Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ημερίδα από Δήμο Αρταίων και Π.Σ.Ε. στην Ανέζα για τον Αμβρακικό.


Θέμα το πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός Κόλπος

Δύο μελέτες παρουσίασαν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Κατσικόπουλος και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρύσα Αναστασιάδου

Αμφισβήτησε τα αποτελέσματα ο βουλευτής Κ. Παπασιώζος

Θέμα αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός Κόλπος από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται και η αναζήτηση λύσεων, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αρταίων και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας το Σάββατο 14 Μαΐου στην Ανέζα, με θέμα: «ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - Υπάρχει προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης».

Η ημερίδα, αποτελεί προπομπό της κεντρικής ανάλογης που η Π.Σ.Ε. θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, προκειμένου να καταδείξει  το πρόβλημα και σε επίπεδο κυβέρνησης και εμπλεκομένων υπουργείων, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι απαιτούμενες λύσεις. Λύσεις, που επί σειρά ετών είναι γνωστές και έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές σε ημερίδες στην περιοχή της Άρτας, αλλά που στο μεταξύ καμία εξ αυτών δεν έχει προχωρήσει. Κι αυτό, παρά το μεγάλο οικολογικό πρόβλημα που προκλήθηκε το 2008 στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες στον Αμβρακικό, όπου ψόφησαν μαζικά από έλλειψη οξυγόνου χιλιάδες τόνοι ψαριών.
Τον συντονισμό της διαδικασίας από πλευράς της Ομοσπονδίας είχε ο Αντιπρόεδρος Αντώνης Κοντός, ενώ στην ημερίδα την παρουσίαση των στοιχείων που έχουν προκύψει από δύο διαδοχικές μελέτες εκτός του Κόλπου, παρουσίασαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Κατσικόπουλος και Χρύσα Αναστασιάδου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εκπόνησε μετρήσεις στον υγροβιότοπο ένα χρόνο αργότερα (2009) με τα ίδια αποτελέσματα.
Αποτελέσματα τα οποία αμφισβητήθηκαν στην ημερίδα μόνο από τον βουλευτή Άρτας της Ν.Δ. Κώστα Παπασιώζο και που οδήγησαν σε –προς στιγμήν- διένεξη μεταξύ του ιδίου και του προέδρου της Π.Σ.Ε. Γιώργου Οικονόμου. Σ’ αυτή παρενέβη καταλυτικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε του ρόλου των επιστημόνων, τονίζοντας ότι στις επιστημονικές μελέτες και μετρήσεις βασίστηκε και ο ίδιος για την λήψη μέτρων σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα ευτροφισμού και ρύπανσης που αντιμετώπιζε η λίμνη Παμβώτιδα.
Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες λύσεις στην πλειοψηφία τους είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες, δηλαδή έξοδος των ιχθυομονάδων από τον Κόλπο, άνοιγμα του στομίου στο Άκτιο που μπαζώθηκε από κατασκευή ιδιωτικής μαρίνας, ροή του Αράχθου στον Κόλπο, απονιτροποίηση του κάμπου, βιολογικοί καθαρισμοί και έλεγχος των μονάδων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η τελευταία παράμετρος κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια στιγμή (Σάββατο 14 Μαΐου το πρωί) είχε κατακλειστεί από λύματα –και αφόρητη δυσωδία- ολόκληρη η τάφρος που περνάει από την Ανέζα και καταλήγει στον Αμβρακικό.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρταίων Γ. Παπαλέξης, ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά Ευστ. Γιαννούλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου Π. Χαραλάμπους, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Π. Κολόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Β. Ψαθάς, οι πρώην Δήμαρχοι Αμβρακικού Γ. Σιώζιος και Απ. Μαυρομάτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αρταίων επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Παπαβασιλείου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Κοτσαρίνης κ.α.

