Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δυο αγώνες το Σαββατοκύριακο στα Ιωάννινα.


Δυο αγώνες Κυπέλλου ΣΚΟΕ στα πιστόλια 25 μ και στο 300άρι, διεξάγονται το Σαββατοκύριακο 30/4 - 1/5/2011 στα Γιάννινα. Τον αγώνα των πιστολιών διοργανώνει ο ΑΟ BUDO και των τουφεκιών μεγάλου διαμετρήματος ο ΣΚΟΙ.
Ο ΑΟ BUDO με τον αγώνα αυτό ουσιαστικά εγκαινιάζει το πεδίο βολής των 25 μ που κατασκεύασε στο Στρατόπεδο Κατσιμήτρου (Πέραμα). Η εγκατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες (στο Στρατόπεδο) και που αναγορεύουν το Σκοπευτήριο στο Πέραμα Ιωαννίνων στον κορυφαίο αγωνιστικό χώρο της Βορειοδυτικής Ελλάδος. Η διοίκηση του AO BUDO εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στις Διοικήσεις της 8ης Μεραρχίας, που έχουν στηρίξει αποφασιστικά όλες τις προσπάθειες του συλλόγου για την κατασκευή των εγκαταστάσεων σκοποβολής.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 30/4/2011 περιλαμβάνει το πιστόλι ταχύτητας και το πιστόλι standard . Την Κυριακή 1/5/2011 γίνεται το πιστόλι κεντρικής πυροδότησης και το πιστόλι sport (ΓΝΕ).
Οι άνθρωποι του AO BUDO ξεκίνησαν τις εργασίες κατασκευής πριν από δυο χρόνια περίπου και αποκλειστικά με δαπάνες του συλλόγου (χωρίς ούτε ένα ΕΥΡΩ από την Πολιτεία) κατάφεραν να τις ολοκληρώσουν πρόσφατα. Μάλιστα πήραν και τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τη ΣΚΟΕ (δυο μηχανές) οπότε και εξασφάλισαν έναν από τους αγώνες Κυπέλλου. Η νέα αυτή εγκατάσταση διαθέτει 15 θυρίδες για πιστόλι standard, και κεντρικής πυροδότησης. Με τα ίδια μηχανήματα και μηχανήματα θα μπορούν να αγωνιστούν ταυτόχρονα τρεις σκοπευτές στο πιστόλι ταχύτητας. Ο AO BUDO κατασκεύασε ένα μικρό πλην πολύ λειτουργικό κυλικείο που οπωσδήποτε αναμόρφωσε ποιοτικά το χώρο.
Ο ΣΚΟΙ είναι ο διοργανωτής του αγώνα Κυπέλλου των 300 μ που διεξάγεται στο πεδίο βολής στο Καλπάκι. Σε έναν χώρο που είναι ταυτόσημος με μια από τις πλέον ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας οι διοργανωτές έχουν φτιάξει ένα από τα πιο καλά σκοπευτήρια για το συγκεκριμένο αγώνισμα στη χώρα μας. Το πρόγραμμα : Σάββατο 30/4 τουφέκι 300 μ πρηνηδόν , Κυριακή 1/5/2011: τουφέκι 300 μ 3 Χ 20.
Και ολίγα ιστορικά: Παραμονές του 1940 η 8η Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών. Στο ύψωμα της Βελλάς διασώζονται μέχρι σήμερα τα ίχνη των χαρακωμάτων. Ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος, παρά τις αντίθετες απόψεις του Γενικού Επιτελείου που προέβλεπε άμυνα στα Τζουμέρκα, διέταξε να κρατήσει την γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρι εσχάτων. Πέτυχε να αναχαιτίσει την Ιταλική εισβολή και στις 10 Νοεμβρίου 1940 η 8η Μεραρχία πέρασε από την άμυνα στην επίθεση. Ιδιαίτερα στα υψώματα της Γκραμπάλας, ανατολικά του Καλπακίου, έγιναν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις. Στην πλαγιά του λόφου προφήτης Ηλίας, υπάρχει το καλά ασβεστωμένο ΟΧΙ.
Στην Είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο του '40. Οι στρατιώτες ξεναγοί πρόθυμοι θα λύσουν τις απορίες των επισκεπτών και θα φρεσκάρουν την μνήμη τους σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου. Μέσα από τα πλούσια εκθέματα, την γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην περιοχή που γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας.
Λίγα μέτρα μακριά από την οχυρωματική τάφρο συναντάει κανείς την σπηλιά όπου ήταν το Στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Την είσοδο της σπηλιάς κοσμεί η περιτομή του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου. Πάνω από τον οικισμό και στον λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του 40.
Σήμερα το Καλπάκι είναι η έδρα του ιστορικού Δήμου. Αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο όπου και οφείλει την συνεχόμενη ανάπτυξή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού και αναψυκτικών, τα σύγχρονα θερμοκήπια ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (φωτοβολταικά) κ.τ.λ., τα οποία εξασφαλίζουν πολλές θέσεις εργασίας. Αποτελεί οικισμό που συνεχώς συγκεντρώνει κατοίκους από τα γύρω ορεινά χωριά και διάφορα επαγγέλματα. Διαθέτει όλα τα είδη καταστημάτων, εστιατόρια, ταβέρνες, ξενώνες και διάφορες υπηρεσίες.
Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο 30/4/ - 1/5/2011 διεξάγεται στο Βύρωνα ο αγώνας πυροβόλων όπλων (τουφέκια και πιστόλια 25 μ) που διοργανώνει η ΔΕΗ (βλέπε skopeftis.gr, 21/4/2011). Στη φωτο το πεδίο βολής 300 μ στο Καλπάκι.

ΠΗΓΗ: skopeftis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...