Tο Κυνήγι και οι κυνηγοί
Το κυνήγι είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα, που γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο στην αυγή της δημιουργίας του ορατού κόσμου που μας περιβάλλει. Είναι δραστηριότητα αγάπης προς τη φύση και δεν αποτελεί μόνο αποδεκτή πράξη αποκόμισης τροφής από αυτή, αλλά και έναν αυθεντικό τρόπο για να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να συνομιλήσει μαζί της, να συνδεθεί με την ύπαιθρο, να την αγαπήσει και να στρατευτεί συνειδητά στην υπόθεση της υπεράσπισης της ακεραιότητάς της.Αν το κυνήγι διεξάγεται με τους όρους αειφορίας και σύνεσης που πρέπει, αποτελεί και έναν τρόπο αντίστασης στην αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και όχι εκτόνωσης των όποιων «βάρβαρων» ενστίκτων μπορεί να κρύβει ο καθένας μέσα του. Η κυνηγετική δραστηριότητα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να συνοδεύει την εξέλιξη του ανθρώπου αρμονικά και καθοριστικά σε μια συνέχιση της ζωής, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Όποιος κρατάει ένα όπλο δεν είναι και ταυτόχρονα κυνηγός.Ο κυνηγός που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να σέβεται ανάλογα τους συγκυνηγούς του καθώς και τους ανθρώπους που εργάζονται ή απολαμβάνουν με όποιο τρόπο επιλέγει ο καθένας τη φύση. Το κυνήγι διεξάγεται με κανόνες, ορισμένους από τους οποίους έχει θεσπίσει η πολιτεία με νόμους και διατάγματα.Όσοι δεν τους τηρούν λέγοντε Λαθροθήρες και οπλοφόροι και είναι παράνομοι και διώκοντε ποινικά.Υπάρχουν όμως και κάποιοι κανόνες που σχετίζονται με το σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων αλλά και την «αθλητική» δεοντολογία από την οποία οφείλει να διακατέχεται ο κυνηγός. Εμείς, ως λάτρεις των παραδόσεων και των εθίμων μας θα πρέπει να τους τηρούμε απαρέγκλιτα και να προσπαθούμε να τους κάνουμε γνωστούς στην κυνηγετική και μη οικογένεια.Βέβαια στους περισσότερους κυνηγούς είναι γνωστοί, ίσως, στους νέους όμως, που τώρα αρχίζουν τα πρώτα βήματα, δεν θα έβλαπτε να τους γνωρίζουν.
Ορισμένοι από τους κανόνες αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στην νομοθεσία μας είναι γνωστοί ως «άγραφοι νόμοι του κυνηγιού» και είναι οι πιο κάτω :
1. Η φύση ανήκει σε όλους, δεν είναι προσωπική μας ιδιοκτησία.
2. Στη φύση θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι και θα πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως αρμόζει σε κάποιον που μας φιλοξενεί.
3. Δεν καταστρέφουμε δέντρα, πηγές, διαβάσεις, φυτά.
4. Η φύση είναι συχνά χώρος εργασίας ορισμένων συνανθρώπων μας και θα πρέπει να τους σεβόμαστε.
5. Απαγορεύεται δια νόμου η κοπή δέντρων και θάμνων, αν δεν υπάρχει ειδική άδεια. Τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι μόνο σπασμένα υπολείμματα θάμνων.
6. Ο νέος κυνηγός σέβεται τον παλιό κι ακούει τις συμβουλές του κι ας νοιώθει τον εαυτό του πιο αξιότερο από εκείνον.
7. Δεν ανάβουμε φωτιές, από τις οποίες υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να επεκταθούν στην ύπαιθρο και αν το κάνουμε, πριν τις εγκαταλείψουμε βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα αναζωπυρωθούν. Οι φωτιές στην ύπαιθρο επιτρέπονται μόνο κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και άδειες κ εάν τις ανάβουμε ανεξέλεγκτα κινδυνεύουμε να βρεθούμε κατηγορούμενοι.
