Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Τα κυνηγόσκυλα... υπό νέο νόμο

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟ: Νίκος Φωτακόπουλος

Μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς διατήρησης, εκτροφής και αναπαραγωγής των κυνηγετικών σκύλων επιφέρει ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.


Πρόκειται για νομοθέτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες στο κατά πόσον κάποιες διατάξεις του θα γίνει δυνατόν να εφαρμοστούν στην πράξη μέσα στις συνθήκες που βιώνει η χώρα ή θα προστεθούν κι αυτές στον «σωρό»... των ανενεργών νόμων που ψηφίστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Ο νέος νόμος προσπαθεί να επιβάλει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, ωστόσο το «Εθνος Κυνήγι» θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση σε όσα ενδιαφέρουν κυρίως τους κυνηγούς και τους εκτροφείς κυνηγετικών –και άλλων– σκύλων...


ΠΗΓΗ: diananews.gr

Ως αρμόδια όργανα που μπορούν να ελέγξουν και να βεβαιώσουν τις παραβάσεις του νόμου καθορίστηκαν η Δημοτική Αστυνομία, οι υπάλληλοι των Τελωνείων, αλλά και... οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων!

Η αναγνώριση των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων και συλλόγων, ως «αρμοδίων οργάνων» της Πολιτείας για την εφαρμογή του νόμου, όχι μόνο τους ισχυροποιεί θεσμικά αλλά τους παρέχει και την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στο «κεφάλαιο»... κλοπές κυνηγόσκυλων!

Οταν λοιπόν στο εξής ο θηροφύλακας, εκτός από την άδεια θήρας, τον έλεγχο του σάκου ή του αυτοκινήτου σας, ζητήσει να «σκανάρει» και τον σκύλο σας, είστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθείτε.

Αν έχετε λοιπόν παραλείψει να «τσιπάρετε» τον σκύλο σας πρέπει να το κάνετε άμεσα, αφού το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι 300 ευρώ!

Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους, αφού η μόνη εξαίρεση που προβλέπεται είναι... για τους ποιμενικούς.


Η τοποθέτηση των μικροτσίπ μπορεί να γίνει μόνο από τους «πιστοποιημένους» κτηνιάτρους που θα υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στην τράπεζα δεδομένων όπου και θα καταχωρούνται τα στοιχεία των σκύλων και των ιδιοκτητών...

Μάλιστα ο κάθε ιδιοκτήτης κυνηγετικού ή άλλου σκύλου είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρό του για οποιαδήποτε «μεταβολή» που αφορά τον ίδιο (όπως π.χ. αλλαγή αριθμού ταυτότητος, διεύθυνσης κ.λπ.). Υποχρεωτική είναι και η ενημέρωση του κτηνιάτρου και της βάσης δεδομένων, για... τυχόν απώλεια, μεταβίβαση ή θάνατο του ζώου.

Ολες αυτές οι διαδικασίες είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπισθούν από μια μερίδα κόσμου ως ένα... κανονικό «φακέλωμα», ενώ πολύ πιθανό είναι ότι όλη αυτή η πρόσθετη «γραφειοκρατία» να καταστεί συν τον χρόνο ανεφάρμοστη!

Πέρα από το κόστος της σήμανσης ενός ζώου (περίπου 30-40 ευρώ με την αμοιβή του κτηνίατρου), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκτούν τη δυνατότητα να επιβάλουν έναν... έξτρα «φόρο» τριών ευρώ ανά «τσιπαρισμένο» σκύλο!

Ως δικαιολογία αυτού του πιθανού τέλους, ο νόμος επικαλείται την εξασφάλιση εσόδων για τη «διαχείριση» των αδέσποτων κάθε δήμου.

Η αφαίρεση του μικροτσίπ από το σώμα του ζώου απαγορεύεται, και το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση φτάνει τις 3.000 ευρώ.

Ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να έχει πάντα μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου όπου, πέρα από τους πρόσφατους εμβολιασμούς, θα πρέπει να έχει επικολληθεί η ταινία σήμανσης του μικροτσίπ (ή να έχει γραφεί χειρόγραφα).


