Ημερίδα από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού για την λαθροθηρία
Να λειτουργήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στο βαθμό που αναλογεί
Οι λαθροθήρες και τα σημεία πώλησης είναι διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα!
Όχι μόνο η λαθροθηρία αλλά ακόμη και οι λαθροθήρες και τα σημεία πώλησης των παράνομων αποκτημάτων τους είναι διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, που διοργάνωσε την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκειμένου να ζητήσει τη συνεργασία τους για να μειωθεί το φαινόμενο το οποίο αποτελεί καθημερινότητα πλέον, ακόμη και στα όρια των ζωνών απολύτου προστασίας του Εθνικού Πάρκου.
Ούτε λίγο – ούτε πολύ δηλαδή, ο Φορέας ζήτησε να λειτουργήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στο βαθμό που αναλογεί στην καθεμία και στον τομέα ευθύνης της, ώστε να σταματήσει η καταστροφή της πανίδας στα όρια του Εθνικού πάρκου, που άλλωστε εντάχθηκε σε αυτή την κατηγορία λόγω της βιοποικιλότητας των πτηνών και των υδροβίων που συγκεντρώνει.
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του ο Φορέας, παρουσιάστηκαν από τον επιστημονικό υπεύθυνο Δημήτρη Μπαρέλλο, με τρόπο αδιάψευστο, καθώς οι επτά φύλακες που διαθέτει ο Φορέας με δυο οχήματα και ένα πλωτό, έχουν προβεί στην καταγραφή πολλών κρουσμάτων. Βέβαια η αρμοδιότητά τους σταματάει στον εντοπισμό, την καταγραφή και την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για την επιβολή των κυρώσεων. Κάτι που επίσης συζητήθηκε στην ημερίδα καθώς με το ισχύον καθεστώς όλα σταματούν στο στάδιο των διαπιστώσεων.Ωστόσο η δουλειά που έχει γίνει όπως φάνηκε είναι καλή, αφού, τα στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν σε κανέναν το περιθώριο να κάνει λαθεμένες εκτιμήσεις για την έκταση του προβλήματος. Η συχνότητα κρουσμάτων λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο έχει φτάσει στα 20 το μήνα! Δηλαδή η λαθροθηρία είναι συστηματική και με εξαίρεση 10 ρεπό το μήνα, καθημερινή απασχόληση για όσους την επιλέγουν. Επίσης με βάση την εισήγηση και τα στοιχειά του Φορέα, όσοι επιδίδονται σε αυτή την απασχόληση δεν το κάνουν για χόμπι.
Όπως σημειώθηκε κυνηγούν παράνομα και για εμπορικούς λόγους. Ήδη σχετική λίστα με τα σημεία πώλησης των παράνομων θηραμάτων, έχει σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών προκειμένου να προβούν σε ελέγχους και πρόστιμα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Όλα τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα ενημέρωσης με αντίστοιχες φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Όλοι οι παριστάμενοι και εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών είχαν τη δυνατότητα να δουν τους λαθροθήρες εν δράση, με κουκούλες, με βάρκες χωρίς διακριτικά ή καμουφλαρισμένες, ακόμη και πάνω από 60 θηράματα που πιάστηκαν από Δασικούς σε όχημα λαθροκυνηγού, αλλά και τις διάσπαρτες παράγκες μέσα στο Πάρκο όπου ελλιμενίζουν τις χωρίς άδειες και διακριτικά βάρκες για να είναι κοντά και να επιδίδονται στην παράνομη εργασία συστηματικά.
Έξαρση της λαθροθηρίας και λαθραλιείας
Αυτό που συμβαίνει στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, με τέτοια συχνότητα δεν συμβαίνει πουθενά, ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος εξήγησε: «ο Φορέας Διαχείρισης έλαβε την πρωτοβουλία σήμερα να προκαλέσει αυτή τη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, Συλλόγων και φορέων, για τα ζητήματα της λαθροθηρίας και της λαθραλιείας, καθώς τα δυο αυτά φαινόμενα στον Αμβρακικό λειτουργούν ενιαία. Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά προτάσεων που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για να μειωθεί το πρόβλημα, διότι ο ρόλος ο δικός μας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας την οποία θα πρέπει να θυμίζουμε προς όλες τις υπηρεσίες, να συντονίζουμε ενέργειες και θέλουμε να διαθέσουν και οι άλλες υπηρεσίες τα μέσα που διαθέτουμε κι εμείς – φύλακες, δυο οχήματα και ένα πλωτό- ώστε και να αποτρέπουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί αποτελεσματικά στο πρόβλημα».Η πρόταση
Ο κ. Αλμπάνης μετέφερε και την πρόταση που ο Φορέας Διαχείριση έχει να καταθέσει έτσι ώστε να μειωθεί το πρόβλημα, και συγκεκριμένα είπε: «Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των κυνηγών για ορισμένες περιοχές όπου μπορούμε να επιστρέψουμε τη νόμιμη θήρα, με τον όρο όμως ότι οι κυνηγητικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία θα συμβάλουν στην πάταξη της λαθροθηρίας, η οποία οδηγεί σε αποδεκατισμό του πληθυσμού συγκεκριμένων ειδών που έχουν μεγάλο εμπορικό κέρδος. Γι’ αυτό ζητάμε και από την κτηνιατρική αλλά και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να γίνεται έλεγχος και στην εμπορία και στην κατανάλωση στα εστιατόρια της περιοχής παράνομων αλιευμάτων ή παράνομων θηραμάτων. Το γεγονός έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες με όλα τα στοιχεία εδώ κι ένα χρόνο».Οι φόβοι για περαιτέρω έξαρση του φαινομένου