8. Δεν κυνηγάμε μέσα σε καλλιέργειες, στις οποίες ενδέχεται να κάνουμε ζημιά και δεν επιτρέπουμε ούτε στα σκυλιά μας την είσοδο. Αποφεύγουμε προστριβές και διαμάχες με κυνηγούς, αγρότες και συνανθρώπους μας, που βρίσκονται μαζί με μας στην ύπαιθρο,αποδεικνύουμε ότι είμαστε άνθρωποι με ανώτερο ήθος και παιδεία.
9. Δεν πλησιάζουμε ποτέ τα αιγοπρόβατα, ιδιαίτερα αν έχουμε μαζί μας κυνηγόσκυλα.Συχνά τα ποιμενικά σκυλιά είναι εκεί κοντά έτοιμα να υπεραπισθούν το κοπάδι και συνήθως με άγριες διαθέσεις προς τα κυνηγόσκυλα μας κ εμάς.Εάν απομακρυνθούμε έγκαιρα δεν θα συμβεί τίποτα.
10. Δεν πυροβολούμε ποτέ κοντά σε κατοικίδια ή στους ανθρώπους που εργάζονται ή βρίσκονται στην ύπαιθρο.
11. Δεν πυροβολούμε για κανένα λόγο είδη της άγριας πανίδας των οποίων απαγορεύεται το κυνήγι και έτσι να κατηγορούμαστε ως δολοφόνοι της φύσης. Σκεφτόμαστε πάντα στο τι κάνουμε στην φύση! Μαθαίνουμε καλά τη συμπεριφορά των θηραμάτων κ χρησιμοποιούμε το κατάλληλο φυσίγγιο για κάθε θήραμα.
12. Δεν πυροβολούμε ποτέ θήραμα που μπορεί να πέσει σε μέρος που δεν θα μπορούμε να το πάρουμε ή να δημιουργήσουμε ζημιά, όταν θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε.
13. Δεν παίρνουμε ποτέ καρπούς από τις καλλιέργειες παρά μόνο αν μας τους προσφέρουν. Τίποτα στην φύση δεν είναι εγκατελειμένο. Η απουσία του ιδιοκτήτη την στιγμή που εμείς κυνηγάμε δεν σημαίνει ότι η περιουσία του είναι στη δική μας διάθεση.
14. Δεν πυροβολούμε ποτέ ακίνητο θήραμα. Πουλιά που κάθονται ή ζώα που τρέφονται ή πίνουν νερό, είναι χωρίς άμυνα, ο θάνατός τους δεν είναι αποτέλεσμα θήρας, αλλά δολοφονία.
15. Δεν πυροβολούμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από το βεληνεκές του όπλου μας.
16. Δεν κινούμαστε ποτέ κοντά σε κυνηγό που κυνηγά με σκυλιά φέρμας.
17. Αν βρεθούμε σε καρτέρι όπου βρίσκεται άλλος κυνηγός ή συναντηθούμε με κάποιον στο βουνό, αδειάζουμε το όπλο σε ένδειξη σεβασμού.
18. Δεν ρυπαίνουμε τη φύση με πλαστικά, κάλυκες, μπουκάλια και δεν αφήνουμε στο πέρασμά μας οποιαδήποτε άλλο μαρτύριο του σύγχρονου καταναλωτισμού. Μαζεύουμε πάντα τους άδειους κάλυκες, βοηθώντας έτσι το περιβάλλον (αλλά κ δεν προδίδουμε τα καλά καρτέρια μας σε άλλους!).
19. Σεβόμαστε πάντοτε τους υπερήλικες κυνηγούς και τους παρέχουμε προτεραιότητα σε τόπο και σε θήρα.
