Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ενα υπουργείο... χαμένο στον κόσμο του!Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που δεν ξέρει ή αγνοεί η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη, είναι και το να προστατεύει τον ίδιο της τον εαυτό, ή την κυβέρνηση που εκπροσωπεί...
Αν ήξερε, θα είχε η ίδια φροντίσει έτσι, ώστε η υπουργική της απόφαση για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας να μην αποδεικνύει την παράδοση του υπουργείου της στην Ορνιθολογική και στις λοιπές ΜκΟ!
Κι όμως, 7 ολόκληρες σελίδες της υπουργικής της απόφασης που περιγράφουν τις «προδιαγραφές και το περιεχόμενο των απαιτούμενων ''Ορνιθολογικών Μελετών''», είναι... αυτολεξεί μεταφορά κειμένου που παρουσίασε το 2009 η Ορνιθολογική, όταν προσπαθούσε να επιβάλει την παρουσία της στον τρόπο που χωροθετούνται τα Αιολικά Πάρκα.
Είναι προφανές ότι η κ. Μπιρμπίλη και η Ορνιθολογική συνήψαν μεταξύ τους «μορατόριουμ» σχετικά με τα Αιολικά Πάρκα, που μπορούν πλέον να τοποθετούνται σχεδόν παντού μέσα στις Ζ.Ε.Π., αλλά ως αντάλλαγμα η Ορνιθολογική απέσπασε αυτό που επεδίωκε από την αρχή:
- - τον έλεγχο και ένα είδος... φόρου για όλες τις χρήσεις γης και οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν στο 30% του εθνικού εδάφους!
Ουσιαστικά, Ορνιθολογική και λοιπές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή μελετητικά γραφεία, εξασφαλίζουν... την εσαεί «προικοδότησή» τους από τα δημόσια ταμεία ή τους ιδιώτες επενδυτές, είτε πρόκειται για την κατασκευή ενός δρόμου ή ενός ξενοδοχείου είτε πρόκειται για... την κατασκευή ενός φούρνου μέσα σε Ζ.Ε.Π.!
Με τις προδιαγραφές που επέβαλε η Ορνιθολογική και αποδέχθηκε ασμένως η κ. Μπιρμπίλη, για να γίνει οποιοδήποτε έργο μέσα σε αυτό το 30% του εθνικού εδάφους που καταλαμβάνουν οι Ζ.Ε.Π., προβλέπονται κατά περίπτωση:
- - Ορνιθολογική Εκθεση (Ο.Ε.)
- - Προκαταρκτική Ορνιθολογική Μελέτη (Π.Ο.Μ.)
- - Αναγνωριστική Ορνιθολογική Ερευνα Πεδίου
- - Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη (Ε.Ο.Μ.)
- - Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.)
- - Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)
- - Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.)
Ουδείς γνωρίζει εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ιδέα τι ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το 30% της χώρας, που συμπτωματικά ταυτίζεται με μειονεκτικές περιοχές και με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης...
Οσο όμως οι υπουργοί ερίζουν μεταξύ τους για το τι έφταιξε με την επένδυση στον Αστακό, ας σκεφτούν αν ένα κράτος με άδεια ταμεία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις, ή αν ένας μικρός ή μεγάλος επενδυτής μπορεί να περιμένει 12 μήνες για να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες που καλείται υποχρεωτικά να πληρώσει...
Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη πρέπει να γίνει και για όλα τα έργα που υφίστανται νομίμως σήμερα μέσα στις Ζ.Ε.Π., μέσα σε προθεσμία δυο ετών!
Ταυτόχρονα, η κ. Μπιρμπίλη δεσμεύει σε ανεφάρμοστα μέτρα και μια σειρά άλλων... υπουργείων, που προφανώς δεν έχουν ιδέα για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν...
Ετσι:
- - το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων θα πρέπει να μεριμνήσει για τον... «καθορισμό εποχικών και χωρικών περιορισμών στην αλιεία»
- - το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να καθορίσει τις «αγροτικές δραστηριότητες που είναι συμβατές στις Ζ.Ε.Π.»
- - το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δημιουργήσει... «Χώρους Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών» (θα τρελαθεί από τη χαρά του ο Ραγκούσης)
- το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καθορίσει τα ανταποδοτικά τέλη των έργων και τη χρηματοδότηση των δράσεων στις Ζ.Ε.Π. (θα τρελαθεί και ο Παπακωνσταντίνου).
Το κυνήγι και η υλοτομία
Ανατρέποντας ακόμα και αυτήν την ίδια τη ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι που υπέγραψε τον Αύγουστο ο αρμόδιος υφυπουργός της Θ. Μωραΐτης, η κ. Μπιρμπίλη επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς της από τον κόσμο των κυνηγών...
Χρησιμοποιώντας τις Ζ.Ε.Π. ως «κερκόπορτα» απαγορεύει για τρία χρόνια το κυνήγι της ορεινής πέρδικας σε μεγάλες εκτάσεις του Γαλαξιδίου, του Φαλακρού της Δράμας και της Ζήρειας, χρησιμοποιώντας κάποια... στοιχεία της Ορνιθολογικής που θα έκαναν κάθε επιστήμονα να ντρέπεται! (περισσότερα σπαρταριστά ντοκουμέντα στο επόμενο τεύχος μας).
Η απόφασή της προβλέπει επίσης λήξη του κυνηγίου όλων των υδροβίων πτηνών στις 31 Ιανουαρίου (σε όλες τις Ζ.Ε.Π.), όπως και απαγόρευση για τρία χρόνια της ασπρομέτωπης χήνας στις Ζ.Ε.Π. της Κερκίνης, της Κορώνειας ? Βόλβης, του Δέλτα του Νέστου, της Ισμαρίδας, της Βιστονίδας, του Εβρου και του Πόρτο Λάγος.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι «με απόφαση της υπουργού είναι δυνατόν για ορισμένα θηρεύσιμα είδη, να καθορίζεται αργότερα η έναρξη ή νωρίτερα η λήξη της κυνηγετικής περιόδου».
Οι απαγορεύσεις για τους κυνηγούς όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που... παθαίνουν οι ξυλοκόποι.
Οι «φωστήρες» του υπουργείου και των ΜκΟ διατάσσουν ουσιαστικά το τέλος της υλοτομίας στη χώρα μας, αφού την... απαγορεύουν σε όλες τις Ζ.Ε.Π. για το διάστημα από 1η Απριλίου έως και 15 Ιουλίου!
Κλεισμένοι στα γραφεία των Αθηνών δεν γνωρίζουν ότι πριν και μετά από αυτό το διάστημα... η παραγωγική υλοτομία είναι αδύνατη, όχι μόνο εξαιτίας του καιρού, αλλά και γιατί η αποφλοίωση του κορμού δεν είναι δυνατή μετά το τέλος της άνοιξης - αρχές καλοκαιριού!

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...