Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΚΡΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


 Ένα ακόμη αρκουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου τη νύχτα των Χριστουγέννων στον κάθετο άξονα Σιάτιστας ?Κρυσταλλοπηγής της Εγνατίας Οδού, στα όρια του Δήμου Ίωνος Δραγούμη στην έξοδο προς το ΔΔ Βογατσικού. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν συμβεί μάλιστα τα 2/3 των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, ενώ όλος ο τομέας αποτελεί διάδρομο επικοινωνίας του πληθυσμού των αρκούδων μεταξύ των ορεινών όγκων Γράμου-Βοΐου και Άσκιου.
Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ειδοποίησε η Τροχαία Καστοριάς. Όταν έφτασε στην περιοχή η κτηνίατρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το αρκουδάκι ήταν ήδη νεκρό. Η νεκροψία που ακολούθησε έδειξε πως η μικρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου ενός έτους και βάρους 30 κιλών ήταν θανάσιμα τραυματισμένη στην κοιλιακή χώρα, ενώ ήταν σπασμένη η λεκάνη της και είχε αποκολληθεί το πίσω της πόδι. Η αρκούδα μεταφέρθηκε στον κτηνιατρικό σταθμό περίθαλψης άγριων ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με σκοπό να γίνει σήμερα το πρωί νεκροψία από νομαρχιακό κτηνίατρο και να ταφεί από το δασαρχείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου, οδηγός διαπίστωσε ξαφνικά την παρουσία μία αρκούδας με δύο μικρά, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο και προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση. Ο ελιγμός του αυτοκινήτου γλύτωσε τη μαμά με το ένα μικρό, το δεύτερο αρκουδάκι όμως δεν πρόλαβε να περάσει το δρόμο οπότε και έχασε και τη ζωή του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η μαμά αρκούδα παρέμεινε για αρκετή ώρα στα πρανή του δρόμου φωνάζοντας για το δεύτερο μικρό, το οποίο όμως είχε βρει ακαριαίο θάνατο.
Το περιστατικό έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η περίφραξη στον κεντρικό άξονα της Εγνατίας Οδού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι οποίες έχουν προταθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ η κατασκευή διαβάσεων πανίδας και προστατευτικού φράχτη σε κρίσιμες καθέτους της Εγνατίας, και ειδικά στο τμήμα «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», που αποτελούν περάσματα της καφέ αρκούδας, δεν έχουν καν δρομολογηθεί παρά τα επανειλημμένα υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς από το 2008.
Το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί καθαρά θέμα τύχης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι αρκούδες εμφανίζουν διαταραχές στη διαδικασία εισόδου στη φάση χειμέριου ύπνου λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, και έτσι συνεχίζουν να βρίσκονται εκτεθειμένες σε ανθρωπογενείς απειλές.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία και την Αναπτυξιακή Καστοριάς υλοποιεί από τον Οκτώβριο του 2010 πρόγραμμα LIFE στο νομό με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς αλλά και την αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 και στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η οποία θα επεμβαίνει και σε αντίστοιχα περιστατικά.

ΠΗΓΗ: diananews.gr

1 σχόλιο:

Apokalipsis999 είπε...

Καλή χρονιά με υγεία και κουράγιο. Χρόνια πολλά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...