20. Η ευγένεια και η συγκατάθεση πρέπει να είναι η αρχή μας διότι αυτές χαρακτηρίζουν τον πολιτισμένο άνθρωπο – κυνηγό.Ανταλλάσουμε έναν χαιρετισμό με συνάδελφο κυνηγό,αγρότη,τσοπάνη,ξυλοκόπο,ορειβάτη που συναντάμε στην εξοχή.Μας ενώνει η ζωή στην φύση δεν μας χωρίζει. Κι ο πιο ασήμαντος που θα ανταμώσεις μπορεί να σου σώσει τη ζωή.Να το θυμόμαστε αυτό πάντα!
21. Η συμπεριφορά μας απέναντι στο νεκρό θήραμα θα πρέπει να είναι τιμητική, όπως αξίζει σε έναν άξιο αντίπαλο. Σεβόμαστε το θήραμα και δεν το μετατρέπουμε σε παιχνίδι παιδιών και σκύλων,ούτε το σύρουμε,το κλωτσάμε,το ντροπιάζουμε.Ένα πράσινο κλωναράκι από ένα θάμνο ή δέντρο στο στόμα του δείχνει τον σεβασμό μας στον άξιο αντίπαλο μας. Τρώμε πάντοτε το κρέας των θηραμάτων μας.
22. Αν αντιληφθούμε κάποιο θήραμα να πέφτει μακριά από τον κυνηγό που το πυροβόλησε, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε και να τον βοηθήσουμε να το βρει. Προσπαθούμε πάντα να βρούμε το θήραμα και εάν έχουμε κυνηγετικό σκύλο προσφερόμαστε να το ψάξουμε με το σκύλο μας.Τέτοιες ενέργειες βοηθούν την φύση και συχνά αναπτύσουν φιλίες. Δεν σπαταλάμε ποτέ το θήραμα για αυτό δεν πυροβολούμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από το δραστικό βεληνεκές του όπλου μας.Δεν κινούμεθα ποτέ κοντά σε άλλον κυνηγό που κυνηγά με σκυλιά φέρμας δημιουργώντας πρόβλημα στον ίδιο και σε εμάς,είναι επικίνδυνο και για τους δυο μας.
Σε ό,τι αφορά τα ανιχνευόμενα θηράματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά βρίσκονται στην διάθεση του ιδιοκτήτη του σκύλου και είναι γνωστό ότι το θήραμα ανήκει σ’ αυτόν που πρώτος θα το θηρεύσει. Το τραυματισμένο θήραμα είναι επίσης στη διάθεση αυτού που το τραυμάτισε πρώτος και εάν το φονεύσουμε εμείς θα πρέπει να το παραδώσουμε στον κυνηγό που το είχε τραυματίσει. Εκείνος πρέπει να μας επιστρέψει, ως δείγμα ευχαριστίας, τα φυσίγγια που χρησιμοποιήσαμε για να το καταβάλουμε.
23. Ο τόπος του κυνηγίου ανήκει σ’ αυτόν που τον οριοθέτησε πρώτος. Το καρτέρι, η περιοχή κυνηγίου λαγού και αγριόχοιρου ανήκουν σ’ αυτούς που βρέθηκαν πρώτοι εκεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβληθούμε. Δεν επιτρέπεται να εισερχόμαστε στην περιοχή που έχουν «κλείσει» παρέες που κυνηγούν λαγό ή αγριόχοιρο, αν κυνηγάμε πουλιά. Τα σκυλιά μας και οι πυροβολισμοί μας θα χαλάσουν το κυνήγι μιας ολόκληρης παρέας.
24. Αν βρεθούμε κοντά σε καρτέρι που βρίσκεται άλλος κυνηγός, αδειάζουμε πάντα το όπλο, σε ένδειξη σεβασμού και φυσικά δεν πυροβολούμε ποτέ τα πουλιά που περνούν από κει, αλλά αντίθετα ψάχνουμε για έναν άλλο χώρο αρκετά μακριά από τον συνάδελφο μας.Δεν δημιουργούμε ποτέ άσχημες καταστάσεις,ίσως ο συνάδελφος μας προτείνει να μείνουμε εκεί κοντά του εάν κρίνει ότι ο χώρος είναι αρκετός και ασφαλής για να κυνηγήσουμε παρέα.
