ΔΥΟ ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Επρεπε να χάσουν τα χέρια τους δύο κυνηγοί στο χωριό Τράπεζα Αιγίου της Αχαΐας, για να έλθει με επιτακτικό τρόπο στην επιφάνεια ο κίνδυνος από τα ακατάλληλα μονόβολα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά!
Η έκρηξη στις αποθήκες των όπλων των άτυχων κυνηγών συνέβη διαπιστωμένα ύστερα από «καραμπόλα» των μονόβολων φυσιγγίων που είχαν τοποθετήσει, και το αποτέλεσμα ήταν να ακρωτηριαστούν και οι δύο στα δάχτυλα του αριστερού χεριού που κρατούσε την πάπια του όπλου.
Τα δύο ατυχήματα συνέβησαν με διαφορά ημερών μεταξύ τους, αλλά και οι δύο κυνηγοί χρησιμοποιούσαν την ίδια μάρκα μονόβολων που είχαν προμηθευτεί από το ίδιο κατάστημα της περιοχής τους.
Πίσω και από τις δύο περιπτώσεις κρύβεται η χρήση μονόβολων φυσιγγίων που κατασκευάζονται από ελληνική εταιρεία με... ρέλιασμα στο χέρι!
Δυστυχώς μάλιστα, δεν είναι μόνο μία εταιρία...
Στο κυνήγι του εύκολου κέρδους, κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν βολίδες τύπου Gualandi με περιστροφική κεφαλή σε κάλυκες των 70 χιλιοστών, αλλά με το υπερβολικό ρέλιασμα άφησαν εκτεθειμένη την ακίδα της κεφαλής του βλήματος.
Αυτή η επικίνδυνη κατασκευαστική ατέλεια έγινε ακριβώς στο σημείο που το ένα φυσίγγι εφάπτεται με το καψούλι του μπροστινού φυσιγγίου, όταν τοποθετηθεί στην αποθήκη της καραμπίνας.
Ο... «κατασκευαστής» δηλαδή δημιούργησε μια εν δυνάμει μικρή «βόμβα» στα χέρια του κυνηγού αγριόχοιρων, που δεν φαντάστηκε ότι η πυροδότηση του φυσιγγίου που βρίσκεται στη θαλάμη, θα ενεργοποιήσει μια αλυσιδωτή έκρηξη των φυσιγγίων της αποθήκης...
Κι αυτό γιατί η δόνηση της έκρηξης στη θαλάμη, μετακινεί τα φυσίγγια τόσο, όσο χρειάζεται για να σκάσει το καψούλι του δεύτερου και τρίτου μονόβολου από την ακίδα των προηγούμενων φυσιγγίων.
Τώρα, δύο άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τα χέρια τους, ενώ η εταιρεία απέσυρε άμεσα όλη την παρτίδα των επίμαχων μονόβολων.
Δεν είναι όμως η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει... «χειροποίητα» μονόβολα τα τελευταία χρόνια. Δεκάδες μικροί «κατασκευαστές» ασχολήθηκαν πρόσφατα με την ανθούσα και επεκτεινόμενη «αγορά» των γουρουνάδων, προσπαθώντας να προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο φθηνά μονόβολα- τρίβολα-εξάβολα κ.λπ.
Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή επικίνδυνων φυσιγγίων, αφού το κόστος μιας μηχανής που γεμίζει και μονόβολα φυσίγγια, είναι απαγορευτικό για την ελληνική αγορά.
Γι' αυτό κυκλοφορούν μονόβολα που η «μύτη» της βολίδας εξέχει από το στόμιο του κάλυκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του κυνηγού. Δεν είναι τυχαίο ότι στα μονόβολα τύπου Gualandi και Brenneke των μεγάλων ιταλικών οίκων, οι βολίδες είναι πολύ μακριά από το στόμιο του κάλυκα, ενώ στα αμερικάνικα τύπου Foster, στην κεφαλή της βολίδας υπάρχει εσοχή, αντί για προεξοχή-μύτη.
Αντώνης Μπληζιώτης
ΠΗΓΗ: diananews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου