Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΦΑΛΑΡΙΔΕΣ- ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Πριν χρόνια στο Κυνήγι και Σκοποβολη, (τεύχος 124 Οκτώβριος 1998) δημοσιεύθηκε άρθρο για την επίδραση της φαλαρίδας στα άλλα υδρόβια πουλιά.
Ο ορνιθολόγος Αλαν Αλλισον είχε δηλώσει:
"Εχω βρει πολλές φωλιές παπιών με τα παπάκια νεκρά, με τα κεφάλια σουβλισμένα από το ράμφος της νερόκοτας". Ο ορνιθολόγος παρατηρεί ότι οι νερόκοτες και οι φαλαρίδες όχι μόνο καταστρέφουν φωλιές άλλων υδροβίων πουλιών, αλλά ανταγωνίζονται άμεσα άλλα είδη για τις ίδες πηγές τροφής.
Το βρετανικό υπουργείο περιβάλλοντος δηλώνει ότι προωθείται η "καταπολέμηση" της νερόκοτας και της φαλαρίδας, (δική του λέξη), κατά την διάρκεια φωλεοποίησης άλλων υδροβίων πουλιών.
Στην Ελλάδα της στρέβλωσης και της διαστρέβλωσης στοιχείων, μαθαίνουμε ότι έχουμε μόλις 3000 ζευγάρια φαλαρίδας και 5000 ζευγάρια νερόκοτας. Αυτά δηλώνουν σε εκδόσεις του εξωτερικού οι δικοί μας "μελετητές" για να στηρίξουν ποιος ξέρει ποιες επιδιώξεις. Είναι αδύνατον η Ελλάδα συνολικά να έχει μόλις 3000 ζευγάρια φαλαρίδας όταν σε μια φωτογραφία από τον Εβρο βλέπουμε 1000 πουλιά και μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω να βλέπουμε άλλα χίλια και πιο κάτω άλλα χίλια, ενώ την ίδια μέρα στην Παραλίμνη και την Υλίκη μετρούμε άλλες δύο χιλιάδες.
Αλλά φταίμε και εμείς! Αν ήμασταν πραγματικά λεβέντες θα είχαμε τις δικές μας μετρήσεις και δική μας βάση δεδομένων πληθυσμών θηραμάτων και άλλων ειδών, για να μην μπορεί κανένας κερατάς να μας πουλάει μούρη. Ομως δεν έχουμε και αν γινόταν σήμερα μια πρόταση για να δημιουργηθεί μια τέτοια τράπεζα δεδομένων αμέσως θα βλέπαμε μια θύελλα αντιδράσεων μέσα από τον δικό μας χώρο για το κόστος.

ΠΗΓΗ: www.oplognosia.com

1 σχόλιο:

stavRos είπε...

Σωστο αρθρο.Αυτοι σε λιγο θα μας πουν οτι απειλειται και η αλεπου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...