Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αδιαφάνειας συνέχεια στο τροποποιημένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί Πράσινου Ταμείου


ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ: Έφτασε προχθές αυτό το μήνυμα στο e-mail μου, από τον Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ, και σας το παραθέτω.

Θέμα: Αδιαφάνειας συνέχεια στο τροποποιημένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί Πράσινου Ταμείου

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Όπως γνωρίζετε, έχει κατατεθεί ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο "Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις". Το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί τον Ιούλιο σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση. Όμως, παρά τις αιτιολογημένες τοποθετήσεις πολιτών και φορέων, ελάχιστες βελτιώσεις έγιναν για την εξασφάλιση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση "Στρατηγικής Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής" η οποία θα εισηγείται τις κατευθύνσεις για τη διαχείριση των πόρων του "Πράσινου Ταμείου". Σε αυτή την επιτροπή προβλέπονται από μία εως τέσσερις θέσεις για τις περιβαλλοντικές Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Αναλυτικότερα, προβλέπεται μία θέση εκπροσώπου μιας ΜΚΟ εθνικής εμβέλειας και τρεις θέσεις για "προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους". Η επιλογή θα γίνεται χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, κατά την απόλυτη κρίση του εκάστοτε Υπουργού ΠΕΚΑ. Στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται ρητά, οι 3 προσωπικότητες να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις γνωστές ΜΚΟ... Επιπλέον, παρότι αυτό αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο δεν απαγορεύει ρητά την χρηματοδότηση από το "Πράσινο Ταμείο" των ίδιων ΜΚΟ που θα μετέχουν (άμεσα ή έμμεσα) στη Στρατηγική Επιτροπή.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αγνοεί συστηματικά τους εκπροσώπους των 230.000 κυνηγών αλλά και των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (ψαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, υλοτόμοι κ.α). Αγνοεί συστηματικά την ίδια τη Δασική Υπηρεσία αλλά και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ειδικεύονται στη διαχείριση του φυσικού πλούτου. Για όλους αυτούς τους φορείς που έχουν άμεση σχέση και γνωρίζουν καλά την Ελληνική ύπαιθρο με τα προβλήματά της, δεν υπάρχει θέση στη Στρατηγική Επιτροπή.
Είναι γνωστό το τεράστιο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων που αξιοποιούν στο έπακρο τα χρήματα των κυνηγών για Θηροφύλαξη, βελτιώσεις ενδιαιτημάτων, αναπληθυσμούς θηραματικών ειδών, πυροφύλαξη, και πολλές άλλες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν την απαραίτητη εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία που απαιτείται απασχολώντας δεκάδες επιστημονικούς συνεργάτες συναφών ειδικοτήτων (δασολόγους, θηραματολόγους κλπ) και είναι οι πλέον αρμόδιες για τη διαχείριση των θηραματικών ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα των Κυνηγετικών Οργανώσεων προέρχονται αποκλειστικά από τους κυνηγούς χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και ότι η οικονομική διαχείρισή τους ελέγχεται θεσμικά από την αρμόδια κρατική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...