Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πίσω από μια φωτογραφία


Πίσω από τη «σκληρή» φωτογραφία με τους τέσσερις σκοτωμένους λύκους, κρύβεται η... «αυτοκαταστροφική» εμμονή μιας ομάδας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων να κρατήσει «κλειστό» το κυνήγι, σε μια μεγάλη περιοχή του νομού...
Η φωτογραφία με τους τέσσερις σκοτωμένους λύκους υποτίθεται ότι είναι από το Καλοχώρι, αν και αυτό είναι ακόμα υπό έρευνα και... υπό σοβαρή αμφισβήτηση τόσο από το Δασαρχείο, όσο και από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.
Προς το παρόν δεν θέλω να ψάξω περισσότερο πού και πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία, γιατί φοβάμαι... τι θα ανακαλύψω.
Περισσότερο ενδιαφέρουσα είναι η «διαδρομή» του... «ντοκουμέντου», όπως και το κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων φρόντισε να διακινήσει τη φωτό στο υπουργείο, στην Περιφέρεια Ηπείρου και σε όλες τις αρμόδιες αρχές, στα πλαίσια του... ανένδοτου αγώνα που έχει ξεκινήσει για να μην ξαναδοθεί το Καλοχώρι στο κυνήγι και στους κυνηγούς!
Και στη συνοδευτική επιστολή, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ιωαννίνων Α. Λιόλιος μαζί με τον γραμματέα Βαγγέλη Λύτρα προειδοποιούν ότι «σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να δυσφημιστούμε τοπικά και εθνικά, με θεάματα όπως αυτά της φωτογραφίας, που τραβήχτηκε στις 28 Ιουνίου 2010 και απεικονίζει σφαγή ειδών της προστατευόμενης άγριας πανίδας στην περιοχή»!
Πάνω από 10 χρόνια εδώ στο «Εθνος - Κυνήγι», τέτοια επιστολή από πρόεδρο και γραμματέα κυνηγετικής οργάνωσης δεν έχω ξαναδιαβάσει.
Εδώ που τα λέμε, ούτε ποτέ έχω ξανασυναντήσει την περίπτωση ένα Δασαρχείο να... ξαναδίνει μια περιοχή στο κυνήγι και ένας σύλλογος να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Εύχομαι οι κ. Λιόλιος και Λύτρας να ξέρουν περισσότερα από όλους εκείνους στον νομό, που... «τραβάνε τα μαλλιά τους» για τα πεπραγμένα του συλλόγου γύρω από την υπόθεση του Καλοχωρίου.
Ωστόσο, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οι λύκοι έχουν πράγματι σκοτωθεί στο Καλοχώρι, τι σχέση έχει με το εάν θα επιτραπεί εκεί κυνήγι;
Τι κυνήγι διεξάγεται... στις 28 Ιουνίου, που υποτίθεται πως σκοτώθηκαν εκεί οι λύκοι; Και πώς η απαγόρευση κυνηγίου θα έσωζε τους λύκους, αφού όταν σκοτώθηκαν η περιοχή ήταν ακόμα «απαγορευμένη ζώνη» στο κυνήγι;
Οι κ. Λιόλιος και Λύτρας, μέσα σε λίγες μόνο αράδες, ουσιαστικά υπονομεύουν όλη την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει ο κυνηγετικός κόσμος την τελευταία 20ετία!
Χωρίς να κάνουν καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λαθροθήρες, προεξοφλούν ουσιαστικά μια γενικευμένη παραβατικότητα στην περιοχή αν ξανανοίξει το κυνήγι, παρουσιάζοντας τον κάθε πολίτη - κυνηγό σαν... ένα εν δυνάμει λαθροθήρα!
Οπου κι αν πέθαναν οι λύκοι, όσοι ξέρουν δυο πράγματα από βουνά, καταλαβαίνουν ότι τόσοι λύκοι μέσα σε μια μέρα του Ιουνίου δεν μπορεί να σκοτώθηκαν από κυνηγούς!
Θα διώξουν και τους βοσκούς και τους αγρότες από το Καλοχώρι, οι συνδικαλιστές του Κ.Σ. Ιωαννίνων;
Ή θα διώξουν κτηνοτρόφους, αγρότες και κυνηγούς από τη Λάκκα Σούλι, το Εκκλησοχώρι, τα Γραμμενοχώρια και τα Πωγώνια, όπου οι λύκοι βρίσκονται σε αφθονία;


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΙΛΑΚΟΣ

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...