Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η "ΝΕΑ"ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ


Χωρίς σχεδόν την παραµικρή µεταβολή όσον αφορά το πλαίσιο που διέπει τη θήρα τα τελευταία χρόνια, αλλά µε... άγνωστο ακόµα το ύψος των τελών του Δηµοσίου για την ανανέωση των κυνηγετικών αδειών, θα εκδοθεί τις επόµενες ηµέρες η νέα ρυθµιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι.

Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου έχει ήδη καταλήξει σε µια «ισορροπηµένη» απόφαση που φιλοδοξεί να υπερβεί τις εντάσεις που παραδοσιακά υφίστανται κάθε χρόνο µεταξύ των κυνηγετικών και των ζωοφιλικών οργανώσεων, καθώς η αποχώρηση της προκατόχου του Τ. Μπιρµπίλη από το υπουργείο... αποφόρτισε το κλίµα από «ιδεολογικές» προκαταλήψεις και εµµονές προσωπικού τύπου.

Πρώτιστο µέληµα του κ. Παπακωσταντίνου ήταν η νέα ρυθµιστική απόφαση για το κυνήγι να είναι απόλυτα «ταυτισµένη» µε τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα µας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι' αυτό και όλες οι διατάξεις και διατυπώσεις της λαµβάνουν υπόψη τις ηµεροµηνίες και περιόδους θήρας που έχει ήδη εγκρίνει από χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι φετινές ρυθµίσεις δεν αλλάζουν τίποτα από το πλαίσιο της απόφασης που είχε υπογράψει πέρυσι ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης, αφού αυτή η περσινή απόφαση έτυχε καθολικής αποδοχής και δεν πρόκειται να προσβληθεί ή να αµφισβητηθεί από τα αρµόδια κοινοτικά όργανα.

Ταυτόχρονα, τα θηρεύσιµα είδη και οι περίοδοι θήρας τους συνοδεύονται από ένα πλήθος επιστηµονικών µελετών και στοιχείων που φρόντισε η Κυνηγετική Συνοµοσπονδία Ελλάδας να προσκοµίσει στις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και στο γραφείο του υπουργού, ώστε να τεκµαίρεται ότι νέες ρυθµίσεις για το κυνήγι σέβονται τις φυσικές ισορροπίες και την αειφορική διαχείριση των θηραµατικών πληθυσµών.

Το ύψος των τελών για την ανανέωση των κυνηγετικών αδειών δεν έχει ακόµα αποφασιστεί, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτηµα... εγείρει έριδες µεταξύ του υπουργείου και των κυνηγετικών οργανώσεων!

Το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει κλιµακωτά από 4, 5 και 20 ευρώ τα τέλη για τις τοπικές, περιφερειακές και γενικές άδειες κυνηγίου αντίστοιχα, κάτι που προσπαθεί να αποτρέψει η ΚΣΕ εκπροσωπώντας τους περίπου 250.000 κυνηγούς της χώρας.

Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα είναι όπως πάντα η 20ή Αυγούστου, ενώ ως ηµεροµηνία λήξης της ορίστηκε η 29η Φεβρουαρίου.

Η σεζόν παρατείνεται µέχρι τις 10 Μαρτίου µόνο για το αγριοκούνελο, όπου ο υπερπληθυσµός του σε κάποια νησιά προκαλεί ζηµιές στην αγροτική παραγωγή.

Στην Πελοπόννησο επίσης το κυνήγι του αγριόχοιρου θα λήξει στις 31 Δεκεµβρίου, µε ανώτατο αριθµό θηρευµένων ζώων τα 3 κατά εξόρµηση (στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 4).

Στους Νοµούς Χίου και Λέσβου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται µόνο 9 Κυριακές, το διάστηµα από 18 Σεπτεµβρίου µέχρι 13 Νοεµβρίου, ενώ στον Νοµό Σάµου και στην Περιφέρεια Κρήτης και Δωδεκανήσου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται από 15 Σεπτεµβρίου µέχρι 30 Νοεµβρίου.

ΠΗΓΗ:
diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...