε προεδρε ολα αυτα που γραφετε ειναι καλα αλα λιγα το προβλημα το κσερουμε ολοι κανενασ ομωσ δεν το λυνηετσι καθε χρονο μας αναγκαζετε να γινουμε λαθροθηρες εσεισ οι ιδιοι γιατι εγω να αναγκαζομαι να κυνηγαω εκτοσ της περιφεριασ μου οταν εχω στα ποδια μου τον αμβρακικο κολπο και οχι μονο το κυνηγι μου εχουνε απαγορεψει αλλα ουτε απ εξω δεν μπορω να περασω παρτε το χαμπαρι ο αμβρακικος δεν ειναι τσιφλικι κανενος εμεισ οι ιδιοι οι κυνηγοι θα τον φυλαξουμε απ τη λαθροθηρια αρκει εσεις να εισται σωστοικαι να επαναφερετε τισ κηνυγετικες ζωνες ειμαι μελοσ του συλογου τα τελευταια 18 χρονια απο τοτε που εβγαλα την πρωτη μου αδεια. ολα αυτα δεν ειναι προσωπικη μου γνωμη και το κσερεται καλα ειναι η γνωμη του συνολου τον κυνηγων της αρτας.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...