Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Έπληξε και το κυνήγι η κρίση


Πλησιάζουν τις 1000 οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί από το Δασαρχείο Ιωαννίνων σε κυνηγούς, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου.
Παρά την κίνηση ωστόσο των πρώτων ημερών που θεωρείται αναμενόμενη, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός των αδειών που θα εκδοθούν τη φετινή χρονιά θα είναι μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες.
Αφενός μεν η οικονομική συγκυρία και αφετέρου οι αυξήσεις που αποφάσισε το υπουργείο στα τέλη έκδοσης των αδειών αποτελούν ισχυρούς και ανασταλτικούς παράγοντες για πολλούς, που δεν θα καταθέσουν τη φετινή χρονιά, δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας κυνηγίου.
Ο ρυθμός με τον οποίο εκδίδονται οι άδειες από το δασαρχείο Ιωαννίνων είναι αρκούντως ικανοποιητικός, σύμφωνα με τον υπεύθυνο θήρας Μάνθο Παππά.
«Το Δασαρχείο Ιωαννίνων είναι το πρώτο που ξεκίνησε από τις 16 Αυγούστου να εκδίδει άδειες. Έχουν ήδη υπογραφεί περισσότερες από 800 και ο ρυθμός είναι περίπου 200 – 300 καθημερινά. Υπάρχουν κάποια παράπονα για τη διαδικασία, που είναι περισσότερο πολύπλοκη από το παρελθόν αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση.
Η όποια μείωση στον αριθμό των αδειών θα φανεί το Δεκέμβριο, όμως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του αριθμού», τόνισε ο κ. Παππάς.
Αλλαγές τοπικού επιπέδου
Ένα πιο ουσιαστικό κομμάτι ωστόσο της κυνηγετικής δραστηριότητας είναι αυτό που αναφέρεται στις ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς το δασαρχείο προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης θήρας ορισμένου χρόνου στα καταφύγια Δρίσκου, Φωτεινού και Άνω – Κάτω Ραβενίων.
Αυτό όμως όπως είπε δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να οριστούν άλλες περιοχές ως καταφύγια ή ακόμη και οι ίδιες περιοχές. «Θα συζητήσουμε για όλα τα νέα δεδομένα με τους συλλόγους και την Ομοσπονδία, για τα είδη που χρήζουν προστασίας και τις περιοχές και θα συναποφασίσουμε. Το σημαντικό είναι να έχουμε σύνθεση των απόψεων για να υπάρξουν κοινές αποφάσεις για τα ενδημικά θηράματα. Το να εμμένουμε σε κάποιες λάθος αποφάσεις του παρελθόντος δε μας βοηθά να προχωρήσουμε στην αποτελεσματική προστασία και σε ικανοποιητικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Παππάς που ευχήθηκε στο τέλος οι κυνηγοί να τηρούν τα προβλεπόμενα.
«Επιτυχημένη χρονιά είναι η χρονιά χωρίς τα ατυχήματα και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετά ειδικότερα στο κυνήγι του αγριόχοιρου», κατέληξε.
 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ:
ele.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...