Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Νεκρή αρκούδα στην Ελάτη Τρικάλων.


Ένα αρσενικό ζώο επτά ετών και βάρους 110 κιλών, σκοτώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου κοντά στην Ελάτη Τρικάλων, όταν έπεσε πάνω του φορτηγό αυτοκίνητο.

Το τροχαίο έγινε στο δευτερεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα Ελάτης και Περτουλίου (περιοχή με μόνιμη παρουσία αρκούδας) με την πόλη των Τρικάλων και σε υψόμετρο 500 μ. Ο οδηγός του φορτηγού εξαφανίστηκε και...

το ζώο εντόπισε σε νυχτερινή περιπολία κλιμάκιο του αστυνομικού τμήματος Πύλης, ενώ στο σημείο έσπευσε επίσης εκπρόσωπος της διεύθυνσης Δασών Τρικάλων και οι ομάδες άμεσης επέμβασης του «Αρκτούρου» και της «Καλλιστώς».
Το περιστατικό καθώς και το γεγονός ότι βρέθηκαν υπολείμματα τροφής στο στομάχι του ζώου αποδεικνύουν ότι οι αρκούδες δεν έχουν φωλιάσει ακόμη για το χειμέριο ύπνο τους λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για την εποχή και στις ορεινές περιοχές.

Η «Καλλιστώ» επισημαίνει ότι οι αρκούδες στην Ελλάδα υπόκεινται σε σοβαρή διαταραχή του βιολογικού τους κύκλου λόγω των κλιματικών αλλαγών και συνεχίζουν να εκτίθενται σε ανθρωπογενείς απειλές κάθε είδους. Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων (σήμανση και τοποθέτηση ειδικών φραχτών) για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων στις περιοχές που αποτελούν βιότοπο της αρκούδας αλλά και την υιοθέτηση υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς από τους διερχόμενους οδηγούς.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...