Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΛΑΑΖΑΡ Ελπιδοφόρο εμβόλιο!




Στις 16 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε πως θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά της λεισμανίασης (καλααζάρ), που κάθε χρόνο είναι υπεύθυνη για τους θανάτους χιλιάδων σκύλων στη χώρα μας και σε άλλες χώρες του Μεσογειακού Νότου.

Το εμβόλιο CaniLeash της Virbac, μίας γαλλικής εταιρείας κτηνιατρικών φαρμάκων, περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων. Το κόστος για κάθε δόση κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ.

Πριν από τον εμβολιασμό προηγείται αιματολογική εξέταση, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο σκύλος είναι αρνητικός στο παράσιτο, δηλαδή δεν φέρει αντισώματα που υποδηλώνουν παλαιότερη λοίμωξη.

Το κόστος του εμβολιασμού είναι υψηλό, ωστόσο εκτιμάται ως σημαντικά μικρότερο από το κόστος της θεραπείας για το καλααζάρ σε περίπτωση μόλυνσης.

Οι κτηνίατροι περιμένουν να ενημερωθούν πιο λεπτομερώς για το εμβόλιο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα η εταιρεία στις 15 Ιανουαρίου. Το CaniLeash έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη τον περασμένο Μάρτιο. Μετά την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα διατεθεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες όπου ενδημεί το καλααζάρ.

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...