Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ : Το πρώτο βήμα έγινε – τώρα η ευθύνη στην αυτοδιοίκηση

Ιωάννινα 12 Μαρτίου 2012
 

Μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Σχεδιασμού και Εξειδίκευσης, το Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό πήρε το δρόμο της υλοποίησής του. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 9/3/2012 στο Υπουργείο Ανάπτυξης με προεδρεύοντα τον υφυπουργό κ. Θάνο Μωραΐτη η πολιτεία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έπραξε το δικό της χρέος, αφού ήδη πήρε τις αποφάσεις που όφειλε για την προένταξη των αναγκαίων έργων και μελετών. Οι προτεραιότητες ήταν σαφείς και είναι αυτές που πράγματι η περιοχή του Αμβρακικού έχει ανάγκη :

· Η αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου του κόλπου και της οξυγόνωσης των νερών του

· Η προστασία από τη ρύπανση

· Η ενίσχυση των αναγκαίων υποδομών για τη στήριξη των κυριότερων παραγωγικών δραστηριοτήτων και κυρίως της αλιείας και του εναλλακτικού τουρισμού

· Η προώθηση των τοπικών προϊόντων

Με βάση τις προτεραιότητες αυτές προεγκρίθηκαν τα ώριμα έργα και όπου κρίθηκε αναγκαίο και οι τεχνικές μελέτες των αναγκαίων αλλά μη ώριμων έργων, με βάση τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις Περιφέρειες και τους δήμους της περιοχής. Και δε χρειάζεται μικροψυχία με επικριτικές αναφορές για τις μελέτες. Δεν γίνονται έργα χωρίς τις αναγκαίες τεχνικές μελέτες. Εξ άλλου δεν εγκρίθηκε καμία μελέτη που να μην οδηγεί σε εφαρμόσιμο αποτέλεσμα, σε συγκεκριμένο έργο.

Χρήσιμα για τον Αμβρακικό έργα, όπως η ολοκλήρωση της εκσκαφής του διαύλου της Πρέβεζας, οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί των οικισμών γύρω από τον κόλπο, έργα στις λιμνοθάλασσες και τα αλιευτικά καταφύγια, αλλά και δράσεις για την πιστοποίηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, μετά την έγκρισή τους, έχουν πλέον την ευκαιρία να δρομολογηθούν και να βοηθήσουν το πολύπαθο οικοσύστημα. Αν συνυπολογιστούν και τα έργα του προγράμματος που εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός που έχει ήδη διασφαλισθεί ξεπερνάει τα 75 εκ. € (πάνω από 55 εκ. € από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) και ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί στη συνέχεια για να φτάσει το ποσό των 100 εκ. €, όπως δεσμεύθηκε ο υφυπουργός κ. Μωραΐτης.

Μια σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησε σαν πρόταση από την ΕΤΑΝΑΜ μπαίνει στην τελική της ευθεία. Είναι αρκετοί αυτοί που συνέβαλαν σ’ αυτό, όμως τα εύσημα ας μείνουν για το τέλος της προσπάθειας. Τώρα είναι τα δύσκολα και τα κρίσιμα. Και πλέον «η μπάλα είναι στην αυτοδιοίκηση», στους δήμους και τις Περιφέρειες, που είναι οι βασικοί φορείς υλοποίησης. Τα έργα πρέπει να προωθηθούν με αποτελεσματικές και γρήγορες διαδικασίες και κυρίως με αυστηρή παρακολούθηση, ώστε να αποδώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Και όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Δικαιολογίες και άλλοθι δεν υπάρχουν. Και προφανώς δεν υπάρχει χρόνος για θριαμβολογίες, ιδίως από πολιτικά πρόσωπα που δε συνέβαλαν παρά ελάχιστα στο μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.

Ως παράταξη θα είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε δημιουργικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εξ άλλου η παρουσία του περιφερειακού μας συμβούλου του Κώστα Αρβανίτη στην Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος εκτιμούμε ότι είναι πολύ σημαντική για να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...