Δηλώσεις
Γ. Οικονόμου: να ακολουθηθεί μια άλλη, αξιοβίωτη ανάπτυξη
Ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Οικονόμου μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν την Ομοσπονδία στην διοργάνωση της προημερίδας είπε «Είναι γνωστό το πρόβλημα του Αμβρακικού Κόλπου, το οποίο έχει δημιουργηθεί από εξωγενείς παρεμβάσεις και εν πολλοίς ανεπίτρεπτες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην μείωση του οξυγόνου στο νερό. Έχουν οδηγήσει δηλαδή, στην ανατροπή του συστήματος της ισορροπίας των υδάτινων πόρων. Μπροστά σ’ αυτή την θλιβερή πραγματικότητα, η Π.Σ.Ε. αποφάσισε να κάνει αυτές τις προημερίδες σε συνεργασία με τους Δήμους, όχι για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει, αλλά να δώσουμε κατεύθυνση και προσανατολισμό στους πανεπιστημιακούς μας δάσκαλους, στους ειδικούς επιστήμονες να προτείνουν λύσεις. Λύσεις πρακτικά ωφέλιμες, οικονομικά αποδεκτές, έτσι ώστε να περισώσουμε ό,τι περισώζεται από τον Αμβρακικό, προκειμένου να μετατραπεί σε πηγή πλούτου που θα κρατήσει τον πληθυσμό ώστε να συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας».
Ο κ. Οικονόμου επέμεινε στην δήλωσή του και ιδιαιτέρως θέλησε να τονίσει τον συσχετισμό κέρδους και περιβάλλοντος, λέγοντας: «Ακολουθήθηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε και στην περίπτωση του Αμβρακικού σ’ αυτά τα αποτελέσματα. Άρα, λοιπόν, όταν βάζουμε το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, όταν βάζουμε την κοινωνία να είναι κατώτερη από τις αγορές και όταν τα συλλογικά αγαθά της ζωής, της αξιοπρέπειας, του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εκτιμούνται ως κατώτερα από την εμπορευματοποίηση, είναι δεδομένα πλέον τα αποτελέσματα αυτά και η ανάγκη να αλλάξουμε το σύστημα αυτό. Εμείς λοιπόν, λέμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια άλλη, αξιοβίωτη ανάπτυξη, που να βρίσκεται σε διαλεκτική αρμονία, ο άνθρωπος, η φύση, το περιβάλλον. Κι όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε σε όλες τις παραμέτρους φυσικό, κοινωνικό και ανθρωπογενές».

 Π. Χαραλάμπους Να πούμε τι θα γίνει για ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση
Ο κ. Παύλος Χαραλάμπους Πρόεδρος Ενεργών Πολιτών, εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου ανέφερε ότι οι εν λόγω ημερίδες παρουσίασης των μετρήσεων που έχουν γίνει, αλλά των λύσεων που απαιτούνται, επρόκειτο να γίνουν το 2009, όμως η διεξαγωγή εκλογών τότε μετέβαλαν το πρόγραμμα. Οπότε για την συνεργασία με την Π.Σ.Ε. και την υφιστάμενη κατάσταση του Αμβρακικού ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε: «Τώρα ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε δηλαδή ότι ο Αμβρακικός παρουσιάζει έλλειψη οξυγόνου από τα πολλά οργανωτικά φορτία, οπότε θα πρέπει να δούμε σε αυτές τις ημερίδες τις λύσεις. Το δια ταύτα: Να μην πούμε πάλι από την αρχή τα ίδια, αλλά τι θα γίνει για ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ο Σύλλογός μας έχει ήδη κάνει προτάσεις και τις έχει παραδώσει στον Πρόεδρο της Πανηπειρωτική. Κάποιες είναι άμεσης εφαρμογής, όπως η μετεγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Άλλωστε προσφέρει η Επίτροπος Αλιείας κ. Δαμανάκη να χρηματοδοτήσει το μέτρο αυτό. Μένει μόνο κάποιος να το ζητήσει. Είτε η Ελληνική Πολιτεία μέσω του αρμόδιου υπουργείου, είτε η Περιφέρεια Ηπείρου. Από την μετεγκατάσταση θα εξασφαλίσουμε την μείωση των οργανικών φορτίων μέσα στον Αμβρακικό. Ένα ακόμη μέτρο είναι η διάνοιξη του στομίου στο Άκτιο. Εκεί σταμάτησε η επέκταση του λιμανιού Πρέβεζας προ 15 έτη και έχουν μείνει τεράστια τσιμεντομπλοκ δίπλα από την προβλήτα, ενώ έχουν βουλώσει και οι γέφυρες στο λιμάνι, καθώς επίσης έχουμε τα τελευταία χρόνια την κατασκευή παράνομης μαρίνας στο Άκτιο. Όλα αυτά μειώνουν την ανακύκλωση των νερών. Μια ακόμη παρέμβαση που εισηγούμαστε είναι η απονιτροποίηση του κάμπου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη της περιοχής γύρω από τον Αμβρακικό σε ένα πρόγραμμα που υποχρεώνει τους αγρότες να χρησιμοποιούν οικολογικά λιπάσματα. Κι αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν τους ελέγχους από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών όλων των βιολογικών καθαρισμών των Μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επίσης να μπουν άμεσα σε λειτουργία οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης που ήδη υπάρχουν μέσα στον Αμβρακικό αλλά δεν λειτουργούν».
Ο κ. Χαραλάμπους, ολοκληρώνοντας την αναφορά του κατήγγειλε στα ΜΜΕ, το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή η κεντρική τάφρος που περνά και στο ύψος της Ανέζας (δρόμος Άρτας – Σαλαώρας) ήταν γεμάτη λύματα και βρωμούσε όλη η περιοχή. «Όλα αυτά είναι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η Ελληνική Πολιτεία. Ξέρουμε το πρόβλημα και θα πρέπει να παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται ώστε να δει και ο Αμβρακικός μια άσπρη μέρα».