25. Σε περίπτωση που θα βρούμε αδέσποτο κυνηγόσκυλο θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουμε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα,τον Θηροφύλακα και τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο. Μόνο τότε μπορούμε να φέρουμε το κυνηγόσκυλο μαζί μας χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή.
26. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το όπλο μας για να στηριχθούμε πάνω του ή σαν μπαστούνι για να ερευνήσουμε κάποιο θάμνο.Δεν προσφέρουμε ποτέ το όπλο με στραμμένη την κάννη προς τον συνάδελφό μας,όχι μόνο για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει να κάνουμε δυστήχημα, αλλά και γιατί αυτό απαιτεί η "ευγένεια των όπλων" και έτσι προάγουμε το κυνήγι.Ποτέ δεν συνομιλούμε με συνάνθρωπό μας, έχοντας το όπλο μας γεμάτο.
27. Θυμόμαστε πάντα ότι κανένα όπλο δεν είναι επικίνδυνο,επικίνδυνος είναι μόνο ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί.Πάντα διατηρούμε σε καλή λειτουργία το όπλο μας.
28. Δίνουμε πάντα τον καλύτερο εαυτό μας σε συνάδελφο που του έτυχε κάτι στον κυνηγότοπο και βοηθούμε όσο μπορούμε.Μπορεί να βρεθούμε μια άλλη φορά εμείς στην θέση του.
29. Δεν συγχέουμε ποτέ την ποσότητα με την ποιότητα στο κυνήγι! Όποιος καρπώνεται περισσότερα θηράματα δεν είναι και ο καλύτερος κυνηγός.
30. Όταν οι κακές καιρικές συνθήκες κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί και καθιστούν το κυνήγι μια απλή διαδικασία εκτέλεσης,αποφεύγουμε να κυνηγάμε. Αντίθετα,βοηθάμε πάντοτε όσο πιο πολύ μπορούμε,κάθε άγριο ζώο να επιβιώσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες,παρέχοντας τροφή και προστασία.
31. Δείχνουμε σεβασμό στις πινακίδες,ποτέ δεν τις τουφεκάμε. Όσοι τις μετατρέπουν σε στόχους, κάνουν μια ανόητη πράξη, που επιπλέον μπορεί να τους κοστίσει ακριβά από τον νόμο αλλά με την πράξη τους αυτή ντροπιάζουν και την κυνηγετική οικογένεια. Παρομοίως αποφεύγουμε να τουφεκίσουμε προς τα καλώδια του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου αφού μια βολή αρκεί, για να γίνει ζημιά.
32. Συμμετέχουμε όσο περισσότερο στα κυνηγετικά δρώμενα και είμαστε πάντα ενημερωμένοι κυνηγοί. Ενημερώνουμε φίλους και γνωστούς για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν το κυνήγι. Συμμετέχουμε στα δρώμενα του κυνηγετικού συλλόγου όπου ανήκουμε.Εάν θηρεύσουμε δαχτυλιωμένα πουλιά,επιστρέφουμε τα δαχτυλίδια που βρίσκουμε και αφαιρούμε από τα πουλιά στον Κυνηγ.Σύλλογο ή Δασαρχείο,παρέχοντας τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες για τον τόπο κ χρόνο θήρευσης.
33. Συμπληρώνουμε πάντα προσεκτικά τα σχετικά ερωτηματολόγια του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ.
34. Συμμετέχουμε ενεργά στη μάχη ενάντια στη λαθροθηρία
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την διάρκεια αυτών των κυνηγετικών εξορμήσεων!
