Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την θήρα στην Ζώνη Α’ του Αμβρακικού

Απολύτως νόμιμη απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, Αναγνωρισμένο Σωματείο, Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μέλος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που εδρεύει στα Ιωάννινα (Οπλ. Πουτέτση 19) αναφορικά με την άσκηση θήρας στην Ζώνη Α’ του Αμβρακικού, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη έκπληξη τις τελευταίες ημέρες τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από την άσκηση της θήρας στον Αμβρακικό, με αφορμή την απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, με την οποία ρυθμίζει το κυνήγι στη Ζώνη Α’ του υγροβιότοπου. Το Δ.Σ. της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου από καιρό είχε επισημάνει την αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης άσκησης της θήρας, μετά και το πέρας της τριετούς καθολικής απαγόρευσης τον Μάρτιο του 2011.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ε’ ΚΟΗ με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις προσέγγισε το θέμα της άσκησης θήρας στον υγροβιότοπο, χωρίς κραυγές απόγνωσης και μεγαλόστομες διακηρύξεις, καταθέτοντας τις προτάσεις της και αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί, ώστε να ενεργήσει ανάλογα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, ειδικά ως προς τα μεμονωμένα και καταδικαστέα από το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, κρούσματα λαθροθηρίας.

Η απόφαση που υπέγραψε η κα Γεωργακοπούλου υπακούει στις σύγχρονες κατευθύνσεις της άσκησης θήρας, ικανοποιεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ της δραστηριότητας αυτής, με όρους, κανόνες και προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψιν τις αντίστοιχες θετικές εισηγήσεις όλων των Δήμων της περιοχής, των τοπικών κοινοτήτων και των αρμόδιων γραφείων των Διευθύνσεων Δασών Πρέβεζας και Άρτας.

Αντιλαμβανόμαστε την αιτία, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο εκφράζονται από την πρώτη στιγμή, αντίθετες απόψεις και καταγγέλλεται η εν λόγω απόφαση από εκείνους που θεωρούν αποκλειστικό προνόμιο τη διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Αμβρακικού. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η γενικευμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και ορισμένων που δεν είχαν και δεν έχουν ασχοληθεί ουδέποτε με τον Αμβρακικό, είναι προφανείς.

Αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα των τοποθετήσεων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης αυτής, θεωρώντας μάλιστα πως το θέμα είναι λήξαν.

Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν ή εμφανίζονται να εκφράζουν άλλη άποψη, να σημειώσουμε, ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου η λήψη της απόφασης είναι απολύτως νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με την υπάρχουσα κατάσταση και την δυνατότητα άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό και όχι με την «εικονική πραγματικότητα» που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τελούμε εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης αυτής στο ΦΕΚ και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, ότι θα είμαστε οι πρώτοι, που θα αναλάβουμε την ευθύνη για την πιστή εφαρμογή της».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...