Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Παράνομα στην Κρήτη 7.500 κυνηγετικά όπλα

Ποινές φυλάκισης και πρόστιμα από 150 μέχρι 15.000 ευρώ για τους παραβάτες

Περισσότεροι από 7000 (!) Κρητικοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο αυτόφωρο για παράνομη κατοχή κυνηγετικών όπλων καθώς δεν φρόντισαν να ανανεώσουν τις άδειες τους. Είναι ίσως η πρώτη φορά που καταγράφεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός ληγμένων αδειών, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση στις αστυνομικές Αρχές του νησιού, οι οποίες καλούνται να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Σε μεγάλο βαθμό η «εκτίναξη» του αριθμού των ληγμένων αδειών αποδίδεται στο παράβολο-πρόστιμο των 120 ευρώ που οφείλει να καταβάλει ο κάτοχος του κυνηγετικού όπλου για την εκπρόθεσμη ανανέωση της άδειας, παράλληλα με τις απαιτούμενες φωτογραφίες και την ιατρική γνωμάτευση.

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" αστυνομικοί κύκλοι, πολλοί κάτοχοι κυνηγετικών όπλων ξεχάστηκαν και δεν πρόλαβαν να ανανεώσουν την άδεια εντός των νόμιμων προθεσμιών οπότε και θα γλύτωναν με ένα παράβολο των έξι ευρώ. «Σε κάθε περίπτωση εμείς τους καλούμε να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους καθώς εάν γίνει κάποιος έλεγχος και βρεθούν να κατέχουν παράνομα τα όπλα, θα έχουν ποινικές ευθύνες, ταλαιπωρία, οικονομικό κόστος και φυσικά κατάσχεση του όπλου».

Σύμφωνα με το νόμο, η παράνομη οπλοκατοχή κυνηγετικού όπλου τιμωρείται από έξι μήνες έως και 5 χρόνια ποινή φυλάκισης ενώ η χρηματική ποινή κυμαίνεται από 150 ευρώ έως και 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, ο αριθμός των κυνηγετικών όπλων για τα οποία δεν είχε ανανεωθεί η άδεια και συνεπώς καταγράφονται ως παράνομα, ανέρχονται σε 7.379. Ειδικότερα, στο νομό Ηρακλείου είναι καταγεγραμμένα 2.358 κυνηγετικά για τα οποία έχει λήξει η άδεια, στο νομό Χανίων ο αριθμός εκτοξεύεται στις 4.025, στο νομό Ρεθύμνου στα 579 και στο νομό Λασιθίου στα 435.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...