Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Με διακοπή κινδυνεύει το κυνήγι

Τον κίνδυνο διακοπής αντιμετωπίζει η κυνηγετική περίοδος, εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας υιοθετήσει τη δικαστική εισήγηση που έγινε χθες στο Ε’ Τμήμα για ακύρωση της υπουργικής απόφασης, η οποία καθόρισε υπό ποιους όρους και για ποια είδη επιτρέπεται η θήρα από τις 20-8-09 έως τις 28-2-10.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου απέκρουσαν, πάντως, τα ομαδικά πυρά της δικαστικής εισήγησης, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα των διαδικασιών της πολιτείας σχετικά με τις μελέτες που προηγήθηκαν, το σύστημα προστασίας των καμένων περιοχών κ.λπ. Επισήμαναν δε τη δυσκολία που υπάρχει για τις εκτεταμένες και επικαιροποιημένες μελέτες, για τις προστατευτικές και απαγορευτικές αποφάσεις σε όλες τις καμένες ζώνες.
Η σύμβουλος Επικρατείας Μ. Γκορτζολίδου πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ενωσης Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση των θηρεύσιμων ειδών, αφού λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της περιόδου 2007-2008, ενώ κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα επιστημονικά στοιχεία πρέπει να αντλούνται αμέσως μετά τη λήξη της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου. Παράλληλα υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση πάσχει, γιατί δεν έχουν ληφθεί απαγορευτικά μέτρα για το κυνήγι στο σύνολο των καμένων περιοχών, ούτε για την προστασία των ειδών που υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν από τις καμένες σε άλλες περιοχές. Τις επόμενες ημέρες το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί και για την αίτηση αναστολής που εκκρεμεί κατά της υπουργικής απόφασης με ισχυρισμούς για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην πανίδα, κατά παράβαση του Συντάγματος. Πάνω στο ζήτημα αυτό και στην πληρότητα των σχετικών πλευρών οι δύο πλευρές «διασταύρωσαν τα ξίφη τους».
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου επισήμανε ότι οι κυνηγοί καταβάλλουν προσπάθεια να συνεργαστούν ώστε να διασωθούν και να μην εξαφανιστούν τα είδη, ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθεί απολύτως στις απαιτήσεις της νομολογίας και της νομοθεσίας.
Τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώνονται κυρίως για τις καμένες περιοχές και ότι ψάχνονται ανά περιφέρεια, μέσω των περιφερειαρχών, οι ακριβείς ζώνες όπου υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές, ώστε να συμπληρωθούν οι απαγορευτικές διατάξεις για το κυνήγι.
Επισημάνθηκε η δυσκολία αυτής της προσπάθειας, όπως και της εξασφάλισης μελέτης απολύτως πρόσφατης, όπως αξιώνει η νομολογία. Η έλλειψη πρόσφατης μελέτης πρέπει να αξιολογηθεί εν όψει των πραγματικών δυνατοτήτων, είπε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, τονίζοντας ότι απαιτείται σημαντικός χρόνος για μελέτη 32 ειδών σε όλη την Ελλάδα.
Το δικαστήριο ζήτησε, πάντως, να προσκομιστεί από το υπουργείο μελέτη την οποία είχε επικαλεστεί αορίστως, ενώ την προσκόμισε η ζωοφιλική οργάνωση.
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου σημείωσε ότι αν ακυρωθεί υπουργική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο εξαιτίας μιας μελέτης, τότε στην πράξη θα απαγορευτεί η θήρα, ενώ ο νόμος την επιτρέπει. Κάλεσε δε το δικαστήριο (υπό την προεδρία της συμβούλου Επικρατείας Αγγ. Θεοφιλοπούλου) να μην επιτρέψει με την απόφασή του να οδηγηθούμε στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να απαγορευτεί το κυνήγι.
Η απόφαση αναμένεται περίπου σε έναν μήνα (ενώ θα προηγηθεί η αναστολή) και αν είναι ακυρωτική, όπως η εισήγηση, το Δημόσιο φάνηκε χθες μάλλον πρόθυμο να δώσει λύση με νέα υπουργική απόφαση, εάν παραστεί ανάγκη.

"ΕΘΝΟΣ" 10-12-2009
Του ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗ

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...