Κ. Παπασιώζος: ο Αμβρακικός έχει προοπτική ανάπτυξης
Ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Κώστας Παπασιώζος δήλωσε αντίθετος με όσα λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γ. Οικονόμου τονίζοντας: «Είμαι αντίθετος με όσα λέχθηκαν από πλευράς του Προέδρου της Π.Σ.Ε., ότι ο Αμβρακικός είναι μια νεκρά θάλασσα κι αυτό το αποδεικνύει ο ίδιος ο Αμβρακικός με τη ζωντάνια που έχει και την πληθώρα ψαριών που διαθέτει. Φυσικά χρειάζονται κάποια μέτρα προστασίας και η πολιτεία θα πρέπει πρώτη να αναλάβει τις ευθύνες της. Διότι με τη ζεύξη του Ακτίου, τη μη συνεχή ροή του Αράχθου και την μη υλοποίηση του προγράμματος προστασίας με βιολογικούς καθαρισμούς στην περιοχή, η ίδια η πολιτεία ευθύνεται για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός.
Επίσης η συνεχής παρουσία παράνομων ψαράδων στον Αμβρακικό δημιουργεί πρόβλημα, γιατί απομυζούν όλο τον γόνο και μειώνουν την παραγωγή. Όπως και στο στόμιο όπου υπάρχουν ιχθυομονάδες αλιεύεται ο γόνος που μπαίνει στον Κόλπο, από τους ίδιους τους ιχθυοκαλλιεργητές».
Ο κ. Παπασιώζος ολοκληρώνοντας την αναφορά του είπε: «Εγώ αυτό που θέλω να βγει από την σημερινή ημερίδα, είναι ότι ο Αμβρακικός έχει προοπτική ανάπτυξης. Πρέπει να σταθούμε στον παράγοντα άνθρωπο και πρέπει να καταλάβουν οι ψαράδες ότι ο Αμβρακικός μπορεί να τους δώσει πλούτο, σε αντίθεση με λίγους που επενδύουν στην προστασία για προσωπικές τους βλέψεις και όχι για λογαριασμό  των ψαράδων. Εγώ θα στηρίξω την κατεύθυνση προστασία αλλά προπάντων την ανάπτυξη για να μπορέσει να βοηθηθεί ο κάτοικος της περιοχής».

