Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι τρεις συχνότεροι λόγοι ρήξης της κάννης ενός όπλου

Ο πρώτος και συνηθέστερος λόγος είναι η έμφραξη από κάποιο αντικείμενο όπως χώμα, λάσπη, κλαδί δέντρου κτλ. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται μια διόγκωση σε μορφή δακτυλίου κοντά στο σημείο έμφραξης. 

Δεύτερος λόγος η υπερβολική πίεση που μπορεί να αναπτύξει ένα φυσίγγι, που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραστικά λόγω της υψηλής τεχνολογίας που εφαρμόζουν οι βιοτεχνίες φυσιγγίων. Σε αυτή την περίπτωση η ρήξη της κάννης είναι κοντά στη θαλάμη αλλά αν η πίεση που θα αναπτυχθεί είναι μεγάλη θα προκαλέσει ζημία και σε άλλα σημεία του όπλου, όπως στο κλείστρο ακόμα και στη βάση του όπλου. 

Τρίτος λόγος, η κατάσταση του υλικού της κάννης, για παράδειγμα μια βαθιά διάβρωση μπορεί να προκαλέσει ρήξη στο σημείο της διάβρωσης. Ακόμα ρήξη στην κάννη μπορεί να προκαλέσει μια λάθος επισκευή από μη ειδικό, για παράδειγμα σε τοποθέτηση ρίγας μια βαθιά χαρακιά από ένα εργαλείο μπορεί να μειώσει την αντοχή της κάννης στις υψηλές πιέσεις που τις ασκούνται και να μην αντέξει. Σε αυτή την περίπτωση θα σας εξιστορήσω και μια δική μου περίπτωση που συνέβη πριν πολλά χρόνια σε συγγενικό μου πρόσωπο. Είχε πάει το όπλο για επισκευή σε οπλουργό για να του τοποθετήσει προσθήκες. Μια απαρχαιωμένη μέθοδο που εφάρμοζαν σε πολύ φθαρμένα όπλα για λόγους οικονομίας. Έτρωγαν δηλαδή στον τόρνο τη θαλάμη της κάννης  συνήθως σε δίκαννα και μονόκαννα γιατί τότε δεν υπήρχαν καραμπίνες και τοποθετούσαν προσθήκες για να αντιμετωπίσουν την φθορά που υπήρχε στην θαλάμη. Με αυτό τον τρόπο όμως στο τελείωμα της προσθήκης άφηναν μικρά κενά και αφού είχαν εξασθενήσει την κάννη με την χρήση του τόρνου νωρίτερα, το σημείο ήταν ευάλωτο. Έτσι μετά από μερικά φυσίγγια που έριξε και συγκεκριμένα σε κυνήγι υδροβίου, η κάννη άνοιξε μια μικρή τρύπα σε μέγεθος γόπας τσιγάρου που για κακή του τύχη εκεί βρισκόταν ο αντίχειρας του και τον έχασε. 

Το πάθημα λένε γίνεται μάθημα αλλά πολλές φορές το πάθημα είναι πολύ σοβαρό και η ζημία ανεπανόρθωτη, γι' αυτό καλό θα είναι να προσέχουμε και να συντηρούμε σωστά το όπλο μας ζητώντας τη γνώμη από ειδικό οπλουργό αν έχουμε την παραμικρή υπόνοια πώς κάτι δεν πάει καλά με το όπλο μας για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...