ΠΗΓΗ: www.fisi.tv
Το κυνήγι είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα, που γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο στην αυγή της δημιουργίας του ορατού κόσμου που μας περιβάλλει. Είναι δραστηριότητα αγάπης προς τη φύση και δεν αποτελεί μόνο αποδεκτή πράξη αποκόμισης τροφής από αυτή, αλλά και έναν αυθεντικό τρόπο για να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να συνομιλήσει μαζί της, να συνδεθεί με την ύπαιθρο, να την αγαπήσει και να στρατευτεί συνειδητά στην υπόθεση της υπεράσπισης της ακεραιότητάς της.Αν το κυνήγι διεξάγεται με τους όρους αειφορίας και σύνεσης που πρέπει, αποτελεί και έναν τρόπο αντίστασης στην αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και όχι εκτόνωσης των όποιων «βάρβαρων» ενστίκτων μπορεί να κρύβει ο καθένας μέσα του. Η κυνηγετική δραστηριότητα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να συνοδεύει την εξέλιξη του ανθρώπου αρμονικά και καθοριστικά σε μια συνέχιση της ζωής, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Όποιος κρατάει ένα όπλο δεν είναι και ταυτόχρονα κυνηγός.Ο κυνηγός που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να σέβεται ανάλογα τους συγκυνηγούς του καθώς και τους ανθρώπους που εργάζονται ή απολαμβάνουν με όποιο τρόπο επιλέγει ο καθένας τη φύση. Το κυνήγι διεξάγεται με κανόνες, ορισμένους από τους οποίους έχει θεσπίσει η πολιτεία με νόμους και διατάγματα.Όσοι δεν τους τηρούν λέγοντε Λαθροθήρες και οπλοφόροι και είναι παράνομοι και διώκοντε ποινικά.Υπάρχουν όμως και κάποιοι κανόνες που σχετίζονται με το σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων αλλά και την «αθλητική» δεοντολογία από την οποία οφείλει να διακατέχεται ο κυνηγός. Εμείς, ως λάτρεις των παραδόσεων και των εθίμων μας θα πρέπει να τους τηρούμε απαρέγκλιτα και να προσπαθούμε να τους κάνουμε γνωστούς στην κυνηγετική και μη οικογένεια.Βέβαια στους περισσότερους κυνηγούς είναι γνωστοί, ίσως, στους νέους όμως, που τώρα αρχίζουν τα πρώτα βήματα, δεν θα έβλαπτε να τους γνωρίζουν.
Ορισμένοι από τους κανόνες αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στην νομοθεσία μας είναι γνωστοί ως «άγραφοι νόμοι του κυνηγιού» και είναι οι πιο κάτω :
1. Η φύση ανήκει σε όλους, δεν είναι προσωπική μας ιδιοκτησία.
2. Στη φύση θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι και θα πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως αρμόζει σε κάποιον που μας φιλοξενεί.
3. Δεν καταστρέφουμε δέντρα, πηγές, διαβάσεις, φυτά.
4. Η φύση είναι συχνά χώρος εργασίας ορισμένων συνανθρώπων μας και θα πρέπει να τους σεβόμαστε.
5. Απαγορεύεται δια νόμου η κοπή δέντρων και θάμνων, αν δεν υπάρχει ειδική άδεια. Τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι μόνο σπασμένα υπολείμματα θάμνων.
6. Ο νέος κυνηγός σέβεται τον παλιό κι ακούει τις συμβουλές του κι ας νοιώθει τον εαυτό του πιο αξιότερο από εκείνον.
7. Δεν ανάβουμε φωτιές, από τις οποίες υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να επεκταθούν στην ύπαιθρο και αν το κάνουμε, πριν τις εγκαταλείψουμε βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα αναζωπυρωθούν. Οι φωτιές στην ύπαιθρο επιτρέπονται μόνο κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και άδειες κ εάν τις ανάβουμε ανεξέλεγκτα κινδυνεύουμε να βρεθούμε κατηγορούμενοι.