Αναφορικά με την ένταση του φαινομένου στην περιοχή ο κ. Αλμπάνης ερωτηθείς, αναφέρθηκε στους φόβους που υπάρχουν για ακόμη μεγαλύτερη έξαρση από το Μάρτιο και έπειτα όταν και ολοκληρώνεται με βάση την ΚΥΑ, η τριετία ολικής απαγόρευσης κυνηγιού στην ζώνη απολύτου προστασίας, ήτοι στην ζώνη Ά του Εθνικού Πάρκου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς φοβόμαστε ότι επειδή αυτή η περίοδος καθολικής απαγόρευσης τελειώνει το Μάρτιο του 2011, και βλέποντας ήδη ότι η λαθροθηρία έχει ενταθεί πολύ ιδιαίτερα τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα κι έχουμε πάρα πολλές καταγραφές, θεωρούμε ότι τα πράγματα θα γίνουν από την Άνοιξη πολύ χειρότερα. Έτσι πέντε μήνες πριν θεωρούμε ότι θα πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και να λάβουμε μέτρα με βάση και τις προτάσεις που ζητάμε και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».Δεν συμβαίνει πουθενά
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι στον Αμβρακικό η λαθροθηρία εκτελείται με σκάφη χωρίς σήμανση, και υπογράμμισε ότι: «Πουθενά σε προστατευόμενες περιοχές θαλάσσιες ή λιμνοθάλασσες, δεν υπάρχουν σκάφη χωρίς σήμανση, χωρίς διακριτικά , χωρίς άδεια. Αυτό παρατηρείται μόνο στον Αμβρακικό και είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να παταχθεί, γι΄ αυτό και στην πρότασή μας επανερχόμαστε λέγοντας ότι όλα τα σκάφη τα οποία μπαίνουν στην προστατευόμενη ζώνη θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια είτε από το Λιμεναρχείο είτε να υιοθετήσουμε μια άδεια για να γνωρίζουμε τους ιδιοκτήτες ώστε να πατάξουμε το φαινόμενο της λαθραλιείας και της λαθροθηρίας.Απλήρωτοι και πάλι στον Φορέα
Επαναλαμβάνεται για το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού ό,τι και στο παρελθόν είχε συμβεί με την μη καταβολή των πιστώσεων που αφορούν τη λειτουργία του. Όπως σημειώθηκε από τον κ. Αλμπάνη σε σχετικό ερώτημα της Η, «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο Φορέας Αμβρακικού αλλά όλοι οι Φορείς Διαχείρισης. Από την αρχή του χρόνου ο Φορέας λειτουργεί χωρίς να έχει τα οικονομικά μέσα. Ούτε οι μετακινήσεις του προσωπικού, ούτε οι μηνιαίες αμοιβές του, ούτε οι μετακινήσεις των φυλάκων, ούτε τα έξοδα συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν καλυφθεί. Όλα τα χρωστάμε. Με ευθύνη του προέδρου βεβαίως, διότι δεν επιλέγω την εύκολη λύση που θα ήταν να παραιτηθώ. Δεν επιλέγω αυτό. Δεν θέλω να παραιτηθώ, γιατί πιστεύω ότι ο Φορέας έχει να προσφέρει και θα λειτουργήσει. Πιέζουμε τα υπουργείο και εκτιμώ ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα έχουν τουλάχιστον πληρωθεί οι υπάλληλοι και θα μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τα χρέη που έχουμε σε επιχειρηματίες από τους οποίους παίρνουμε καύσιμα και άλλα υλικά για να λειτουργεί ο Φορέας. Και με την ευκαιρία ευχαριστούμε για την ανοχή τους διότι έχουν να πληρωθούν τόσο καιρό».Εν αναμονή για «ΑΝΑΣΑ»
Σε ότι αφορά το πολλά υποσχόμενο για τον Αμβρακικό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», ο κ. Αλμπάνης απαντώντας στο ερώτημά μας σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει, σημείωσε ότι «Είναι θέμα της κυβέρνησης το πότε οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ θα είναι στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της περιοχής. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι νεότερο».ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ: Παραβρισκόμενος και εγώ σε αυτή την ημερίδα διαπίστωσα τα εξής: Πρώτον δεν υπάρχει χρήμα, και συγκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, είναι όλοι απλήρωτοι για κάποιους μήνες και για λόγους οικονομικούς κλείσανε μια πολύ μικρή αίθουσα στο ξενοδοχείο. Χωρίς χρήμα όμως δουλειά και καλή εποπτεία του Αμβρακικού δεν γίνεται. Δεύτερον χρειάζονται προηγμένης τεχνολογίας μέσα παρακολούθησης και βιντεοσκόπησης. Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος από μεγάλες αποστάσεις μιας και η περιοχή ελέγχου είναι τεράστια. Τέλος τρίτον και σημαντικότερον: είναι επιβεβλημένο να παραχωρηθεί κάποια έκταση στους κυνηγούς για να εξασκήσουν το χόμπι τους νόμιμα. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν τα φαινόμενα λαθροθηρίας μιας και οι νόμιμοι κυνηγοί θα αποθαρρύνουν τέτοιου είδους φαινόμενα για να εξασφαλίσουν και αυτοί κυνήγι. Εγώ πιστεύω πώς τότε που επιτρεπόταν το κυνήγι θανατωνόταν λιγότερα πουλιά παρά τώρα που απαγορεύεται γιατί το σώμα των κυνηγών αποδοκίμαζε τέτοιου είδους φαινόμενα.
ΠΗΓΗ: ixotisartas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου