Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αντιδράσεις για το χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών

Αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ για το «Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών» υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που Θίγονται από την Ανάπτυξης της Υδατοκαλλιέργειας».

Της αίτησης είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, από τον οποίο ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ να την αποσύρει.

Σημειώνεται ότι την αίτηση υπογράφουν 111 φορείς, ανάμεσα στους οποίους 22 Δήμοι, η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, 8 Ομοσπονδίες και 57 Σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος, επαγγελματιών του τουρισμού, αλιέων, οικοπεδούχων, πολιτών, 21 εκπρόσωποι δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων από όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας καθώς και 7 βουλευτές.


Εκτός από την "Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που Θίγονται από την Ανάπτυξης της Υδατοκαλλιέργειας", και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το νέο χωροταξικό.


Ειδικότερα ο ΣΕΘ και εκπρόσωποι του έχουν χαρακτηρίσει αντιαναπτυξιακό τον χαρακτήρα της ΚΥΑ, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν του δίδεται η δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας των υπαρχουσών μονάδων, φρενάρει τον κλάδο και παγώνει τις επενδύσεις, δίνοντας προβάδισμα στους ανταγωνιστές από την Τουρκία και την Ισπανία.


Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να στραφούν για την ανάπτυξη των εταιρειών τους στο εξωτερικό, ήτοι σε Τουρκία και Ισπανία όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως σημείωσαν, είναι πιο φιλικό.


Πάντως τα όποια σχέδια για ουσιαστική ανάπτυξη – επέκταση στο εξωτερικό απαιτούν αφ΄ ενός σημαντικά κεφάλαια, τα οποία την περίοδο αυτή κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να βρεθούν, και αφ ετέρου σαφή εξωστρεφή παραγωγικό προσανατολισμό που μέχρι σήμερα οι εταιρείες του χώρου δεν είχαν.


Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο συνολικός τζίρος του κλάδου εκτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα 450 εκατ., αφορούν εξαγωγές.


ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...