8. Δεν κυνηγάμε μέσα σε καλλιέργειες, στις οποίες ενδέχεται να κάνουμε ζημιά και δεν επιτρέπουμε ούτε στα σκυλιά μας την είσοδο. Αποφεύγουμε προστριβές και διαμάχες με κυνηγούς, αγρότες και συνανθρώπους μας, που βρίσκονται μαζί με μας στην ύπαιθρο,αποδεικνύουμε ότι είμαστε άνθρωποι με ανώτερο ήθος και παιδεία.
9. Δεν πλησιάζουμε ποτέ τα αιγοπρόβατα, ιδιαίτερα αν έχουμε μαζί μας κυνηγόσκυλα.Συχνά τα ποιμενικά σκυλιά είναι εκεί κοντά έτοιμα να υπεραπισθούν το κοπάδι και συνήθως με άγριες διαθέσεις προς τα κυνηγόσκυλα μας κ εμάς.Εάν απομακρυνθούμε έγκαιρα δεν θα συμβεί τίποτα.
10. Δεν πυροβολούμε ποτέ κοντά σε κατοικίδια ή στους ανθρώπους που εργάζονται ή βρίσκονται στην ύπαιθρο.
11. Δεν πυροβολούμε για κανένα λόγο είδη της άγριας πανίδας των οποίων απαγορεύεται το κυνήγι και έτσι να κατηγορούμαστε ως δολοφόνοι της φύσης. Σκεφτόμαστε πάντα στο τι κάνουμε στην φύση! Μαθαίνουμε καλά τη συμπεριφορά των θηραμάτων κ χρησιμοποιούμε το κατάλληλο φυσίγγιο για κάθε θήραμα.
12. Δεν πυροβολούμε ποτέ θήραμα που μπορεί να πέσει σε μέρος που δεν θα μπορούμε να το πάρουμε ή να δημιουργήσουμε ζημιά, όταν θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε.
13. Δεν παίρνουμε ποτέ καρπούς από τις καλλιέργειες παρά μόνο αν μας τους προσφέρουν. Τίποτα στην φύση δεν είναι εγκατελειμένο. Η απουσία του ιδιοκτήτη την στιγμή που εμείς κυνηγάμε δεν σημαίνει ότι η περιουσία του είναι στη δική μας διάθεση.
14. Δεν πυροβολούμε ποτέ ακίνητο θήραμα. Πουλιά που κάθονται ή ζώα που τρέφονται ή πίνουν νερό, είναι χωρίς άμυνα, ο θάνατός τους δεν είναι αποτέλεσμα θήρας, αλλά δολοφονία.
15. Δεν πυροβολούμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από το βεληνεκές του όπλου μας.
16. Δεν κινούμαστε ποτέ κοντά σε κυνηγό που κυνηγά με σκυλιά φέρμας.
17. Αν βρεθούμε σε καρτέρι όπου βρίσκεται άλλος κυνηγός ή συναντηθούμε με κάποιον στο βουνό, αδειάζουμε το όπλο σε ένδειξη σεβασμού.
18. Δεν ρυπαίνουμε τη φύση με πλαστικά, κάλυκες, μπουκάλια και δεν αφήνουμε στο πέρασμά μας οποιαδήποτε άλλο μαρτύριο του σύγχρονου καταναλωτισμού. Μαζεύουμε πάντα τους άδειους κάλυκες, βοηθώντας έτσι το περιβάλλον (αλλά κ δεν προδίδουμε τα καλά καρτέρια μας σε άλλους!).
19. Σεβόμαστε πάντοτε τους υπερήλικες κυνηγούς και τους παρέχουμε προτεραιότητα σε τόπο και σε θήρα.