Ισως με αυτόν τον τρόπο περιοριστεί το πρόβλημα των κλοπών κυνηγόσκυλων, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει πολύ αυστηρότερες ποινές γι' αυτό ειδικά το αδίκημα...

Συγκεκριμένα, τα κυνηγόσκυλα διαχωρίζονται ως προς αυτό από τα υπόλοιπα σκυλιά για τα οποία η κλοπή τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ, και ορίζεται ότι η κλοπή κυνηγόσκυλου τιμωρείται με πρόστιμο από 5.000 έως 8.000 ευρώ (!), καθώς και φυλάκιση ενός έτους.

Οι θηροφύλακες και τα άλλα αρμόδια όργανα θα αφαιρούν την άδεια κυνηγίου του κυνηγού, αν ο σκύλος που χρησιμοποιείτε στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί... Η άδεια θήρας θα επιστρέφεται μόνο μετά τη συμμόρφωση του κυνηγού ως προς την υποχρέωση σήμανσης του σκύλου του, και αφού πρώτα καταβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ!

Ορίζεται επίσης ότι τα μέσα μεταφοράς των σκύλων πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο και αερισμό, για να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες των μεταφερόμενων ζώων.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι «σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών», αν και εκεί εμπλέκεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος, οπότε... ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...

Για τις κομμένες ουρές δεν αναφέρεται κάτι ρητά σε ό,τι αφορά τα κυνηγόσκυλα, όμως στο άρθρο 16 «περί κακοποίησης» απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός, ενώ το άρθρο 7 απαγορεύει τη συμμετοχή... «ακρωτηριασμένων» ζώων στις εκθέσεις, επί ποινή προστίμου 1.000 ευρώ για κάθε ακρωτηριασμένο ζώο. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιος πληρώνει το... μάρμαρο, ο ιδιοκτήτης ή ο διοργανωτής τη έκθεσης; Οι Ομιλοι Κούρτσχααρ, Επανιέλ Μπρετόν, Ντράτχααρ -και γενικά οι ιδιοκτήτες των ηπειρωτικών φυλών- έχουν οπωσδήποτε πρόβλημα, το ίδιο και οι λάτρεις των Σπάνιελς...


Πολύ περισσότερο τώρα που οι ανοιξιάτικες εκθέσεις και γέννες είναι μπροστά μας.

Τα πρόστιμα...


- Τριακόσια ευρώ πρόστιμο θα πληρώσετε αν παραλείψετε να προσκομίσετε στον οικείο δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, ή αν παραλείψετε να δηλώσετε έγκαιρα την απώλεια του ζώου.

- Στα 1.000 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο αν γεννήσουν δύο σκύλες σας μέσα σε ένα έτος χωρίς να έχετε άδεια εκτροφής, ενώ το ίδιο ποσό θα καταβληθεί αν η μοναδική σας σκύλα γεννήσει δύο φορές χωρίς να έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στους δύο τοκετούς εννέα μήνες.

- Στα 1.000 ευρώ προβλέπεται το πρόστιμο αν συμμετάσχει σκύλος σε έκθεση χωρίς να έχει μικροτσίπ ή δεν έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, ενώ το ίδιο ποσό θα επιβληθεί για πώληση κουταβιού σε ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων.
Τα πρόστιμα αυξάνονται στις 3.000 ευρώ για όσους εκτρέφουν σκύλους για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια, και στις 5.000 ευρώ για διοργάνωση έκθεσης για την οποία δεν έχει εγκριθεί σχετική άδεια.

Εκτροφή... γραφειοκρατίας!

Ο χώρος δεν επαρκεί για να παραθέσουμε και να σχολιάσουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που θα προκαλέσουν... ανυπέρβλητα εμπόδια γραφειοκρατίας, στην επαγγελματική και ερασιτεχνική εκτροφή κυνηγετικών σκύλων.


Θα επανέλθουμε σύντομα με πιο αναλυτικό ρεπορτάζ, ωστόσο πάρτε μια πρώτη γεύση:

- Οταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής και σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά... η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς!


- Για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα.

- Κατά την πώληση ενός ζώου, υπογράφεται η «Δήλωση Αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη», μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή-νέου ιδιοκτήτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...