Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Δραστήρια άνοιξη για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας.


Συνεργασία και βοήθεια από τους κυνηγούς

Κάθε άλλο παρά «νεκρή περίοδος», όπως συνηθίζεται να λέγεται από τους κυνηγούς ήταν η περίοδος της άνοιξης για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας.
 Ο Κυνηγετικός Σύλλογος με τη βοήθεια των κυνηγών είχε έντονη δραστηριότητα σχετικά με τη βελτίωση και τους εμπλουτισμούς των βιοτόπων μας. Συγκεκριμένα οι κυνηγοί της Άρτας  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και «έσπειραν» για να «θερίσουν» περίπου 300 στρέμματα σε όλο το Νομό της Άρτας.  Οι σπορές έγιναν στην ορεινή και ημιορεινή Άρτα σε αγρούς εγκαταλελειμμένους ή  που θα εγκαταλείπονταν, αφού δυστυχώς όλο και συχνότερα αυτό γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό ένα μεγάλο κομμάτι της υπαίθρου το οποίο έχει ήδη γίνει καταπράσινο. Ενώ πρώτη φορά πιλοτικά σπάρθηκαν λίγα στρέμματα με ηλίανθο στο κάμπο της Άρτας.
Ενώ ύστερα  από δέκα σχεδόν χρόνια έγιναν και εμπλουτισμοί αγριογούρουνων και λαγών στην περιοχή μας με τις προϋποθέσεις τους όρους που απαιτούνται πλέον με την αριθ. 98161/4136/29-9-2008 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΕΚ 637/Β΄/6-4-2009. 
Από την περυσινή χρονιά είχαν συνταχθεί τα σχέδια του εμπλουτισμού από δασολόγο, υπήρξε όμως  καθυστέρηση των εγκρίσεων αρμοδίως αφού ήταν ένα νέο ξεκίνημα στο θέμα αυτό και έπρεπε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Περιμέναμε δε τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, αφού απελευθερώσεις δεν γίνονται κατά τη διάρκεια του κυνηγίου και συγχρόνως έπρεπε να γίνουν και οι απαραίτητες έρευνες για να βρεθούν εκτροφεία τα οποία θα διέθεταν πιστοποιητικά γενετικής σύστασης (καθαροαιμίας), με  οποία θα πιστοποιούνται ότι τα θηράματα είναι  κατάλληλα για απελευθέρωση σε ελληνικούς βιότοπους.
 Από όλες λοιπόν  τις έρευνες που κάναμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και ενώ λειτουργούν εκατοντάδες εκτροφεία, εν τούτοις όμως δεν είχαν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα πιστοποιητικά γενετικών ελέγχων από αρμόδια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Για τους δικούς τους λοιπόν λόγους δεν προχώρησαν στη διαδικασία αυτή,  γεγονός είναι ότι υπάρχει εκτός της χρονοβόρας διαδικασίας και οικονομικό κόστος.   Μόνο δύο εκτροφεία, ένα αγριογούρουνων στο Ν. Ιωαννίνων και ένα λαγών στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας είχαν εφοδιαστεί με αποτελέσματα μοριακού ελέγχου γενετικής σύστασης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, από όπου προμηθευτήκαμε και απελευθερώσαμε σε περιοχές του Νομού, που αναφέρονταν στις εγκεκριμένες μελέτες 12 αγριογούρουνα και 16 λαγούς.
Ελεύθερα πλέον στη φύση τα παραπάνω άγρια ζώα τα οποία βεβαίως ήταν εφοδιασμένα και με πιστοποιητικά υγείας και εκείνο που απαιτείται είναι η προστασία από όλους τους κατοίκους του Νομού, ενώ οι κυνηγοί δέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά την απελευθέρωση και με υπόσχεση ότι θα είναι «οι άγρυπνοι φρουροί τους».


2 σχόλια:

achilleas είπε...

Ωραία, αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα... Πού τα αμολήσαν τα ζώα? Μήπως ξέρεις? Υποθέτω στα ορεινά...

ΘΟΔΩΡΗΣ είπε...

Στα ορεινά τα απελευθερώνουν φίλε μου, αλλά κανένα από τα ζώα αυτά δεν επιβιώνει. Συνήθως γίνονται εύκολη λεία για σαρκοφάγα ζώα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...