20. Η ευγένεια και η συγκατάθεση πρέπει να είναι η αρχή μας διότι αυτές χαρακτηρίζουν τον πολιτισμένο άνθρωπο – κυνηγό.Ανταλλάσουμε έναν χαιρετισμό με συνάδελφο κυνηγό,αγρότη,τσοπάνη,ξυλοκόπο,ορειβάτη που συναντάμε στην εξοχή.Μας ενώνει η ζωή στην φύση δεν μας χωρίζει. Κι ο πιο ασήμαντος που θα ανταμώσεις μπορεί να σου σώσει τη ζωή.Να το θυμόμαστε αυτό πάντα!
21. Η συμπεριφορά μας απέναντι στο νεκρό θήραμα θα πρέπει να είναι τιμητική, όπως αξίζει σε έναν άξιο αντίπαλο. Σεβόμαστε το θήραμα και δεν το μετατρέπουμε σε παιχνίδι παιδιών και σκύλων,ούτε το σύρουμε,το κλωτσάμε,το ντροπιάζουμε.Ένα πράσινο κλωναράκι από ένα θάμνο ή δέντρο στο στόμα του δείχνει τον σεβασμό μας στον άξιο αντίπαλο μας. Τρώμε πάντοτε το κρέας των θηραμάτων μας.
22. Αν αντιληφθούμε κάποιο θήραμα να πέφτει μακριά από τον κυνηγό που το πυροβόλησε, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε και να τον βοηθήσουμε να το βρει. Προσπαθούμε πάντα να βρούμε το θήραμα και εάν έχουμε κυνηγετικό σκύλο προσφερόμαστε να το ψάξουμε με το σκύλο μας.Τέτοιες ενέργειες βοηθούν την φύση και συχνά αναπτύσουν φιλίες. Δεν σπαταλάμε ποτέ το θήραμα για αυτό δεν πυροβολούμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από το δραστικό βεληνεκές του όπλου μας.Δεν κινούμεθα ποτέ κοντά σε άλλον κυνηγό που κυνηγά με σκυλιά φέρμας δημιουργώντας πρόβλημα στον ίδιο και σε εμάς,είναι επικίνδυνο και για τους δυο μας.
Σε ό,τι αφορά τα ανιχνευόμενα θηράματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά βρίσκονται στην διάθεση του ιδιοκτήτη του σκύλου και είναι γνωστό ότι το θήραμα ανήκει σ’ αυτόν που πρώτος θα το θηρεύσει. Το τραυματισμένο θήραμα είναι επίσης στη διάθεση αυτού που το τραυμάτισε πρώτος και εάν το φονεύσουμε εμείς θα πρέπει να το παραδώσουμε στον κυνηγό που το είχε τραυματίσει. Εκείνος πρέπει να μας επιστρέψει, ως δείγμα ευχαριστίας, τα φυσίγγια που χρησιμοποιήσαμε για να το καταβάλουμε.
23. Ο τόπος του κυνηγίου ανήκει σ’ αυτόν που τον οριοθέτησε πρώτος. Το καρτέρι, η περιοχή κυνηγίου λαγού και αγριόχοιρου ανήκουν σ’ αυτούς που βρέθηκαν πρώτοι εκεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβληθούμε. Δεν επιτρέπεται να εισερχόμαστε στην περιοχή που έχουν «κλείσει» παρέες που κυνηγούν λαγό ή αγριόχοιρο, αν κυνηγάμε πουλιά. Τα σκυλιά μας και οι πυροβολισμοί μας θα χαλάσουν το κυνήγι μιας ολόκληρης παρέας.
24. Αν βρεθούμε κοντά σε καρτέρι που βρίσκεται άλλος κυνηγός, αδειάζουμε πάντα το όπλο, σε ένδειξη σεβασμού και φυσικά δεν πυροβολούμε ποτέ τα πουλιά που περνούν από κει, αλλά αντίθετα ψάχνουμε για έναν άλλο χώρο αρκετά μακριά από τον συνάδελφο μας.Δεν δημιουργούμε ποτέ άσχημες καταστάσεις,ίσως ο συνάδελφος μας προτείνει να μείνουμε εκεί κοντά του εάν κρίνει ότι ο χώρος είναι αρκετός και ασφαλής για να κυνηγήσουμε παρέα.
