Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Με την «μπουκιά» στο στόμα...


Θρήνους και κοπετούς από το κόμμα των Οικολόγων – Πρασίνων και τις μεγάλες περιβαλλοντικές ΜκΟ προκαλεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που στερεί από τις οικολογικές οργανώσεις... τη μεγαλύτερη «μπουκιά» του Πράσινου Ταμείου!

Η... καραμπόλα εσόδων - εξόδων και η θνησιγενής δημοσιονομική κατάσταση του κράτους, διατάραξε πολύ σοβαρά το «μόντους βιβέντι» που είχε καθιερωθεί μεταξύ των μεγάλων ΜκΟ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, από τα χρόνια της Τίνας Μπιρμπίλη...

Αλλος τύπος ο κ. Παπακωνσταντίνου, πολύ πιο πιεστική πλέον η τρόικα, τα έκανε και «ρόιδο» η κυβέρνηση στην είσπραξη των εσόδων, όλα δείχνουν πως το «Πράσινο Ταμείο»... μας τελείωσε.

Η κυβέρνηση αποφάσισε πως το 95% των πόρων του Πράσινου Ταμείου θα διοχετεύεται πλέον για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, και μόλις το 5% θα χρησιμοποιείται για περιβαλλοντικές δράσεις.

Οπως έγινε για δεκαετίες ολόκληρες και με τις εισφορές των κυνηγών -μέσω των αδειών- για φιλοθηραματικούς σκοπούς, από τα 4 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως θα έχει συγκεντρώσει το «Πράσινο Ταμείο» έως το 2014, τα...3,6 δισ. θα απορροφηθούν από... τη μαύρη τρύπα του χρέους!

Το W.W.F, η Ορνιθολογική και οι λοιπές οργανώσεις, αισθάνονται σαν κάποιος να τους πήρε τη μεγαλύτερη «μπουκιά» από το στόμα, και, μεταξύ μας, κάτι τέτοιο έγινε...

Η μέχρι τώρα «πεπατημένη» είχε δείξει ότι τα περισσότερα από τα «κεφάλαια» του Πράσινου Ταμείου δεν θα κατευθύνονταν σε ουσιαστικές δράσεις για την άγρια ζωή και το περιβάλλον, αλλά σε οργανώσεις, μελετητές και μηχανισμούς που έχουν αποκτήσει μια... επαγγελματική και «μεταπρατική» σχέση μαζί του!

Οι κυνηγοί που εισφέρουν ετησίως στο Πράσινο Ταμείο γύρω στα 14.000.000 ευρώ ως δημόσια τέλη με την ανανέωση των αδειών τους, στην ουσία προικοδοτούσαν περιβαλλοντικές ΜκΟ που έχουν ως στρατηγικό τους στόχο, τον περιορισμό ή την κατάργηση του κυνηγίου!

Χωρίς δηλαδή να έχουν εισφέρει ούτε... τσακιστό σεντς στο Πράσινο Ταμείο, «εχθρικές» ως προς το κυνήγι ΜκΟ χρησιμοποιούσαν τους πόρους και το υστέρημα των κυνηγών και των οργανώσεών τους, για να αποκτήσουν έναντί τους συγκριτικό πλεονέκτημα...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στον χώρο των περιβαλλοντικών ΜκΟ ανθεί ένα άλλο είδος... golden boys που έχουν «επαγγελματικοποιήσει» τη σχέση τους με την οικολογία, με όλες τις ευκαιρίες που έχει αυτό σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο για τα στελέχη τους...

Από την άλλη όμως, η απόφαση της κυβέρνησης δείχνει και... πόσο ψηλά είναι στις προτεραιότητές της η άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής!

Είναι όπως και με τους φόρους... Αφού δεν βρίσκονται (;) ποτέ οι φοροδιαφεύγοντες, ξεζουμίζονται τα μόνιμα υποζύγια.

Στην προκειμένη περίπτωση, στερούνται πόροι από τη φύση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της χώρας, προς χάριν μιας «δημοσιονομικής εξυγίανσης» που μάλλον θα αργήσει πολύ!

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...