Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Τραυματισμός κτηνοτρόφου από αρκούδα στο νομό Κοζάνης.

Νέο περιστατικό επιθετικής συμπεριφοράς αρκούδας σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή Σταυροδρομίου του νομού Κοζάνης. Συγκεκριμένα αρκούδα επιτέθηκε σε κτηνοτρόφο, όταν αυτός είχε βγάλει μικρή ομάδα αγροτικών ζώων για βόσκηση, πλησίον της οικίας του. Ο κτηνοτρόφος φέρει αρκετά τραύματα στην πλάτη και διακομίστηκε αμέσως στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καστοριάς.
Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για περιστατικά εμφάνισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, στην οποία συμμετέχει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, η οποία επισκέφθηκε τον άτυχο κτηνοτρόφο και συγκέντρωσε, μαζί με τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες και κρατικούς υπαλλήλους, στοιχεία για το περιστατικό. Στη σύγκλιση δεν συμμετείχαν και αυτή τη φορά εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Επίσης συχνά είναι τα περιστατικά εμφάνισης αρκούδας σε διάφορα σημεία και κοντά στην πόλη της Καστοριάς και σε άλλες κατοικημένες περιοχές. Εντός του οικισμού της Νεάπολης Κοζάνης έχει εγκατασταθεί εδώ και ημέρες ενήλικη αρκούδα με τρία μικρά αρκουδάκια. Χρειάζεται ειδική προσοχή και καλούνται οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν καθόλου το σημείο.

Η ομάδα Άμεσης Επέμβασης για περιστατικά εμφάνισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές ενημερώθηκε για περιστατικά εμφάνισης αρκούδας σε άλλα χωριά, όπως Πελεκάνος Σιάτιστας (με επίθεση σε μονάδα αγροτικών ζώων), καθώς και στη λίμνη της Καστοριάς και στο Μαυροχώρι Καστοριάς (με ελαφρύ τραυματισμό κατοίκου-πτώση που επιχειρούσε να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το σημείο).
Μάλιστα σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και κατόπιν των καθημερινών περιστατικών της εμφάνισης της αρκούδας στην περιοχή της «Πέτρας» Καστοριάς με κίνδυνο την πρόκληση ατυχήματος σε διερχόμενα οχήματα και προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν το φαινόμενο με βάση και τις κατευθύνσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης «κρίσεων» περιστατικών προσέγγισης Αρκούδας, η ομάδα θα συναντηθεί στις 9/6/2017 και ώρα 10.00 π.μ. στα γραφεία της Δ/νσης Δασών Καστοριάς για να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειές της. Την ίδια μέρα άλλη σύσκεψη θα γίνει στη Δ/νση Δασών Κοζάνης.

ΠΗΓΗ: hunters.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...