Την ανησυχία τους για τα πολλαπλά κρούσματα λαθροθηρίας που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι άγρια ζώα βρίσκονται τραυματισμένα ακόμη και σε περιοχές που προστατεύονται από τη διεθνή νομοθεσία λόγω της οικολογικής αξίας τους.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό κατεγράφη στην προστατευόμενη περιοχή της Βραυρώνας, όπου περισυνελέγη ένα πυροβολημένος πετρίτης από τους φύλακες του αρχαιολογικού μουσείου. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Περιοχών NATURA, όπου απαγορεύεται το κυνήγι, ενώ εντός του αρχαιολογικού χώρου είχε βρεθεί πριν από μερικούς μήνες ακόμη ένας πετρίτης χτυπημένος από όπλο.
«Δεν έχει κανένα νόημα να θεσπίζουμε περιοχές ως προστατευόμενες αν δεν μπορούμε πραγματικά να τις προστατεύσουμε», δήλωσε ο διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Ξενοφών Κάππας. «Προκλητικές ενέργειες σαν κι αυτή δείχνουν την αδιαφορία και την παντελή αδυναμία των αρμοδίων για ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα».
Οπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της Εταιρείας και του Συλλόγου Προστασίας και Αγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ, ενδεικτικό της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί είναι ένα περιστατικό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο: ολόκληρη ομάδα με πλωτά εισήλθε παράνομα στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφιλιάς αποδεκατίζοντας τα υδρόβια της λιμνοθάλασσας, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δεν αντέδρασε.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι τα πολλαπλά κρούσματα λαθροθηρίας σημειώνονται πριν κλείσει ένας μήνας από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
«Δεν μπορεί η πολιτεία να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να περιμένει από 250 ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, όσο ευσυνείδητοι κι αν είναι, να φυλάξουν την ελληνική ύπαιθρο. Μην ξεχνάμε ότι ανάμεσά τους μετράμε ήδη θύματα», τόνισε η Μαρία Γανωτή, συντονίστρια δράσεων της ΑΝΙΜΑ. «Απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση της δασοφυλακής και των μηχανισμών φύλαξης της υπαίθρου».
ΠΗΓΗ: "ΕΘΝΟΣ" 10/9/2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ :Κατερίνα Ροββά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου