Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΑΜΒΡΑΚΟΣ (ΦΙΔΟΚΑΣΤΡΟ)


ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ: Θα ήθελα να αναφερθώ και να πω δύο λόγια για το Φιδόκαστρο. Ένας χώρος που απ’ ότι φαίνεται έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία. Στο χώρο δεν έχει γίνει καμία αρχαιολογική παρέμβαση μέχρι σήμερα, συγκεκριμένα είναι ένας χώρος απροστάτευτος από ανθρώπους και ζώα, μιας και χρησιμεύει ως κυνηγότοπος και στάβλος αγελάδων. Τα μόνα εμφανή στοιχεία που μαρτυρούν την παρουσία του κάστρου είναι κάποια πλατιά τοιχία που δεν έχουν καταρρεύσει ακόμα και κάποιοι χώροι που μαρτυρούν την παρουσία δωματίων. Συγκεκριμένα ένα κεντρικό δωμάτιο στο χώρο, βουλιάζει αρκετά αν προσπαθήσει κάποιος να το διασχίσει με τα πόδια, σαν να μην έχει πάτο. Η μόνη νεότερη παρέμβαση ανθρώπου στον χώρο είναι ένα τριγωνομετρικό του Ελληνικού στρατού. Αυτά έχω να αναφέρω για το Φιδόκαστρο και πιστεύω πως μετά από αυτή την αναφορά θα ήταν μια ευκαιρία να καταγραφεί τουλάχιστον ο χώρος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να γνωρίζει και το κοινό τι ήταν κάποτε το Φιδόκαστρο. 


Από τις αρχαιολογικές θέσεις, τις γειτονικές στην Αμβρακία, αξίζει να αναφέρουμε το φιδόκαστρο, κοντά στις λιμνοθάλασσες . Η περιοχή είχε ταυτιστεί με τον Άμβρακο, το λιμάνι της Αμβρακίας. Ήδη ο Σκύλαξ αναφέρει ότι η πόλη είχε κλειστό λιμάνι με οχυρά θέση: «έστι και επί θαλάττης τείχος και λιμήν κλειστός», ενώ ο Πολύβουος (4.61.7) την ονομάζει Άμβρακο και την περιγράφει με τείχη και προτειχίσματα κοντά στις λίμνες. Επισημαίνει εξάλλου τη στρατηγική της σημασία και αναφέρεται στην επίθεση των Ηπειρωτών εναντίων του Αμβράκου προκειμένου να αποκλείσουν την Αμβρακία.
Την περιοχή επισκέφθηκε ο Hammond, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα αρχαία ερείπια έχουν καλυφθεί από τα νερά και μόνο ελάχιστα ήταν ορατά. Αυτά αποτελούνται από μεγάλες ορθογώνιες λαξευμένες πέτρες, διαστάσεων 1.50Χ0.55Χ0.50 και 0.90Χ0.75Χ0.45 μ. Η περίμετρος των τειχών δεν υπερβαίνει τα 960 μέτρα και φέρει σε όλο το μήκος νεότερο τείχος, πιθανόν των χρόνων της Τουρκοκρατίας ή προγενέστερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...