Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ - Ξενιστές ανθεκτικών μικροβίων...οι γλάροι!


«Ζώα και πουλιά που τρώνε σκουπίδια γίνονται ξενιστές μικροβίων που είναι ανθεκτικά ακόμη και στα πιο δραστικά αντιβιοτικά», ανακάλυψαν πρόσφατα Πορτογάλοι ερευνητές.
Οι Πορτογάλοι ερευνητές βρήκαν ότι οι γλάροι είναι αποθήκες ανθεκτικών μικροβίων που τα αποκτούν όταν τρώνε σκουπίδια. Αν αυτό αποδεχτεί και από άλλες μελέτες, τότε θα πρέπει να μας προβληματίσει, διότι οι γλάροι είναι μόνιμοι «θαμώνες» των χωματερών σε όλο τον κόσμο.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικασία των επιστημόνων ότι το ίδιο φαινόμενο της συσσώρευσης παθογόνων μπορεί να συμβαίνει και με άλλα ζώα που τρώνε σκουπίδια, όπως οι αλεπούδες, οι λύκοι και βέβαια οι αρουραίοι.
Πριν μερικά χρόνια οι Αυστραλοί είχαν κάνει πειράματα με τον ιό Καλίτσι που προκαλεί αιμορραγική νόσο στα κουνέλια. Τα πειράματα γίνονταν σε ένα νησί 200 χιλιόμετρα από την αυστραλιανή ήπειρο, όμως η επιδημία πέρασε στην ηπειρωτική περιοχή, όπου προκάλεσε τον θάνατο άνω του 90% των κουνελιών.
Τότε είχαν γίνει εικασίες για το μέσο μεταφοράς του ιού από το νησί στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό το συμβάν, καθώς και η νόσος των πτηνών, έδειξαν ότι η μεταφορά ασθενειών σε μεγάλες αποστάσεις είναι απόλυτα δυνατή. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε ότι μερικά πουλιά και ζώα, μπορούν να μεταφέρουν αρρώστιες σε μακρινές αποστάσεις.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζουν τη δίωξη «επιβλαβών» όπως είναι οι γλάροι, τα κορακοειδή, η αλεπού και βέβαια οι αρουραίοι. Στην Ελλάδα αυτό θα ήταν αδύνατο π.χ. για τον γλάρο, αν και οι ορνιθολόγοι ξέρουν πολύ καλά ότι ο κοινός γλάρος τρώει αβγά του σπάνιου και απειλούμενου αιγαιόγλαρου.
Μυστικά, κυριολεκτικά στη ζούλα, άνθρωποι της Ορνιθολογικής θανατώνουν τους αρουραίους με χημικά μέσα, αυτό όμως κρύβεται από την κοινωνία και από τους φανατικούς συναδέλφους τους, για να μη δημιουργηθεί «ιδεολογική» κόντρα στον χώρο τους. Αυτά δεν είναι φαιδρά πράγματα;


ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...