Β. Ψαθάς – Αντιπεριφερειάρχης Άρτας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς δήλωσε: «Ασφαλώς και πιστεύουμε ότι υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη. Ασφαλώς και θέλουμε την ανάπτυξη αυτή και σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Αμβρακικός είναι ένας πλούτος για την ενότητα της Άρτας. Θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε, πάντα όμως σε ήπιες μορφές τουρισμού».

Π. Κολόκας – Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας δήλωσε: «Όλοι μαζί προσπαθούμε να είμαστε πλέον δίπλα στο οικοσύστημα του Αμβρακικού. Και οικοσύστημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φυσική οντότητα όπου τα πάντα, έμβια όντα και ανόργανη ύλη βρίσκονται σε μια ισορροπία μεταξύ τους, όπως η φύση έχει ορίσει. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και πρέπει να σας πω πως όταν αντιμετωπίζαμε ανάλογα θέματα στην λίμνη Παμβώτιδα, η δυναμική παρέμβαση του τότε Νομάρχη Αλ. Καχριμάνη έφερε σπουδαία αποτελέσματα.
Αν υπάρξει η ανάλογη στήριξη στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και από εκείνη με την σειρά της ανάλογη στήριξη στην τοπική κοινωνία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουμε θετικότερα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε σήμερα».

Δημ. Μπαρέλος – Δ/ντής Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού
Ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δημήτρης Μπαρέλος δήλωσε «Ο φορέας παρευρίσκονται στη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει η ΠΣΕ, προσπαθώντας να καταθέσει τις απόψεις της και τις προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου. Αυτές οι ημερίδες πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν όσο στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, όσο και των φορέων και των επιστημόνων εισηγητών προκειμένου να διατυπωθούν σωστές θέσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις».

Κ. Κουτσικόπουλος – Καθηγητής Παν/μίου Πατρών
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος δήλωσε σχετικά με την απόφαση της Π.Σ.Ε. για την διοργάνωση προημερίδας για τον Αμβρακικό και τελική παρουσίαση σε κεντρικό επίπεδο: «Αυτή η έννοια της προημερίδας είναι αρκετά σημαντική γιατί σημαίνει ότι θα υπάρχει και ένα επόμενο βήμα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το πρώτο βήμα θα είναι τόσο σοβαρό ώστε το επόμενο να είναι αποδοτικό. Γιατί, δυστυχώς, το θέμα του Αμβρακικού είναι πλέον γνωστό, άσχετα αν δεν είναι κοινά αποδεκτό –για διάφορους λόγους- και θα πρέπει τελικά η συναίνεση να πρωτεύσει για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.
Ένα από τα προβλήματα, πάντως, δεν είναι το ίδιο το περιβάλλον. Είναι οι κοινωνίες που οδηγούν σ’ αυτή την υποβάθμιση. Αυτό θα πρέπει να διορθώσουμε πρώτα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Γ. Παπαλέξης – Δήμαρχος Αρταίων
Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε: «Ο Αμβρακικός, όπως γνωρίζετε είναι πηγή ζωής για τους ανθρώπους της περιοχής μας, για εμάς όλους. Είναι μια ιχθυοπανίδα πλούσια, είναι ένας μοναδικός υγροβιότοπος παγκοσμίως. Δυστυχώς μετά τις ενέργειες των ανθρώπων μέχρι σήμερα, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που πλέον κινδυνεύει. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τον Αμβρακικό, αλλά το θέμα είναι ανεξάντλητο και γι’ αυτό αποφασίσαμε σήμερα, με τη νέα Διοίκηση της Π.Σ.Ε., να ανοίξουμε το θέμα, ώστε με μια νέα συνείδηση πλέον, εμείς όλοι που φταίμε και φτάσαμε εδώ τον Αμβρακικό, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξαναγίνει πηγή πλούτου, πηγή ζωής για την περιοχή. Έχουμε υποχρέωση αυτό το οικοσύστημα να το κάνουμε χρυσωρυχείο για την περιοχή μας και εμείς ξεκινάμε σήμερα μια νέα προσπάθεια».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...