Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΣΤΩ - ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν λίγες μέρες ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, από κάτοικο της ευρύτερης περιοχής του νομού Κοζάνης, για νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας, αυτή τη φορά μεταξύ των χωριών Διχείμαρρο και Λικνάδες, στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς. Μέλος (κτηνίατρος) της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, επισκέφθηκε την περιοχή και διαπίστωσε πως η αρκούδα ήταν νεκρή, εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης του ζώου ήταν πολύ δύσκολη η διενέργεια νεκροψίας και η διαπίστωση των αιτιών θανάτου του. Παρόλα αυτά, πιθανολογείται ότι ο θάνατος της αρκούδας δεν προήλθε από ανθρωπογενή αίτια, αφού δεν υπήρχαν ούτε σημάδια πυροβολισμού, ούτε και ενδείξεις δηλητηρίασής της. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η άτυχη αρκούδα, ηλικίας μόλις ενός έτους, εισέβαλε άθελά της στη χωροκράτεια ενήλικου αρσενικού και δέχτηκε επίθεση, αφού όπως είναι γνωστό τα ενήλικα αρσενικά ζώα είναι πολύ ανταγωνιστικά.
Στην ίδια περιοχή είχαμε κατ’επανάληψη περιστατικά με νεκρές αρκούδες και στο παρελθόν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αρκούδες πέφτουν θύματα είτε δυσαρεστημένων παραγωγών λόγω των ζημιών που προκαλούν, αλλά και λαθροθήρων, ενώ τα τελευταία χρόνια η διατήρηση της αρκούδας στη χώρα μας, απειλείται σημαντικά και από την λειτουργία των νέων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Μόνο στο κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, έχουν σκοτωθεί πέντε αρκούδες μέσα στο 2009.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καστοριάς έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχικής παρουσίας αρκούδας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2014. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του ν. Καστοριάς και, φυσικά, την αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους ίδιους τους οδηγούς. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές αλλά και στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες στη αγροτική παραγωγή, με απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση των κινήτρων εξόντωσής τους.
Η συχνότητα καταγραφής περιστατικών νεκρών αρκούδων από ανθρωπογενή αίτια στο νομό Καστοριάς είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ειδικά σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας όπου το μεγάλο θηλαστικό αποτελεί σημαντικό δείκτη της φυσικής τους αξίας. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των αιτιών θανάτωσης της αρκούδας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα.

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...