25. Σε περίπτωση που θα βρούμε αδέσποτο κυνηγόσκυλο θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουμε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα,τον Θηροφύλακα και τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο. Μόνο τότε μπορούμε να φέρουμε το κυνηγόσκυλο μαζί μας χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή.
26. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το όπλο μας για να στηριχθούμε πάνω του ή σαν μπαστούνι για να ερευνήσουμε κάποιο θάμνο.Δεν προσφέρουμε ποτέ το όπλο με στραμμένη την κάννη προς τον συνάδελφό μας,όχι μόνο για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει να κάνουμε δυστήχημα, αλλά και γιατί αυτό απαιτεί η "ευγένεια των όπλων" και έτσι προάγουμε το κυνήγι.Ποτέ δεν συνομιλούμε με συνάνθρωπό μας, έχοντας το όπλο μας γεμάτο.
27. Θυμόμαστε πάντα ότι κανένα όπλο δεν είναι επικίνδυνο,επικίνδυνος είναι μόνο ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί.Πάντα διατηρούμε σε καλή λειτουργία το όπλο μας.
28. Δίνουμε πάντα τον καλύτερο εαυτό μας σε συνάδελφο που του έτυχε κάτι στον κυνηγότοπο και βοηθούμε όσο μπορούμε.Μπορεί να βρεθούμε μια άλλη φορά εμείς στην θέση του.
29. Δεν συγχέουμε ποτέ την ποσότητα με την ποιότητα στο κυνήγι! Όποιος καρπώνεται περισσότερα θηράματα δεν είναι και ο καλύτερος κυνηγός.
30. Όταν οι κακές καιρικές συνθήκες κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί και καθιστούν το κυνήγι μια απλή διαδικασία εκτέλεσης,αποφεύγουμε να κυνηγάμε. Αντίθετα,βοηθάμε πάντοτε όσο πιο πολύ μπορούμε,κάθε άγριο ζώο να επιβιώσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες,παρέχοντας τροφή και προστασία.
31. Δείχνουμε σεβασμό στις πινακίδες,ποτέ δεν τις τουφεκάμε. Όσοι τις μετατρέπουν σε στόχους, κάνουν μια ανόητη πράξη, που επιπλέον μπορεί να τους κοστίσει ακριβά από τον νόμο αλλά με την πράξη τους αυτή ντροπιάζουν και την κυνηγετική οικογένεια. Παρομοίως αποφεύγουμε να τουφεκίσουμε προς τα καλώδια του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου αφού μια βολή αρκεί, για να γίνει ζημιά.
32. Συμμετέχουμε όσο περισσότερο στα κυνηγετικά δρώμενα και είμαστε πάντα ενημερωμένοι κυνηγοί. Ενημερώνουμε φίλους και γνωστούς για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν το κυνήγι. Συμμετέχουμε στα δρώμενα του κυνηγετικού συλλόγου όπου ανήκουμε.Εάν θηρεύσουμε δαχτυλιωμένα πουλιά,επιστρέφουμε τα δαχτυλίδια που βρίσκουμε και αφαιρούμε από τα πουλιά στον Κυνηγ.Σύλλογο ή Δασαρχείο,παρέχοντας τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες για τον τόπο κ χρόνο θήρευσης.
33. Συμπληρώνουμε πάντα προσεκτικά τα σχετικά ερωτηματολόγια του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ.
34. Συμμετέχουμε ενεργά στη μάχη ενάντια στη λαθροθηρία
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την διάρκεια αυτών των κυνηγετικών εξορμήσεων!
ΠΗΓΗ: www.fisi.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου