Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΦΛΑΜΙΓΚΟ


Πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας, συνειδητή παραποίηση της πραγματικότητας και ένας... εκτός ελέγχου «κιτρινισμός» κρύβεται πίσω από τα 15 νεκρά φλαμίγκο στις Αλυκές του Μεσολογγίου, που την προηγούμενη εβδομάδα έγινε προσπάθεια να παρουσιασθούν ως σκοτωμένα από λαθροθήρες ή ασυνείδητους κυνηγούς!
Το «Εθνος - Κυνήγι» αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτήν την υπόθεση που παγίδεψε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ, πίσω από αυτήν τη «βολική» εκδοχή, κρύβεται απλώς η πλήρης ανικανότητα του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και η επιθυμία ισχυρών τοπικών παραγόντων να μετατοπίσουν τις αιτίες θανάτου? μακριά από το δικό τους τοπίο ευθυνών.
Τι φοβήθηκαν όταν τη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου, βρέθηκαν νεκρά τα 15 φοινικόπτερα (φλαμίγκο), κανείς δεν ξέρει... Ισως τη «γρίπη των πτηνών» που θα έθετε σε καραντίνα την περιοχή, ή τη διαπίστωση ενός αίτιου θανάτου που θα εξέθετε στα μάτια του κοινού το είδος της «προστασίας» που παρέχουν σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα.
Ετσι, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Μεσολογγίου φρόντισε να εκδώσει μια ανακοίνωση Τύπου με τους συνήθεις λιβέλους κατά της λαθροθηρίας, ενώ γρήγορα - γρήγορα τα πουλιά αποτεφρώθηκαν, χωρίς έστω και δειγματοληπτικά να τους γίνουν ακτινογραφίες ώστε να διαπιστωθεί ή ύπαρξη ή μη σκαγιών!
Την ώρα όμως που ο Φορέας Διαχείρισης επιλέγει την? εύκολη λύση για να απεμπλακεί από το πρόβλημα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής που επιλήφθηκε του περιστατικού και έκανε την επιτόπια αυτοψία στα νεκρά πουλιά, είναι σαφής:
- Τα 10 από τα πουλιά που ανασύρθηκαν έφεραν κατάγματα στα πόδια και στις φτερούγες (που όμως δεν παραπέμπουν σε κυνηγετικό όπλο), ενώ μόνο ΕΝΑ από αυτά «έφερε και τραύμα στην τραχηλική χώρα, η εικόνα του οποίου παρέπεμπε ΠΙΘΑΝΟΝ σε ανθρώπινη ενέργεια (πυροβολισμός)».

Με ένα «πιθανόν» και με ένα «ίσως» στήθηκε η όλη υπόθεση! Είναι προφανές ότι όσοι ενεπλάκησαν, ήξεραν από την πρώτη μέρα ότι τα πουλιά πέθαναν από άλλη αιτία, αλλά είτε δεν τους ενδιέφερε να τη βρουν είτε ήταν... ανίκανοι να το κάνουν.
Τα 10 από τα πουλιά έφεραν κατάγματα που μπορεί να έγιναν είτε από πρόσκρουση, είτε μεταθανάτια από πτωματοφάγα ζώα. Οχι πάντως από πυροβόλο όπλο. Τα υπόλοιπα πέντε πουθενά δεν αναφέρεται πώς πέθαναν. Ακτινογραφίες που θα έδιναν ασφαλή συμπεράσματα δεν βγήκαν και τα κουφάρια κάηκαν...
Και επειδή οι υπεύθυνοι ήξεραν από την αρχή ότι?λαθροθήρες δεν υπήρξαν, κράτησαν και την «πισινή» τους! Εστειλαν δείγματα σπλάχνων σε κτηνιατρικό εργαστήριο των Ιωαννίνων να τα εξετάσει για τη γρίπη των πτηνών.
Αν βέβαια τα πουλιά ήταν πυροβολημένα, όπως τεχνηέντως διοχέτευσαν στον Τύπο, είναι προφανές ότι? ανάγκη τέτοιας εξέτασης δεν θα υπήρχε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...