Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

«Κάποτε η χώρα ήταν γεμάτη πελαργούς» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας Αγριας Πανίδας του ΤΕΙ Λάρισας, Περικλής Μπίρτσας.


«Οι πελαργοί είναι δικοί μας» και πρέπει να επιστρέψουν στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Περίπου 2.000 ζευγάρια φωλιάζουν πλέον στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός τους ήταν πάνω από 10.000 ζευγάρια στη δεκαετία του 1950.
«Κάποτε η χώρα ήταν γεμάτη πελαργούς, σήμερα είναι ζήτημα αν υπάρχει ένας μικρός αριθμός», λέει στο «Εθνος» ο επίκουρος Βιολογίας Αγριας Πανίδας του ΤΕΙ Λάρισας, Περικλής Μπίρτσας.
Ο κ. Μπίρτσας ήταν ομιλητής σε πρόσφατη εκδήλωση στη Λάρισα, όπου παρουσιάστηκε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα με φωτογραφίες και στοιχεία για τους πελαργούς με τον τίτλο «Οι πελαργοί είναι δικοί μας».
Οπως μας είπε, οι πελαργοί εξαπλώνονται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, μεμονωμένα ζευγάρια υπάρχουν στην Ηπειρο και στη Λέσβο και μόλις 2 εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία.
Τα πελαγόμορφα περιλαμβάνουν 59 γένη και 114 είδη πουλιών. Τους αρέσει να φτιάχνουν όμορφες και περίτεχνες φωλιές, τρέφονται με έντομα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, άλλα πτηνά και είναι μονογαμικά και απολύτως πιστά στο ταίρι τους».
Ο πελαργός ζει σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, κοντά σε οικισμούς, υγρότοπους, πλημμυρισμένους ορυζώνες, λιβάδια και καλλιέργειες.
Το 81% του πληθυσμού κατασκευάζει τις φωλιές του σε στύλους της ΔΕΗ, ένα μεγάλο μέρος τους ωστόσο βρίσκει φρικτό θάνατο από ηλεκτροπληξία πάνω στα καλώδια. Παλιότερα φωλιές από πελαργούς βρίσκονταν σε δέντρα, στέγες σπιτιών και εκκλησίες.
Το όνομά του το πήρε από το χρώμα του, καθώς η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από το «πελός» (μαύρος) και «αργός» (λευκός) και ανταποκρίνεται πλήρως στο ασπρόμαυρο χρώμα του, ενώ μόνο το ράμφος και τα πόδια του είναι κόκκινα.

"ΕΘΝΟΣ" 21/6/2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...